Igaz, hogy a szülő nem kérhet teljes felmentés tesióra alól?
Kedves utolsó!
Értem én, meg tisztában vagyok azzal, hogy félreérthető, én ezt csak az orvosi igazolásra hivatkozóknak mondtam, mert az orvos nyilvánvalóan nem ad igazolást menstruációs panaszokra.
Iskola- és tanárfüggő.
Általában az iskolai szabályzatban/házirendben nem szerepel, hogy a szülő felmentést adhat.
Csak annyi, hogy 3 napot igazolhat. Ezt persze el lehet pazarolni három tesiórára is.
Ennek értelmében a tanárnak nem kötelessége elfogadni a szülői felmentést.
Persze a gyakorlat általában más szokott lenni. Nálunk heti két óra volt és ez alól a két óra alól havi egyszer felmentést kérhettünk a "bizonyos napokra" hivatkozva. Nem kellett szülői igazolás sem.
Más tanárok nem adtak felmentést, csak könnyítést.
Volt tesitagozatos osztály is, na ők könnyítést se kérhettek.
Náluk csak az orvosi igazolás működött betegségről, sérülésről...
Szóval kérdező...
csak az iskolád szabályzatán és a tanárod hozzáállásán múlik, hogy adhat-e vagy sem a szülő igazolást.
nálunk ez többféleképpen működött (végzős vagyok, és van két húgom, szóval sokféle iskolában megfordultunk már..):
- ha a gyerek beteg volt napokig, aztán első nap ment iskolába, akkor általában ha bemutatta a tesitanárnak az orvosi igazolást az előttelévő napokról, és megkérte, hogy had maradjon ki még ebből az órából, azt megengedték szó nélkül
- szülő csak kulturált és tiszteletteljes csatornán közölhette ezt a szándékát (ezt úgy értem, hogy rendesen megszólítással levélként az ellenőrzőben, vagy amikor ez pl. nálunk megszűnt (az ellenőrző), akkor tisztességes külalakú papíron)
- szülő nem kérhetett felmentést több alkalomra egymás után - akkor már illő az orvosi
- ha hirtelen volt valami rosszullét, és a gyerekről tudta a tanár, hogy egyébként megbízható, és nagyon jól dolgozik az órán, akkor esetleg szülői igazolás nélkül is elfogadta a "felmentést" arra az órára
- nálunk szinte mindig volt "mentőöv": évente 3-szor lehetett önkényesen kihagyni a tesiórát "felszereléshiányra" hivatkozva (függetlenül attól, hogy tényleg nem volt cuccunk, vagy csak kedvünk, vagy rosszul voltunk, de ezt nem fogadták el), ez korrekt rendszer volt, negyedik alkalommal jön az egyes
- én sokszor jártam úgy (jóformán havonta), hogy amikor megjött a menstruációm, általában reggel, rettenetesen rosszul voltam (rajtam a fájdalomcsillapítok sem segítenek), viszont iskolában lenni muszáj (mert ha kihagyok egy napot, akkor már lemaradok - hallás után tanulok), tehát sokszor volt, hogy odamentem a tesitanárunkhoz, hogy legyen kedves kíméljen, vagy had ne tesizzek, mert nem bírom, ezt megértette (lévén, hogy nő volt)
Igaz.
Vagy szakorvos, vagy háziorvos adhat teljes vagy részleges felmentést
Általában a tesitanárok elfogadják a szülő írásbeli kérelmét, ha az 1-1 óráról való felmentésről szól...
De igaz, amit a legtöbben beírtak : TANÁRFÜGGŐ a dolog...
Az én gyerekeim kerültek már olyan középiskolába, ahol a tornatatár egy szemét zupásőrmester-másolat volt (nő!), az első szülőin ki lettünk oktatva, hogy ne is próbáljunk felmentést kérni a gyerekeknek, nyugodtan lehet tornászni menstruáció alatt (sőt, szerinte még jót is tesz ilyenkor a testmozgás!), jegyezzük meg, hogy MÉG ORVOSI FELMENTÉST SEM FOGAD EL!!!...
Na, ezen teljesen kiakadtam, hiszen elképzelhető, hogy valakinek van olyan betegsége, amivel nem tud tornázni!
Elképzeltem magamban : ha a szülőkkel ilyen parancsoló és lebecsülő hangnemben mert beszélni ez a tornatanárnő, akkor vajon a gyerekekkel milyen hangot üthet meg?!...
Ez a szemét tornatanárnő azért is szórta a tantárgyi egyeseket, ha valamelyik diák elfelejtett ISKOLAI PÓLÓT vinni a tornaórára! (Az iskolai emblémás pólót beiratkozásnál kellett kötelezően megvenni és ebben kellett kötelezően tornázni.)
"nyugodtan lehet tornászni menstruáció alatt (sőt, szerinte még jót is tesz ilyenkor a testmozgás!), "
Igaza van.
"szórta a tantárgyi egyeseket, ha valamelyik diák elfelejtett ISKOLAI PÓLÓT vinni a tornaórára! (Az iskolai emblémás pólót beiratkozásnál kellett kötelezően megvenni és ebben kellett kötelezően tornázni.)"
Ebben is igaza van. Ha hianyzik a felszereles, azert jogosan ad egyest.
Utolsó két válaszolónak : Feltételezem, ti vagy férfiak vagytok, vagy pedig olyan nők, akik szerencsések, és gyenge a menstruációjuk.
Mint írtam párral feljebb, nekem ezeken a napokon még az is nehézkes volt, hogy elmenjek az iskoláig, volt hogy a has és fejgörcsöktől hánytam is. Nőgyógyász fogamzásgátlót tudott volna erre csak felírni, mert attól enyhülnek ezek a panaszok, de azért egy 12 éves kislánynak szerintem egyáltalán nem tesz jót a fogamzásgátló. Szóval nem, nagyon sok esetben nem lehet testnevelés órán részt venni azokon a napokon. Nyilván annak, aki 2-3 napig, gyengén menstruál különösebb fájdalmak nélkül (ilyet is ismerek), az egészen nyugodtan tornászhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!