Egy kérdés válaszai után elgondolkoztam. Szülők! Szerintetek kinek a feladata felvilágosítani kamasz gyerekeiket?
Elmélet:
Adott egy 16 éves lány. Ki a "hibás"?? Ilyen idősen még szinte gyerek. És NEM vitát szeretnék szítani, csak elgondolkodtat a dolog. Nekem egy kamasz fiam van, tudom, hogy ki tetszik neki, beszéltünk már a szexről. Úgy gondolom eleget. A 2 kisebb még kicsi hozzá, bár lányommal a menstruációról pl beszéltünk már (10 éves, szóval nem korai)
Az iskolában kéne ezt komolyabban "oktatni"? Külön "szexórákat" kéne tartani? Otthon a szülőkkel?
Még egyszer mondom, nem vitázni szeretnék.
Számomra teljesen egyértelmű, hogy ez a szülők feladata, ki másé?
Méghozzá úgy, hogy mindig koruknak megfelelően, teljesen természetesen beszélni róla. A két kisfiam most annyit tud, hogy a kistesó a hasamban van, onnan fog kijönni. Meg hogy a lányoknak nunijuk van, a fiúknak kukijuk. Szép lassan mindent tudni fognak, a férjemtől és tőlem, ahogy nőnek és érnek.
Persze, az iskolai felvilágosítás is fontos, de ott vsz. nem mernek egymás előtt kérdezni a gyerekek, a szülőktől meg bármit kérdezhetnek, senki nem fogja kiröhögni őket.
Szülők feladata. Bár szerintem a mai világban ha valamit nem tud és szégyelli megkérdezi akkor több száz oldalt olvashat a kérdéséről az interneten. És azért egy 16. éves elég gyakran internetezik, szerintem az már rég nem kifogás, hogy nem világosították fel.
Én időmbe nem volt internet de 16. évesen elolvastam a témáról egy könyvet és tudtam, nem azért mert aktuális lett volna csak érdekelt. Én a gyerekemmel is ezt fogom tenni, veszek neki egy könyvet és megmondom neki, ha valami kérdése van akkor nyugodtan kérdezzen.
Elvileg a szülők feladata lenne és az az ideális, viszont nekem anyukám annyit mondott, hogy a fiúktól 3 lépés távolságot kell tartani. És ennyi volt a felvilágosítás részéről.
Szóval szerintem iskolában sem árt kiegészíteni a tudását akinek ki kell, aki meg mindent tud, annak nem lesz a kárára ha még egyszer hall a nemi betegségekről.
Amúgy ahogy elnézem a szex rovatban a tinik kérdéseit, nagyon hasznos lenne az oktatás....
Szerintem az iskolában is kéne felvilágosító órákat tartani legalább évente egyszer, de otthon is nyitva kéne állni a témakörnek, hogy a gyerek bátran kérdezhessen. Mert különben ki tudja milyen forrásokból milyen butaságokat fog összeszedni, és kész tényként kezelni.
Írtam, hogy évente egyszer. Szerintem azért lenne fontos az iskolában évente pl. 9-10 éves kortól, egyrészt azért akkortól, mert vannak lányok akik ennyi idős koruk környékén kezdenek el menstruálni, másrészt azért évente, mert minden gyerek más, lehet, hogy tavaly még nem érdekelte a téma, de idén már szeretne többet tudni, illetve tavaly még csak annyiban érintette menstruáció témája, hogy igen, majd egyszer lesz valami, idén meg már nem ártana tudnia, hogy teherbe eshet ha szexel. Jövőre még mindig nem szexel, de ha mégis eszébe jutna, akkor tudjon róla, hogy hogyan lesz az biztonságos stb stb. Emlékeim szerint nekünk volt egy felvilágosító óra 4. illetve 5. osztályban aztán legközelebb 10. osztályban. Szerintem az édes kevés.
Otthon meg nem kéne tabuként kezelni a dolgot, hanem bátorítani a gyereket, hogy kérdezzen, és meg is válaszolni a kérdéseit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!