Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mért ilyen lusta sok kamasz,...

Mért ilyen lusta sok kamasz, sőt 18-20 éves fiatal? Mért gondolja hogy ő felnőtt miközben mindent az anyja rendez, intéz és csinál sokuk helyett otthon, akár csak egy óvodás gyereknél? (Lennt)

Figyelt kérdés

Mért olyan önző sok,mért van az hogy ma egy 15-20 éves lány van hogy anyukájával vasaltat és a házimunka az számára hogy a saját szobáját kitakarítja(ez szerintem nem házimunka,az ő szobája minimum az ő dolga az),de életébe nem mosott fel,vagy porszívózta/takarította ki a többi szobát, konyhát,anyukája cisnál mindent,anyuka csinálja még a szendvicsét is.Hol felnőtt akkor már az ilyen fiatal?Ez a fiúkra is vonatkozik.

Mért van hogy sok 18 évest még ebben a korban is szülőnek kell cipelnie ha fája torka,mert nem tud egyedül orvoshoz járni?

Mért ilyen önálótlan és önző sok kamasz,mért gondolják hogy nekik jár a laptop,a menő telefon,a tévé és a többi elektronika miközben otthon semmit nem segít,csak a pénzt viszi el otthonról,plázázik,mekdonáldszozik folyton persze más pénzéből?

Mért van egyre több anyu pici lánya,fia?

Elnézést a kivételektől,mert sok fiatal elmegy nyáron dolgozni,hogy abból vegye meg a tanszerét,abból menjen nyaralni,ruhát vesz,de sokat akit be is tesz a munkahelyére a szülő van(,hogy megtudja mi az a munk)a hogy az 1 hónap alatt keresett pénzét 1 nap alatt elkölti márkás telóra és utána elvárja hogy egyéb igényeit anyuka elégítse ki.

2013. jan. 12. 18:06
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
49%

nem tudom neked ez miért fáj így, ne legyél ilyen irigy van aki megteheti és van aki nem , erről nem a gyerek tehet hogy jól állnak e a szülei vagy sem , én is magamra ismertem bevallom sosem voltam nyári munkán addig kell kiélvezni az életet amíg nem kell dolgozni , belőled csak az irigység beszél a te tinikorodon már úgysem változtat akkor nem értem miért zaklat fel ennyire

16/L

2013. jan. 12. 22:11
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Azért ne menjünk át a teljes általánosításba, nem vagyok szent és lusta vagyok az hétszentség. De nem kunyerálom el anyámék pénzét mekire és plázára.

Utóbbiban egy éve jártam és akkor is a könyvesboltban.

Amúgy a szülő sokmindent megcsinál és az ember már csak ilyen,ha tudja,hogy megtesznek helyette sok mindent akkor minek törje magát.

Most komolyan mindenki egy picit nézzen magába és mondja azt,hogy ő akkor is takarítana meg ilyenek ha valaki kérés nélkül megcsinálná helyette.

2013. jan. 12. 23:07
 13/25 anonim ***** válasza:

OFF:

# 6

Ha a # 4-esre írtad a 14/L-t, akkor fiú vagyok, csak mondom.:)

2013. jan. 13. 02:19
 14/25 anonim válasza:
100%
szerintem aki tud vállaljon felelősséget és próbáljon mindent saját maga megcsinálni, sajnos engem is eléggé elszoktatott tőle anyám, de próbálkozom normális emberré válni.. :D
2013. jan. 13. 15:15
 15/25 A kérdező kommentje:

Főképp 16/L 70%-os lánynak,meg általánosságban is másoknak!

Írom mégegyszer aki nem ilyen ne vegye magára,mert sokan értették a kérdésem és igen jó meglátásaik voltak és írtak magukról ők nem ilyenek,vagy hogy változtatni akarnak mert ideje már.Tehát belátták.És írtam nem mindenki szórja a szülők pénzét sem,de aki igen az nem igazán gondolkodik el.

Nézd itt nem az irigységről van szó,attól hogy jól állnak a szülők és megvehetnek sok mindent a gyereknek még nem jelenti azt hogy a gyereknek vissza kellene ezzel élnie és semmit nem viszonozni,nem segíteni otthon,teljesen kiszolgáltatni magát,megcsináltatni mindent a szülőkkel,akár hogyan veszed ez jócskán visszaélés a szülő jóindulatával,a szülő nem a rabszolgád,a csicskád,ha mindent megcsináltat valaki velük akkor annak veszi őket,nem tiszteli,nem veszi ember számba,a szeretet nem egy ölelést jelent,nem egy köszönötet,ahogy a tisztelet sem,ha valakit annyira szeretsz akkor nem élsz,él vissza az ember a helyzetével,nem használja ki őket,nem csináltat meg velük saját maga helyett mindent,ha tisztelsz,szeretsz valakit akkor segítesz is,ha kell,ha van rá módod, itt én erről írtam.

Attól hogy egy korodbeli,sőt fiatalabb kamasz segít otthon rendszeresen attól még nyugodtan lehet gondtalan gyerek,kamasz élete.Az a magyarázat hogy mért ne használjam ki a szülőket és csináltassak meg velük mindent ha úgyis megteszik nagyon elvont magyarázat,így visszaélni a helyzettel igen durva,ez sem tiszteletről,sem szeretetről nem árulkodik.

A nyári munka az egy másik téma,nem mindenki megy nyári munkára,amivel nincs is baj,sokan azért mennek mert vagy rászorulnak,vagy ezzel akarnak otthon segíteni,saját igényeit,számára,vagy iskolájához,szórakozásához szükséges tárgyat,eszközt megvásárolni,netán a szülő viszi be a munkahelyére a gyereket hogy látassa mi a munka,abban reménykedve hogy talán megérti,bár utóbbi esetben szerintem amíg munkakereső nem lesz kicsi az esély rá,de akár ha erre sor kerül még akkor is lehet kicsi az esély,mert sok fiatal aktív dolgozó fiatal semmibe nem akar otthon hozzájárulni,számlákba és igen itt is írták példának hogy elverik egy perc alatt és még az anyuka nyakára járna.

De igen ott a kivétel aki aktív keményen dolgozó fiatal,aki maga próbál állni mindent,vagy okosan gazdálkodni keresetével,zsebpénzével.

Visszatérnék előző mondatomhoz,bekezdésemhez tehát nem baj ha minden fiatal nem megy nyári munkára,nem mindenkinek van rá szüksége,és nyári munkára diákként még bekerülni sem könnyű éppen.

DE ettől még otthon lehet segíteni,önállónak lenni,apró dolgokat megtenni.Kivasalni saját cuccaidat,elkészíteni a szendvicsed,ha megkérnek lefutni a boltba,elmosogtni,röviden segíteni otthon.

A jó anyagi körülményeknek semmi köze ahhoz hogy segítesz otthon vagy sem ez a fejben dölik el.És tapasztalni lehet akik nem segítettek semmit azok később is van hogy nem viszonozzák vissza a szülőktől kapott segítséget fiatal felnőttként sem,hanem csak természetesnek veszik később is hogy ha lehet tőlük örökölni,ERre a szomszédom a jó példa,mindent a szülőknek köszönhet,se lakása,se autója,a gyerekek szobája,számítógépe minden a nagymama pénzéből,és tö k természetes neki hogy mama fizet mindent de ő semmit nem viszonozott és a gyerekek sem,az hogy a mamánál lenyírják a fűvet,vagy elmenjenek neki a boltba az luxus lenne,de kapni tőle az már nem és ezt természetesnek is veszik,nem gondolkodtak el milyük lenne önerőből ha nincs a mama,a válasz semmi.Ha kikunyerták a kamasz unokák a pénzt akkor persze megölelik,meg simán zsebre teszik lelizés nélkül,de tettekben nem nyilván meg hogy hálásak,hogy szeretik.Hol a fizikai segítség.

Elkalandoztam a lényeg az otthon történő segítség nem megerőltető,ez hozzáállás kérdése.Te döntöd el hogy segítesz vagy csak kihasználod őket és megcsináltatsz mindent,azzal a magayarázattal anyu úgyis megcsinálja majd,majd helyettem dolgozik stb.,ez elég önző magyarázat.Kíváncsi lennék ez úgy általánosságban hogy hányan gondolkodtak el hogy mennyit viszonoztak/adtak később vissza a szüleiknek azok közül akik csak a tenyerüket tudták nyújtani és semmit nem segítettek.

De az sem igaz,hogy a szülő kérdése nélkül a fiatalok semmit nem segítenének,mert csak kérésre csinálnák.Sok fiatalt ismerek,vidéken lakok,városból költöztem ki még 10 évesen és bizony a 13-14 évesek akkoriban rendszeresen nyírták a füvet,a fiúk is elfutottak a boltba,a barátnőim közül sok 11-12 évesen már bőven besegített a házimunkákba is,ahogy a városi éveim alatt is sok kulcsos gyerek volt,akik szülei később értek haza,így a gyerek sokszor lefutott boltba vásárolni,kiszolgálta magát,elmosogatott.Nem igaz,hogy cska kérésre csinálnák.

Ellen példa is van bőven,akik megcsinálják,és nincsenek rákényszerítve.

Bántani nem akarlak(mint írtad te se szóród a szülők pénzét,tehát az elején leszögeeztem az ne is vegye magára akire ez nem igaz),mert ez úgy is hangozhat.

Csak a magyarázatod nem jó,hogy mért is nem kellene segítened/segíteni néha,mért kellene a feladatod mással csináltatni,hisz magadról gondoskodni bizonyos mértékig,magad kiszolgálnod már a te feladatod kellene hogy legyen..Ez nem irigység,ez az hogy megbecsülőd e amit kapsz a szülőktől és adsz is nekik valamit,mert a besegítész az is egy adás.

2013. jan. 13. 17:19
 16/25 A kérdező kommentje:
14/F-nek válasz: igen rád gondoltam,így akkor még jobban hangzik és te is egy példa vagy rá,hogy fiúként is simán tudsz segíteni a házimunkában és mért ne segítenél néha napján,mert igazán nem nagy ügy néha segíteni.
2013. jan. 13. 17:22
 17/25 A kérdező kommentje:

A hosszú monologom a 84%-osnak is szól!

-Aki úgy gondolja ha úgyis megcsinálja helyette más mért ne használná ki a helyzetét,mért ne használja ki teljesen a szülőjét,hisz akkor itt erről van szó,erre írtam hogy nem igaz,hogy a fiatalok csak akkor hajlandóak csinálni valmait otthon,segíteni ha kérik,van itt ellen példa.

Most gondolj bele ha mindent más csinál helyetted hidd el a hátad mögött sokan oda bökik hogy egy elkényesztett,önző,hisz az is,hogyan lehet teljesen kihasználni valakit,hogyan várod akkor el hogy ne kisgyereknek tekintsenek ha úgyanúgy megcsinálnak helyetted mindent.Most komolyan úgy gondolod,hogy simán ki kell használni a szülőket.Írtam a tisztelet,szeretet az a tettekben nyilvánul meg,és ha te visszaélsz a helyzeteddel teljesen akkor ez hol van.

2013. jan. 13. 17:28
 18/25 anonim ***** válasza:
30%

A baromi hosszú rizsád nem olvastam végig mert semmi kedvem nem volt hozzá.

Egyébként jó,hogy ismersz és megtudod mondani,hogy önző vagyok és összesúgnak a hátam mögött.

De hogy reagáljak a rövid hozzászólásodra, nem túlzom el az egészet. Nem állok le hisztizni anyámmal ha nem akarja kitörölni a s*ggem és tudom hol a határ.

Vagy komolyan azt gondolod,hogy római istennőként fekszek egy pamlagom míg a szüleim lesik minden kívánságom?

Nem mosogatok. Mert a gép megcsinálja.

Nem főzök. Mert anya szereti csinálni.

És folytathatnám a listát,de nem fogom. Sajnos nem mindenki akar több oldalnyi okkal érvelni egy idegennek.

2013. jan. 13. 17:36
 19/25 anonim ***** válasza:
72%
MIÉRT GONDOLOD, HOGY EZ A SERDÜLŐK HIBÁJA?!!!!!!!!!!!!!! GONDOLKOZZ MÁR EL EGY PICIT, HOGY KI NEVEL KICSODÁT! ÉBRESZTŐ!
2013. jan. 14. 12:19
 20/25 A kérdező kommentje:

Hosszú is a rizsám hát az igaz,az tuti.

Nem csinálok ezt sem meg azt sem,minek más megcsinálja,ó de nem vagyok ám elkényesztetett,meg kicsit sem önző úgye.Ha nem láttál volna benne igazságot amiket írtam akkor nem bosszant fel ennyire és nem veszed támadásnak személy szerint.

Nem kell pamlagon feküdni a király kisasszonysághoz,a kényelmességhez,ha majdnem mindent más megcsinál helyettünk már az is segít benne.

Itt azért jó pár fiatal írt,még fiú is hogy igen is kiveszi a részét az otthoni segítségből szerintem semmi nincs benne hogy többségünk szemében látjuk bennük a jót is,van hozzájuk jó szavunk..

72%-os-nak!

Van igazság abban amit írtál, de nem lehet mindent a nevelésre sem fogni,nekem sem mondták hogy csináljak meg mindent,de természetesnek vettem hogy megteszek dolgokat,kérés nélkül is,úgy gondoltam akkor kezdek önálló lenni ha a saját,engem érintő dolgokat magam intézem.Itt és más hasonló kérdéseknél is lehet/lehetett olvasni hogy igen is maguktól megtesznek dolgokat,segítenek kérés nélkül.

Sem a nevelésre,sem a tévére,médiára nem kell ráfogni mindent,én időmbe is volt média(voltak durvább filmek,volt bőven internet),akár sajnos nem példával szolgáló szülő is(alkolizmus,ami sok egyéb negatívummal járt még)de te döntesz hogy mit választasz,mit csinálsz.Nem lehet mindig másra hárítani a hibáinkat,a negatív döntéseinket,tetteinket.

2013. jan. 16. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!