Valószínűleg félévkor megbukok matekból. Mi tegyek?
1,5 az átlagom... És most írunk nemsokára dolgozatot, de egy szót nem értek!! Már sírok a gyötrődéstől, nem tudom, mi lesz velem. :( Mit tegyek?
16/L 10. osztály
hát a teljes négyzetté alakítással vagyok gondban.
pl. x2-4x+4=(x-2)2 ez nem értem hogy jön ki. :/ itt mi a szabály?
Kérd meg a tanárodat, hogy segítsen. A pedagógusok alapvetően jó szándékúak és segítenek, ösztönöznek, de csak akkor ha látják az igyekezetet!
Kérd meg valamelyik jó matekos osztálytársadat, hogy magyarázza el neked.
x2-4x+4=(x-2)2
x2-4x+4=(x-2)*(x-2)
x2-4x+4=x2-2x-2x+4
x2-4x+4=x2-4x+4
És ezzel bebizonyosodott hogy a két oldal egyenlő. Visszafelé is igaz, tehát (a-b)2=a2-2ab+b2
Ha nem tudod megjegyezni nem nagy kaland levezetni.
Húúúú de régen volt, bárcsak ilyen egyszerű dolgokkal kéne foglalkoznom.
Utolsó vagyok még egyszer. Ott van az eb elhantolva, hogy fel kell ismerni, hogy mi az "a" és mi a "b" tag. Ha megcsinálsz sok feladatot már látni fogod gyorsan.
Érthető így? Van még kérdés? (Amúgy tanár vagyok, szeretek magyarázni :)) szóval kérdezz nyugodtan!
Jaja, jól mondja az utolsó. Mármint azt, hogy ilyenkor már felesleges azzal bíbelődni, hogy megérted, hogyan kell levezetni. Megtanulod, hogy (a+b)^2=a^2+2ab+b^2, meg
(a-b)^2=a^2-2ab+b^2, van még több is, nem tudom ti mennyit használto. És amikor meglátsz egy ilyen tagot valahol, hogy: a^2+2ab+b^2, akkor már írhatod is át a megfelelő alakra. Sőt, ha szerencséd van akkor egyszerűsíthetsz is vele.
Szia. Én írtam privit. Hogy sikerült a dolgozat? Hogy érzed? Majd írd meg, hogy hányas lett.
Nekünk mindig azt mondta a tanár, hogy a matekhoz nem ész kell, hanem fenék. Le kell ülni és megtanulni a szabályokat. Van benne valami. Ezek később is sajnos elő fognak jönni, és akkor ez csak egy kis része lesz a feladatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!