Általános iskola kapujában állva ilyet hallani?
Szo.d le a f.szt büdös k.rva. Nyeltél már g.cit?
És utána még cifrázták tovább...
Közben jöttek ki tanárok is az épületből. Egyik sem szólt oda egy szót sem...
Alig bírtam ki, hogy ne menjek oda pofonokat osztani. Ezt ép ésszel ki lehet bírni? Ezek a gyerekek a tanáraikkal is így beszélnek órán? Ezért ilyen immunisak, hogy simán szó nélkül elmennek emellett?
Tényleg semmit nem lehet tenni?
15-ös nagyon elgondolkodtatóan írt (bár élek a gyanúperrel, hogy ez nem egy 14-15 éves lány írása, ahhoz túlságosan összeszedett, ha mégis, akkor le a kalappal előtte)
Muszáj elismerni, hogy a '80-as években (az én pubertás koromban) még sokkal egyszerűbb volt az élet. Stabilabb volt a társadalmi értékrend, biztonságosabb és kiszámíthatóbbak voltak a mindennapok, volt jövőkép, voltak közösségek, közös célok. Erős irányítás, megkövetelt fegyelem. Nagyjából mindenkinek ugyanolyan lehetőségei és élményei voltak. Nem volt az, hogy valakinek minden jut és mindenből csak a legjobb, valakinek meg tiszta ruhája és ennivalója sincs.
Persze annyira szép nem volt akkor sem a világ, hiszen akkor nem akart volna mindenki változást. Akkor a szabadság hiányától, az igazságtalan, ostoba elnyomástól és a kis hatalmat kapott nagy zsarnokoktól nagyon is szenvedtünk. Gyerekként jópár igazságtalan pofont és egyéb büntetést kaptam, amit rendesen megszenvedtem.
Mégis meg lettünk nevelve és tudtuk mi a jó és mi a rossz és a jót akartuk követni, annak megfelelni.
Ma úgy tűnik, ha a gyerekek meg is tudják különböztetni a jót a rossztól, nincs motivációjuk, hogy a jót válassszák.
Halász Juditnak jut eszembe egy dala:
...
Mert arról szólt a dal, hogy eljön az idő
Amikor majd minden rossz gyerek nagyra nő
S ha nem tanulja meg, hogy hol van a határ
Romba dönt majd mindent, ami körülötte áll
Minden felnőtt volt egyszer gyerek
És felnő majd az új gyereksereg:
Többet s jobban törődjetek velünk
Mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk
Ha nem neveltek jól, akkor majd rosszabbak leszünk!
...
Szomorú vagyok :((
A tanárnő vagyok!
Akkor most elmesélek 1-2 dolgot, amiről sajnálatos módon ez a nagy társadalom sosem lát/tapasztal meg.
Tudjátok, amíg aktív dolgozója voltam a társadalomnak, nap, mint nap szembesültem azzal, ahogy a tanárigárda embereit hogyan fenyegetik meg.
Volt olyan, hogy egy tanár autója szanaszét volt ütve. Tudta mindenki, hogy ez kiknek köszönhető, de még sem tett feljelentést. Egyszerűen az emberek (és nem csak a tanárok!) már FÉLNEK!
A cigányoknak mindent lehet. Nem csak az iskolában, hanem bárhol máshol. Ti ezt nem veszitek észre?
Én örülök, hogy rózsaszín világban éltek!
Én azért tanultam éveket és végeztem el több iskolát, hogy a tudásomat áttudjam adni azoknak, akiket érdekel. Azért tanítok/tanítottam, mert szerettem emberekkel foglalkozni és okítani!
Ennek ellenére az egész az utolsó években úgy alakult, hogy nem volt olyan osztály, ahová cigány nemzetiségű "gyerek" nem járt volna.
Volt olyan tanítványom, aki a középiskola 2. osztályába bukott le és 19 éves volt!
Én azért alakítottam ki a padsoros ültetést, mert elegem volt abból, hogy érettségire nem lehet felkészíteni azokat, akik tényleg azért jártak iskolába, hogy legyen belőlük valaki!
Nem rasszizmus ez! Volt választási lehetőségük!
Merő véletlen (?), hogy csak a cigányok ültek a hátsó padsorokba?!
Szóval .. ne áltassátok magatokat!
Nekem nem volt szükségem arra, hogy iskolából hazafele megtámadjanak vagy az otthonomba.
A tulajdonaimat féltem, mint mindenki más.
Ráadásul a napokban is lehetett olvasni, hogy 3 nő bement az iskolába megverni a tanárnőt a gyerekek ELŐTT!!!
Szerintetek most őszintén: Ők esetleg fehér bőrűek voltak?!
Minden szülő (legalábbis az értelmesebb szülők) azt várják a gyermeküktől, hogy tisztességesen és becsületesen éljen. Tanulni íratják be az iskolába, nem pedig melegedni!
Viszont, aki nem így gondolja (és ide írt már választ a kérdezőnek), az vesse rám az első követ.
Tudjátok, inkább leszek "rasszista" pár ember szemébe, minthogy hallgassam az értelmes szülőket a fogadóórán, hogy a gyerek nem tud tanulni, stb..
Ez az "eljárás" nálunk bejön, nem fogok rajta változtatni. Ha tetszik valakinek, ha nem!
"Muszáj elismerni, hogy a '80-as években (az én pubertás koromban) még sokkal egyszerűbb volt az élet. Stabilabb volt a társadalmi értékrend, biztonságosabb és kiszámíthatóbbak voltak a mindennapok, volt jövőkép, voltak közösségek, közös célok. Erős irányítás, megkövetelt fegyelem. Nagyjából mindenkinek ugyanolyan lehetőségei és élményei voltak. Nem volt az, hogy valakinek minden jut és mindenből csak a legjobb, valakinek meg tiszta ruhája és ennivalója sincs."
Ha tudnád, hogy mennyire tetszim ez a gondolat...:) Nekem 12 évesen mesélt apum, milyen volt régen, és azóta is ez van bennem, hogy régen milyen jó lett volna nekem (szegényebbek lettünk volna, de nekem az a világ nagyon tetszik... Még ha talán ma jobb is, de én akkor is szívesen élnék abban a korban.)
Egyébként régi filmeket, könyveket is olvasok, és nagyon tetszik, hogy a gyerekek hogy viselkednek, és a felnőttek hogy kezelik őket. (Mármint pl találkozik valakivel a vonaton, és akkor úgy, olyan hangsúllyal, és szavakkal beszél, ami nekem tetszi, senki se lekezelő, számomra ez csodálatos:) )
Ja, és pontozátok le ezt is, én adtam a 10-es, 13, 17 és 20-as választ, úgyhogy abba ne maradjon a kérdés tartalmától független lepontozás!
14/F
25
Reagálok: Na, most mert aztmondtam, hogy ugye neked ezt nem lenne szabad, amde totál igazad van többek között ezért is lepontoztak, na ebből látszik kik vannak itt gyk-n...
Egyébként most elmondom az egyik gondolatmenetemet, amiért megint lepontoznak, de hát most úgyse érdekel a pontrendszer: Tehát ugye a fehér emberből is van jó-rossz, de mondjuk 4 jó mellé 1 rossz. Na, de ez a cigányoknál: 4 jó 6 rossz. Ugye nem mindegy.
Ehhez jön: Ismerek egy tanárt, aki elsős koruktól a neveletlen kis cigánygyerekeket elkezdte tanítani, nehéz meló, de türelmesen és figyelmesen sikerült belőlük értelmes embert faragnia, most mindegyik tisztességes polgár, és legalább átlag szinten keres rendes munkával, megjegyzem neki ez nehezebb, mivel ő nehezebben talál munkát.
Tehát nem, rasszizmus amit a tanárnő írt, csupán megmondta, hogy az ő tapasztalatai alapján sokkal több cigánygyerek van elhanyagolva, ugye itt anoním oldalon kifejezheti hogy gondolja, csak az iskolában nem szabad neki.
Ja, és még valami: Apukám mesélte, hogy amikor ő gyerek volt anno az 'őskorban' akkoriban náluk ez a rendszer volt, tehát, aki tanult első padban ült, aki nem az hátul. 'Aki hülye az is marad.' Ennyi.
14/F
Velem egyszer esett meg, hogy a suli kapujában cigi volt a számban, mert már 'kikészítettem', nem tudtam hová tenni, és nyakig a táskámban voltam, mert nem találtam a gyújtómat, és kicsúszott egy b@zdmeg a számon. Pont akkor jött ki a kapun a német tanárom, és hallotta. Kaptam egy 'ejnye-bejnyét', vettem a lapot, első és utolsó ilyen volt.
18l
Én 20 éves vagyok, de a mostani 12-16 évesek undorítóan viselkednek! Tavaly, amikor nyílt nap volt a középsulimban, az érkező nyolcadikosok egy kulturálatlan csürheként viselkedtek. A mostani kilencedikeseknek nemrég mutatták be, hogy ha eljutnak oda, hogy szakképzésre mennek miket fognak csinálni ott is állandóan trágárul beszéltek, a tanár, aki velük volt, egy kedves, türelmes ember, de amikor kimentek hallottuk, hogy ordít velük, hogy ezt mégis hogy képzelték?
Reggel, amikor indulok iskolába látni szoktam néhány általános iskolást. Borzasztó ahogy kinéznek, lányok, fiúk egyaránt, viselkedésük, beszédük meg egyszerűen borzalmas. A múltkor álltam a zebránál és két fiú és három lány olyan 13-14 évesek lehettek azt tárgyalták, hogy a hétvégén mennyire rúgtak be és hogy a szüleik milyen -finoman szólva- rosszul fogadták,amit csináltnak. Ha rájuk szólok a képembe röhögnek!
Azokkal a tanárokkal, akik 4 évig tanítottak jóban vagyok, mert ha nem is figyeltem az óráján, legalább csöndben voltam, most szünetekben jól eltudok velük beszélgetni, egyik idegesebb, mint a másik ha a kilencedikesekhez kell bemenni órára. Volt olyan is, hogy szólt a tanár az igazgatónak, hogy nem hajlandó bemenni órát tartani egy bizonyos osztálynak, erre az igazgató ment be helyette, -mert ő óraadó is és olyan szakos volt, mint a tanár- őt is semmibe vették, pedig bevetette az "igazgatót kapsz vagy ki is rúghatlak" fenyegetést!
Mi is voltunk kamaszok, mi is azt hittük, hogy miénk a világ, de mi legalább tiszteltük a tanárainkat, szüleinket, mert tudtuk, hogy azt akarják, hogy legyen belőlünk valami!
Vannak olyan primitív állatok, akik már tizenévesen így beszélnek. (Megtörtént! 13 évesen egymás után 3 fiút lesz.pni... ) De a tanárokkal egyik se mer így beszélni. Pedig nem egy pofozgatósak. De pl van olyan tanár is, aki ha félrefordítod a fejed, már pofonra áll a keze. Rajz tanár...
Én már gimis vagyok, de nekem úgy tűnik, hogy az ilyen nagypofájú köcsögök max szakközépbe jutnak, gimibe nem. De inkább szakmunkásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!