A menstruációval kapcsolatban mit érdemes tudni?
2. vagyok!
Kedves válaszolók! Szerintem először talán a kis lelkét kellene megerősítenünk a tanácsainkkal, tapasztalatainkkal. Miért nem értitek meg, hogy még idő kell neki, hogy feldolgozza, hogy mi történik a testével/testében?Pár hónap múlva úgy is teljesen máshogy fog a témához állni!
Emlékszek szegény unokahúgom is milyen zavarban volt, pedig jó viszonyban van az édesanyjával, na meg a 3 nővérével is.
Én teljesen megértem szegényt hisz anno Anyukám nekem is szétkürtölte a családban, hogy a nagylánya valóban "nagy" lett!!!Mondanom sem kell, hogy irtó rosszul esett!!!
Kedves Nagy leányzó ajánlom a 3 cseppes betétet neked!!!
Nekem mikor megjött egyáltalán nem lepődtem meg, nálunk addigra már volt felvilágosítás suliban, ami után még anyu is beszélgetett velem. Mikor reggel arra ébredtem, hogy vérzek, akkor egyből mentem anyuhoz, hogy akkor ez most az vagy valami baj van. Rögtön elmesélte, hogy najó akkor kezdésnek használjak betétet, megmutatta hogy ragasszam fel, utána hova dobjam, hova ne dobjam. Tudtommal senkihez se rohant örömködve, hogy menstruálok, mert nálunk ez nem nagy cucc, megtörtént, mivel már eléggé megért a testem, ennyi. Nem értem ez miért lenne hírértékű vagy szenzáció. Bent a suliba se kürtöltem szét, mikor cserélni kellett elmentem wc-re és kész. Onnan tudtuk kinek van meg, hogy kik ülnek a kispadon tesin, de velük se foglalkozott senki, időmérő futásnál még irigyeltük is a "mázlistákat", hogy lóghatnak.
Továbbra se értem ez miért olyan nagy dolog. Sajnálom de ez nem különleges és még csak nem is egyedi, maximum újdonság, ami 2 hónap múlva már el is múlik, viszont ha nem teszi fel anyukájának a kérdéseit, aki valószínűleg nem tervezi átverni (nem azt mondom, hogy itt bárki is tervezné, de néha sok a téves infó) és esetleg meg is tudja nyugtatni, hogy itt még nem ér véget a világ.
Nyugi:)Azt hogy menstruálni kezdesz, ne úgy fogd fel hogy "mintha tönkre ment volna az életed".Gondolj bele, hogy mostantól képes vagy arra hogy egy új életet adj valakinek(azért ezt nem kéne rögtön megvalósítani:)), nem csodálatos, hogy a te testedből (kis közreműködéssel)majd egy önálló új lény,egy kisgyerek tud születni?
(Ajánlanám Michel Quoist Önátadás című könyvét, főleg a 28-31. oldalt ebben az esetben)
Hidd el semmi ciki sincs ebben, főleg ami a felnőtteeknek való elmondást illeti. Gondolj bele...Tulajdonképpen minden felnőtt tudja ezt, tudja miért van, minden felnőtt nő át is esik ezen. A tesitanárod férfi vagy nő? Ha nő mondd meg neki hogy fáj a hasad, vagy hogy megvan, és nem akarsz tesizni (de csak akkor ha nagyon fáj, egyébként jót tesz neki a mozgás), ha férfi, de nagyon fáj a hasad akkor is csak menj oda hozzá szünetben, vagy órakezdés előtt, amikor még nincsenek ott az osztálytársaid, és mondd meg hogy görcsöl a hasad, vagy írass igazolást anyukáddal. Neki is nyugodtan mondd el, ha nem akarsz beszélgetni vele, mert úgy érzed ciki, akkor csak mondd neki hogy Anya rémesen görcsöl a hasam (mert megvan/ meg fog jönni), tudsz adni tesire egy igazolást? Ezután vagy elkezd beszélgetni veled, és hidd el nem lesz kínos, vagy csak megírja az igazolást,az rosszabb eset de azt nem hiszem, hogy szó nélkül elhajt.
Hány évesek a barátaid, hány évesek vagytok? Szerintem ha olyan 13-14, akkor már a fiúk is fel tudják fogni ezeket a dolgokat, nem fognak kinevetni (vagy ha de akkor hülyék), egyébként egyszerűen ne mondd el nekik.
Fontos, hogy mindig legyen nálad betét, mert főleg kezdetben nem annyira rendszeresen jön meg.ha kicsit is úgy érzed meg fog jönni tegyél be tisztasági betétet, akkor biztos nem ér meglepetés. Ezt jelezheti hasfájás, görcs, de ok nélküli ingerlékenység, idegesség is.
Ha megvan a menzeszed, kerüld az ülőkádas fürdést, és persze medencében se fürödj, max. tamponnal, de azt a "kezdő menstruálóknak" nem ajánlják.
És tényleg ne érezd cikinek, vagy ilyesmi mert nem az!!!:)
Sajnos átérzem, hogy a kérdező miért is nem akarja elmondani a tesitanárnak a dolgot. Én 12 voltam, amikor először megjött és nem ért meglepetésként, mert anyával mindent megbeszéltünk erről előtte, de azért furcsa volt és kicsit ijesztő, mivel ismeretlen helyzet volt. Egyébként ő is körbetelefonált mindenkit, aztán még egy-egy kis jelképes ajándékot is kaptam pár családtagtól.:) Szóval a tanárra visszatérve: az én tesitanárom egy hihetetlen bunkó pasi volt. Az első menstruációm alkalmával (is) nagyon fájt a hasam, így megkértem anyát, hogy írjon igazolást. Mikor odaadtam, jó hangosan, minden osztálytársam előtt megkérdezte, hogy "mi az, hogy egészségügyi okok miatt"? Hát kicsit égett a pofám, de amilyen halkan tudtam, mondtam, hogy menstruálok. Erre az a szemétláda elkezdett velem ordítani, hogy "miért nem dugsz fel egy tampont"? Hát senkinek sem kívánom, még este is sírtam...szóval vannak tényleg rohadt köcsög tanárok. DE! Nem minden tanár ilyen és ha tényleg nagyon fáj a hasad és nem tudsz tesizni, akkor elkerülhetetlen, hogy szólj neki. Egyébként én a görcsökre az Algoflex M-et ajánlom. Nekem mindig segít 10-15 perc alatt és vény nélkül kapható.
24/L
zuhanyozz csak
csak langyos víz nem forró
elősször papírral töröld ki a helyet majd utána töcsivel hogy ne legyen véres
Bocsi de véletlen elküldtem én vok az utcsó!!
anyudnak mindenképpen mond el, nagyon kellemetlen lehet lebukni. ráadásul ő is nő, ő is menstruál.
arra is figyelj, hogy - bár nem írtad,hogy hány éves vagy - de ha szexre kerül a sor, most már lehetsz terhes, szóval védekezz.
most először csak mini tampont vegyél vagy betétet 8a betét talán elsőre egyszerűbb, csak legyen nálad váltás és szünetekbe nézd meg,hogy kell-e cserélni,mert átázhat, elmozdulhat. mindig tiszta kézzel cserélj tampont és betétet, nagyon-nagyon fontos a higiénia, mert fertőzéseket lehet összeszedni (nyitva a méhed, könnyebben elkapod).
ha nagyon görcsölsz és nem múlik,akkor oki is tud felírni gyógyszert, de a rendszeres mozgás tényleg sokat segít. na meg a meleg, jó meleg takaró alá bújás és pihenés :)
ja és vezesd mikor menstruálsz. a menzi első napját jegyezd fel és hogy meddig tart. Az első nap, mikor megjött. megnézed,hogy a két mensi között hány nap telt el, annyi napos a ciklusod. Azt is írd,hogy hány napig vérzel.
Írogasd,hogy egy idő után ki tudod számolni, be tuod jósolni, hogy mikor fog megjönni, így nem fog meglepetés érni, ha oszt. kirándulni mész vagy úszómeccsre készülsz vagy épp strandra stb.
Ráadásul ha valami baj van (kimarad,kevesebb ideig tart, tovább tart, kétszer jön meg...) rögtön észre veszed és oda tudsz magadra figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!