11 éves ötödikes fiúnak megengednétek egyik fülbe a beszúrós, kicsi, fekete fülbevalót?
Igen.
Nem végleges, ha megunja, akkor kiveszi, feltűnő és megbotránkoztató nyoma úgy istenigazából nem marad.
Azzal semmi gondom nincs, ha egy kistini fülbevalót akar a fülcimpába.
Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, ha babakorban az öntudatlan gyereknek szúratnak. Azon meg röhögök, ha valaki ezt megteszi az öntudatlan babával, majd jön a hipokrita dumával, hogy miért is nem lehet, ha a gyerek tiniként kér valami hasonlót.
14
Az otodikes, 11 éves az jócskán nem baba. Ez a gyerek maga kéri
#12 A gyereknevelés arról szól, hogy a gyereket megismertetjük a társadalmi kultúránkkal, annak szabályaival és segítjük az abba való beilleszkedését.
A mi kultúránkban, attól függetlenül, hogy neked nem tetszik, az az elfogadott, hogy a lányoknak van fülbevalója, a fiúknak meg nincs. Lehet vannak olyan törzsek, ahol ez másként van, és lehet itt is másként lesz 20 év múlva, de ebben a pillanatban ebben a kultúrában, amiben élünk ez így van. Ez ugyanolyan része az íratlan társadalmi szabályrendszerünknek, mint az, hogy nem megyünk be egy irodai munkahelyre flip-flopban, nem ülünk fel a metróra egy szál fürdőgatyában vagy nem pisilünk az aluljáróba.
Vannak olyan társadalmi rétegek, akik ezeket a "szabályokat" nem tartják be, de attól még nekünk szülőként az a feladatunk, hogy ezeket a társadalmi normákat közvetítsük a gyerek felé, hogy mire felnő a társadalom értékes, építő tagja lehessen. Igen, ebben apróság, hogy van vagy nincs fülbevaló, de ugyanúgy része.
#18, én nem értek egyet veled, de felpontoztalak a véleményed bunkózás nélküli leírásáért.
Én veled ellentétben a társadalmi konvenciók egy részét nem tartom jogosnak. Azt igen, hogy nem pisilünk az aluljáróba (mert ennek köztisztasági jelentősége van), azzal nem hogy bárki beleszóljon, mit hordok a fülemben. Az a magánügyem. Ezért a gyereknek is elmondanám hogy mivel jár az hogy nem követ egy szokást, aztán döntse el. Miközben nekem sem tetszik a fülbevaló, pláne fiún, de az akkor is az ő füle.
(Másrészt szerintem sok ember ma már nem tartja konvenciósértésnek a férfi fülbevalót, és nem csak az alsóbb néprétegekből. A munkahelyi flip-flop és a fürdőgatya a metrón azért más tészta, mert ott meg a munkáltató vagy szolgáltató hozza a szabályokat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!