A technikumi tandíjat mire költi a gyerek nálatok?
Szeptembertől technikumba megy a gyerek, és mivel ez nekem teljesen ismeretlen terep, gondoltam megkérdezem, mások hogyan csinálják?
Elvenni és beletenni a családi büdzsébe nem fogom a pénzét, de havi 8000 forintot elkölteni fagyira is sokallok. Zsebpénze eddig nem volt, amire kért, kapott. Nem költött el havi szinten 8000 forintot, az egészen biztos.
Én arra gondoltam, hogy megállapodnék vele, hogy vegye magának a bérletet, még úgy is marad belőle bőven. Később meg akár gyűjthetne a jogosítványára is, persze kipótolnánk, ha kevés.
Szerintetek ez így jó? Vagy ki hogy gazdálkodik máshogy ezzel a pénzzel?
Ösztöndíjat akart írni a Kérdező.
Bár mi még nem tartunk ott, én biztos nem abból vetetném a bérletét, hanem arra kérném, hogy az extra kiadásait ebből fedezze magának. Tehát kap enni otthon, készítek is neki szendvicset, ha kéri, de ha mekizni akar a haverokkal,az menjen az ösztöndíjból.
Később, ha jó tanuló, akar havi 60 ezret is kaphat, abból már reális valami komolyabbra félretenni. De amíg középiskolás, addig biztos, hogy az alapvető szükségleteit mi álljuk.
Mekizés, bulizás, szórakozás, élvezeti cikkek stb.
Azért a kaját, a közlekedést meg az ilyen alap dolgokat elég nehéz havi 8000 Ft-ból fizetni, de a plusz dolgokat akkor fizesse az ösztöndíjából.
Csak sikerült elírnom a címben, ösztöndíj a kérdés, persze :D
Kaját kap, menzára be lesz fizetve, és eddig sem költött el ennyi pénzt havonta. A jogsiba nyilván a később esedékes többtízezrek is bele mennének.
Rosszul éppen nem élünk, de hárman vannak tesók, van mire költeni.
Még várok olyan szülőket esetleg, akiknek van pont ennyi idős gyerekük, és a tapasztalataikat megosztanák velem.
5-ös voltam: meg tudtad volna oldani az ellátását úgy is ha 0 Ft-ot kap? Nyilván igen. Értem, hogy mindig van mire költeni, főleg 3 gyerek mellett, és hogy eddig nem költött el ennyit egy hónapban, de tapasztalatom szerint azért a szakközép már más, egyre nagyobb szerepe lesz a sulin kívüli "bandázásnak", vagy hogy meg tudjon hívni valakit egy fagyira.
Nekem nincs, de környezetemben lévő ilyen korú gyerekek kvázi zsebpénzként megtarthatták az ösztöndíjukat (most épp 2 ilyen gyereket ismerek). De mondjuk esetükben korábban is volt fix zsebpénz + amiket ilyen szülinapokra stb. kaptak, pont azért, hogy megtanulja beosztani, megtanulja az értékét, rövid vs hosszú távú tervek stb. Most már van saját folyószámlájuk is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!