Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Kamaszlányos szülők, Ti...

Kamaszlányos szülők, Ti felvilágosítottátok lányotokat a menstruációról mielőtt megjött neki? Hány évesen tettétek?

Figyelt kérdés

Mikor érdemes elmondani neki ezeket a dolgokat? Ti elmondtátok neki, vagy hamarabb kezdett el menstruálni, mint elmondtátok neki?

Hogyan érdemes felvezetni a témára?

2022. jún. 6. 17:34
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
79%
Engem anyám már időben felkészített, így mikor először megjött, nem lepett meg a dolog.
2022. jún. 6. 18:26
 12/24 anonim ***** válasza:
31%
Nem felvilágosítás, inkább csak az élet természetes része, amivel tisztában van már kb azóta, hogy elkezdett bejárni utánam a fürdőbe. 1-1,5 éves korától kezdve olyan 5 éves koráig folyamat bejött amikor vécére mentem (vagy zuhanyoztam vagy bármi), és hát ennyi idő alatt nyilván volt olyan, hogy én menstruáltam. Amikor még csak nagyon pici volt, akkor csak kíváncsian nézte, ahogy kiöblítem az intim kelyhem (szerintem amúgy ez még durvább is, mint egy betét vagy tampon, azért azt végignézni, ahogy egy felesnyi vért beleöntök a vécébe szerintem elég traumatikus lehet, ha nem abban a korban látja először viszonylagosan rendszeresen, amikor még minden ilyesmi halál normális), aztán nagyobb korában már kérdezte, hogy ez mi, fáj-e, miért van, stb, és ezekre mindig normálisan, teljes természetességgel válaszoltam. Azóta már nyilván nem jár be hozzám a fürdőbe, de az ilyen témákkal kapcsolatos nyitottságunk továbbra is megmaradt, és bízom benne, hogy a továbbiakban sem veszik el ez a fajta őszinteség köztünk (pl mikor először fiúja lesz).
2022. jún. 6. 20:47
 13/24 anonim ***** válasza:
74%

Szia

Mi is úgy vagyunk mint a 2es válaszóló sosem volt tabu ..sőt még azt is mondtam hogy nem kell szégyellni még az apja előtt sem.. ez természetes dolog

Azt is mondtam szívesen cserélnek az apjával 1 hónapot inkább heti 1szer borotválkozok helyette 😂 persze csak vicc

Nem szabad hogy szorongjon emiatt a gyerek..és merjen kérdezni ha valamit nem tud ...

Sajnos mikor én gyerek voltam tabu volt . Szégyelltem otthon

Kérdezni sem mertem

2022. jún. 6. 22:29
 14/24 anonim ***** válasza:
85%

Amikor 10-11 éves lehettem akkor kérdezte meg tőlem anya, hogy tudom-e mi az az a menstruáció?

Mondtam, hogy nem, és szépen elmesélte mi az.

Aztán olyan 12 évesen kaptam egy ilyen felvilágosító könyvet is.

Nagyon nem akartam, hogy megjöjjön, tudtam hogy csak nyavalya lesz, és szerencsésnek is mondható magam, hogy végül csak 14 évesen jött meg először.

Szerintem elég traumatikus lehet ha valaki azt látja, hogy vérzik és nincs előtte felvilágosítva, hogy miért...

2022. jún. 6. 22:46
 15/24 anonim ***** válasza:
86%
Nekem 11 évesen jött meg. Ha nem lettem volna felkészítve rá, szerintem nagyon megijedtem volna hogy valami komoly baj van velem a sok vér láttán.
2022. jún. 6. 22:55
 16/24 anonim ***** válasza:
68%

3 lanyom van, teljesen termeszetes volt mindig h beszelunk rola na meg mindig ki-bejarogatnak a furdobe, lattak mar veres betetet, es nekem annyira omlik h elofordul h elcseppen v vegigfolyik a labamon amig a kettot lepek a zuhanyzoig v zuhanyzas utan a torolkozoig.

En is tudtam rola nagyon koran mert anyam ajulos volt amikor menstrualt. De alapbol is mindig volt a polcon vatta, tampon, betet gyerekkoromban neki,nekem inkabb az a fura h amikor lat a gyerek ilyesmiket, ti mit mondtok? Tereltek?

Csak a tampon az amire 9eves koraig aztmondtam h errol majd kesobb beszelunk h h hasznaljak menzeszkor, mert fura lett volna megtudnia h azt a huvelybe toljuk fel.

Minden mas mar egesz kicsi kortol teljesen termeszetes nekik. Ahogy most hasmenos hanyos seper vegig a csaladon es poenkodtam a 11evessel h biztos terhes, amikor oklendezik egesz nap (igen, hulye a humorunk is) es kijavitott h nem lehet terhes mivel meg nem menstrual. Tehat osszefuggeseiben is latja h mi mire valo.

Van egy kis szutyoje az iskolataskaban pot bugyival, szarnyas betettel h ha ott jon meg eloszor, tudjon cserelni. Egyaltalan nem fogja varatlanul erni, sosem hoznam ilyen kiszolgaltatott helyzetbe.

2022. jún. 7. 00:06
 17/24 anonim ***** válasza:
45%
Döbbenetes, hogy mennyi igénytelen ember van. A fele azért, mert otthon is ezt látta, a másik fele még azért, mert otthon tabu volt. Szerencsére van egy arany középút, amikor nyíltan beszélsz róla de mégsem kell hozzá lássa a véres alfeledet és a többit.
2022. jún. 7. 07:22
 18/24 anonim ***** válasza:
25%

Őszintén szólva ezen én is eléggé meg vagyok döbbenve, bár egy másik kérdésnél már előjött. Nem hiszem, hogy a nyílt és őszinte kommunikáció azt jelenti, hogy mindent premier plánban a gyerek képébe kell nyomni. Tiszteljük már meg annyira őt is, meg magunkat is, hogy éppen úgy nem lóbáljuk előtte a véres tampont, ahogy senki más előtt nem tennénk ilyet. A szexről is nyíltan lehet beszélgetni elvileg, mégsem tartunk nekik bemutatót apjukkal azzal a jelszóval, hogy "ez az élet természetes része".

És nem tudom, én soha nem mondanék olyat sem, hogy szívesen cserélnék az apjukkal egy hetet, meg semmi más módon nem utalok arra, hogy ez kellemetlen dolog. Ha a lányommal beszélgetünk róla, mindig azt hangsúlyozom, hogy ez a legtermészetesebb dolog a világon, és abszolút hozzá lehet szokni. A hasfájásra rákérdezett, mert hallotta a nagyobb lányoktól, arra azt feleltem, hogy előfordul, de akkor be kell venni fájdalomcsillapítót.

2022. jún. 7. 08:59
 19/24 anonim ***** válasza:
95%

Igaz hogy anyuka még nem vagyok, de így visszagondolva nálunk nagyon jól kezelték ezt a témát, nagy családban nőttem fel két nővérrel.

Nekem 9-10 évesen jött meg előszőr, szerencsére pont a felvilágosítás után pár hónappal, tehát nem ért nagy meglepetésként. Nagyjából csak annyi volt hogy leültettek beszélni, elmagyarázták egy gyerek számára is érthető módon hogy mi az a menstruáció, miért történik, egyebek. Elmondták hogy miért kell jobban odafigyelni a menstruáció alatt a higiéniára, és hogy ilyenkor egészségügyi betétet kell majd használnom, ilyesmik. A két nővérem azt mondta hogy hogy nyugodtan kérdezzek tőlük ha valamit nem értek.

Később, 2-3 évre rá megkaptam a szexuális felvilágosítást is, ekkor kaptam is egy könyvet hozzá, igaz hogy nem kifejezetten gyerekek számára volt való, sok volt benne a pontos anatómiai megnevezés és a szaknyelv, emiatt volt olyan amit nem tudtam gyerekként értelmezni de ha találtam ilyen dolgokat benne akkor csak megkérdeztem édesanyámat/nővéreimet. Illetve egyik nővérem tartott egy kis "bemutatót" egy óvszerrel a fürdőszobában, elmondta hogy mennyire fontos a védekezés, beszélt a nemi úton terjedő betegségekről, egyebekről. Felfújta vízzel az óvszert, aztán megengedte hogy kipukkasztsam, közben viccelődtünk. Nekem poénos emlékként maradt meg, de pont emiatt az elmémbe is égett a védekezés fontossága és jelentősége.

Ennyi jut eszembe, bár teszem hozzá hogy engem nem bombáztak ezekkel a témákkal, a felvilágosítást is csak akkor kaptam meg amikor látták rajtam hogy érdeklődő vagyok és teszek fel kérdéseket a témában. Olyan pedig sosem volt nálunk hogy láttam volna a család bármelyik női tagját tampont vagy betétet cserélni, fiatalon megtanították hogy nem nyithatok rá senkire ha a mosdóban van, és hogy mindig kopogjak mielőtt be akarok menni.

2022. jún. 7. 11:45
 20/24 anonim válasza:
88%
Nekem 14 evesen jott meg a tobbi lanynak mar volt meg volt az osztályban. Anyukam amugy le tudta egy "Mi tortenik velem?" konyvvel. Amit persze soha nem nyitottam kiert szegyeltem. Mikor megjott annak ellenére hogy tudtam majd meg fog jonni, nagyon sokkos lettem, illetve ongyilkos akartam lenni. Főleg mivel total egyedul voltam es nem tudtam kinek szolni. Ugyh valamiert neten kerestem segitseget, beszelgetos oldalakon. Nalunk ez amugy mindig is tabu tema volt. Pedig van nővérem is, de van egy batyank is.
2022. jún. 7. 11:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!