Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Baj, ha nem szeretném, hogy...

Baj, ha nem szeretném, hogy az legyen a foglalkozása, mint nekem?

Figyelt kérdés
Főleg, hogy jó tanuló. Én fodrász vagyok, van érettségim, ez a szakmám és egy német nyelvvizsgám. Többre akartam vinni, de nem vettek fel oda, ahová akartam menni, 4szer utasítottak vissza, elkezdtem mást annak idején (egyetemen), de nem nekem való volt, így ezt a szakmát választottam. Szeretem csinálni, de rengeteg évembe telt, hogy most itt tartsak,ahol. A lányom nagyon jó tanuló, igazából kisujjából kiráz mindent, sokkal jobb helyre is jelentkezhetne, mint ahova most akar. Úgy érzem bánná később és nem akarom, hogy én legyek a hibás, ha nem sikerül neki. Kézügyessége nem olyan jó, de nem is rossz. Az érettségit persze elvárom, de jobb lenne, ha egy gimnáziumban jutna el odáig, nem? Te mit szólnál hozzá, ha kevésbé jó szakmát választana a gyereked? Azt is gondolta, hogy majd nálam lenne tanuló, de nem tudom elképzelni, hogy őt oktatom a szakma fortélyaira vagy nekem kellene keresni egy mestert, aki tanítja, biztosan sok konfliktus forrása lenne (szakmai ellentétek meg versengés stb) ...😩 Ő szerintem csak azt látja, hogy itt van anya, nagy szépségszalonnal, főnök és kb azt csinál, amit akar, de ez nem így van és főleg nem így kezdődött..
2022. jan. 27. 12:12
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
13%
Én ragaszkodom a gyerekeimnél egy diplomához, nekem aztán mindegy, miből, mennyire piacképes-e vagy se, csak valamennyire érdekelje. Utána mehet felőlem egy elhivatott kőművesnek is, de visszafelé már, munka, család mellett nem fog tanulni (ezt az exférjemmel játszottuk végig, aki abbahagyta az egyetemet, mert mindig mást akart, aztán azt is abbahagyta... ráment többmillió forint és a folyamat hibáztatása a szüleinek, nekünk, munkahelynek... stb.). Viszont fősuli/egyetem mellett simán lehet olyan hobbija vagy gyakorlata vagy gyakorlati helye, ami később jól jön, na meg barátok, kolesz/társbérlet, kár ezeket kihagyni és rögtön beállni a mókuskerékbe. Szóval tanuljon, amikor a tanulásnak van ideje, pipálja ki. És még mindig jobb, ha ezért fognak hibáztatni, mint a fordítottjáért. Valamiért meg a végén mindenki hibáztatja a szüleit, szerintem ez a kisebbik rossz.
2022. jan. 27. 13:37
 12/14 anonim ***** válasza:
87%

Nem hinném, hogy azért ellinkeli valaki a tanulást, mert fodrászként úgy sem kell. Ebben is lehet kompromisszumot kötni: ha eljön az idő, segítesz neki a szakmában, de cserébe tanuljon ugyanúgy, mint eddig.

Másrészről nem mindig a legokosabbakból lesznek a legmagasabban kvalifikált emberek. Azért, mert általános iskolában úgy tűnik, hogy jó agya van, még nem jelenti azt, hogy valóban képes ezzel az aggyal mondjuk egy jobb egyetemen lediplomázni, majd abban karriert építeni. Hozzátenném, én magam laikusként úgy látom, hogy egy szalon felvirágoztatásához és vállalkozóként való elinduláshoz is kell ész, ha az ember nem elégszik meg azzal, hogy a panel aljában működtesse a 128. Aranka női-férfi-gyerek fodrászatát és csinálja a madárfészket a 60-as nőknek, hanem állandóan akar fejlődni, ahhoz kell az a bizonyos plusz, amit nevezzünk szorgalomnak és némi észnek. Amúgy egy kicsit úgy is érzem, hogy degradálod a saját munkádat, pont amiatt, mert ezekkel a meglátásaiddal azt sugallod, hogy ehhez nem kell különösebben okosnak lenni. Szerintem pedig az igazán jó szakemberek mégsem a tápiórötyötyei szakmunkásból kerülnek ki nagy bukdácsolások után, pont azért, mert van annyi eszük, hogy értelmesen tudnak kommunikálni, el tudnak végezni plusz tanfolyamokat, fejlődőképesek, tudnak haladni a korral. Ehhez is kell jó agy, nem elég a kézügyesség.

2022. jan. 27. 18:01
 13/14 anonim válasza:
Nem gondolom, hogy bármit is rá kellene erőltetni egy gyerekre, ugyanakkor én az ilyen korai pályaválasztás ellen is vagyok. Én mindeneképpen azt szorgalmaznám, hogy egy képességeinek megfelelő gimnáziumba járjon (ne másik szakmára, ne szakgimnáziumba stb., hanem egy normális gimnáziumba) és érettségizzen le, tanuljon nyelveket. Utána még mindig választhat, hogy mit szeretne tanulni, szakmát szeretne vagy egyetemre szeretne menni vagy akár mindkettőt. Akkor is lesz még csomó lehetősége, sőt, sokkal több lehetősége lesz mint most (vagy fordított esetben, ha előbb szakmát tanul) és addigra valószínűleg azért formálódik is még a személyisége, gondolkodásmódja, tervei stb. 18 éves koromra, mire eljutottam az érettségiig éppen csak halott német katona nem akartam lenni, annyi ötletem volt.... Csomó új embert ismert meg, új ingerek érik, új dolgokat próbálhat ki stb., simán lehet, hogy még lesz vagy 5 másik álomszakmája. Ha fodrász akar lenni, akkor fodrász lesz, ha nem, nem. Addigra biztosan körültekintőbb döntést tud majd hozni.
2022. febr. 27. 12:54
 14/14 A kérdező kommentje:

Egy napra beállítottam tanulónak. Pontosan ugyanúgy kezeltük őt, mint a többi tanulónkat, ugyanolyan elvárásokkal. Nos, nem nyerte el a tetszését, bár még nem tett le róla 😅 megbeszéltük, hogy érettségi és nyelvvizsga alap, addig tud dönteni.

Amúgy nem tudom miből gondoljátok, hogy ezt a szakmát olyan könnyű kisgyerek mellett csinálni... A vendégkörödre építesz, belőlük élsz, kiesel, mert mondjuk veszélyeztetett leszel, szülsz stb, szeretnél a kicsi mellett maradni, akkor a vendégköröd folyamatosan lekopik...vagy visszamész hamar, de akkor lemaradsz a gyereked fontos mérföldköveiről😕 nekem annak idején nagyon nehéz volt, egyensúlyt találni a kettő között. Arról nem is beszélve, hogy ha beteg lett, a naptár meg tele volt írva, mondhattam le mindenkit, mikor kicsi volt (nem volt minden vendég megértő). A csúszásokról nem is beszélve...ha késik a vendég vagy extra kívánsága lenne, de neked be kell érni az oviba... Az alkalmazottaimon is látom mennyire nehéz annak, aki visszatérne a munka világába a gyesről..ma köhög, holnap taknyos stbstb...

2022. márc. 3. 14:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!