Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan tudom igényeségre...

Hogyan tudom igényeségre nevelni a kamasz lányom?

Figyelt kérdés

Van egy 14 éves lányom. Annyira igénytelen, hogy már ÉN szégyellem mondani neki. Fogat 2-3 naponta mos, azt is nekem kell mondanom. Van mimkr 2 hétig nem mos hajat. A ruhákat el kell "kobozni" tőle, hogy kimossam, mert ő képes lenne egy hétig ugyanabba a ruhába mászkálni. Melltartót is napokig hord, de úgy hogy fürdés után este vissza veszi és abba alszik is. Mit rontottam el? Nem ezt látja itthon. Egész nap csak telefonon csüng. Hiába elveszem tőle, már agyamra megy, hogy egész nap csak fetreng, inkább vissza adom neki. Tudom nem kellene. Segíteni sr segít semmit. Ha mégis akkor biztos hogy szerencsétlenkedik csak azért, hogy inkább én csináljam meg. Annyira nincs türelmem ehgez az egészhez már. Elrontottam valamit, de mit? A szobája egy putritelep csokis papírok az ágyba dugva. Á nagyon ki vagyok tőle. Hiába beszélek neki szépen, csúnyán, kedvesem, parancsolva.... Semmi. És akkor bármit csinálok vagy megtiltok, akkor én vagyok a rossz. Azt hiszi, hofy rosszat akarok neki, pedig basszus nem. Ugyanilyen voltam, hogy mindent kritikának vettem és bántásnak. Nem is jó anyummal a viszonyom. Bár ott volt sok minden más is. Szeretném a kapcsolatom a lanyommal rendbe tartani, ezért nem akarom, hogy "megutáljon". Tudom ez gelytelen tőlem. De nem hiszem el, hogy egy 14, mindjárt 15 éves ennyire igénytelen legyen magára és környezetére.

Mit tegyek? Hogy cselekszek jól????

2021. júl. 28. 23:44
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
88%

Fiam 14. Hasonló. Idáig nem volt ilyen. Mármint rendesen tisztálkodott. Neki az online oktatás "tett be"

Ha suliba kell menni, akkor okés minden...

Most ugye nyári szünet van... így nehezebb motiválni. Ne hagyd hogy szerencsétlenkedjen segítés alatt!

És egy beszélgetés nem ártana neki!

Én is egyedül neveltem, de szigorúan. Mégis tipikus kamasz lett...

2021. júl. 29. 06:42
 12/16 A kérdező kommentje:
Rengeteget beszélek vele. Igen én is azt vettem észre, hogy az online suli óta ilyen.
2021. júl. 29. 07:48
 13/16 anonim ***** válasza:
16%
#10: Kettőt. Vér szerint nem az enyémek, de amúgy meg igen, idén lesz 9 éve hogy együtt vagyunk az anyjukkal. 10 és 12 évesek. De ez miért fontos most? Mi soha nem erőltettünk rájuk házimunkát, se divatos ideológiákat. Az anyjuk se igazán "igényes", viszont ebben mindkettőnkön túltesznek, mármint pozitív értelemben. Már csak ezért is mondtam azt, hogy neveléssel változtatni ilyen irányban rajtuk nem lehet. Mindenki olyan szinten lesz igényes, amennyire akar, ebbe beleszólni nincs értelme, egyrészt mivel csak vita lesz belőle, másrészt pedig nem ezen fog múlni hogy "ember lesz-e belőle". A #8-ban írt utolsó mondataimat pedig komolyan gondoltam, ugyanis erről szól a nevelés. Az nem tartozik bele, hogy a világképünket rátukmáljuk a gyerekre, azzal a címszóval, hogy "kötelező neked is ilyennek lenned". Majd eldönti hogy milyen akar lenni. Legyen sikeres és boldog, a többi nem számít.
2021. júl. 29. 08:02
 14/16 anonim ***** válasza:
78%

#8 és nem tudnál racionális diplomás lenni anélkül, hogy megesz a kosz? Anyuka is imádja a retket, hát csodálatos tényleg.

Tudod számos ember hozza az egyediséget, meg a célokat, közben nem kerülik ki 1 km-es körzetben az emberek. A kettőnek igazán nincs köze egymáshoz.

2021. júl. 29. 08:46
 15/16 anonim ***** válasza:
78%
És még erre büszkének is lenni... :((((((((( Ez nem az egyéniséged része, hanem egy eldöntött tény, hogy igényesnek lenni felesleges. Én nevelem, mert igenis, múlik a nevelésen. Te nem tisztelted a szüleidet és ha tényleg igaz, hogy a kert harmadát lebetonoztad, mert lusta voltál rendben tartani, akkor egy bunkó is vagy a kosz mellé! Sajnálom a gyerekeket!
2021. júl. 29. 08:49
 16/16 anonim ***** válasza:
93%

Beszéld meg vele, a házi munka melyik részét várod el tőle, és ezt meddig lkell megcsinálnia. Mondjuk délelőtt 10-ig minden nap le kell vinnie a szemetet, és este hatig el kell mosogatni az addigra összegyűlt piszkos edényt. És mondjuk kedden meg pénteken el kell mennie bevásárolni a lista alapján, amit összeírsz neki.

Viszont utána hagyd békén, ne nézd, ne kritizáld, sőt, lehetőleg dicsérd is meg az eredményt, kivéve, ha nyilvánvalóan elszabotálta a feladatot. És ne vedd ki a kezéből!!! Ha szándékosan kárt csinál, vond le a zsebpénzéből, egyéb esetben ne érdekeljen, milyen lassan lesz kész.

Ha nem csinálja meg a megbeszélt részt, figyelmeztesd egyszer, mert lehet, hogy csak elfelejtette, de ne nyüstöld. Este viszont közöld vele, hogy mivel pl. nem mosogatott el, bevonod a telefonját, amig nem pótolja. Vagy fizet neked egy ezrest, vagy a mosogatás után még a tűzhelyet is le kell takarítania. Persze ezeket előre meg kell beszélni, nem csak ötletszerűen kiszabni a büntetést.

abba viszont nem szólnék bele, hogy a saját szobájában mekkora rumlit és koszt tart. Ha a lakás közös részein alklamazkodik a szabályokhoz, a többi nem érdekel. Ha nagyon büdös, azt említeném, ne érje meglepetésként, ha mások durvábban mondják.

2021. júl. 29. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!