Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan adjuk a zsebpénzt a...

Hogyan adjuk a zsebpénzt a lánynak ?

Figyelt kérdés

15 éves. Úgy indult hogy napi pénzt kapot reggelire, a maradék a megtakarítás. (eredmény: alig evett csak maradjon másra). Csináltattam bankkártyát neki mert akkor nem kell készpénzt tartani magánál. Koleszban is előnyösebb lesz. Itt hetetnte utalok. Most a probléma hogy "nem látja a pénzt". Hétvégére elfogy. Nem tudom mennyi kaját vesz de energia itallal, drága üditőkkel lebukik néha. csütörtök-pénteken már nincs. Igy félek hogy ősztöl baj lesz a kollégiummal.Hiába papolunk a barátnők elviszik.

Most azon gondolkodok visszatérek a napi pénzhez hogy ne legyen annyi nála és ne legyen kisértés. De mi lesz őszől, nem tudom. Nem sajnálom ha értelmes dolgokra költi de nagyon megoszlik a véleményünk ez ügyben. (energiaital, lipton tea a xixo helyett, hamburger a péksüti helyett stb.)

Ti hogyan csináljátok?

2021. jún. 3. 12:32
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
93%
Az o dolga mire költi. X összeg a kerete, oldja meg belőle. Ha elkölti más xarra, akkor így járt.
2021. jún. 3. 13:29
 12/29 anonim ***** válasza:
79%

A barátnők sem fogják örökké etetni.

Az biztos nem megoldás, hogy akkor adtok neki többet.

Meg kell tanulnia.

A fizetése is így fog elfogyni?

2021. jún. 3. 13:34
 13/29 anonim ***** válasza:
68%
Hogyha most még otthon lakik, ne kajapénzt adjatok neki, hanem kész ételt. Nekünk Anyukám középiskolában is készített nekünk reggelit és tízórait (szendvicset - ha volt időnk, segítettünk benne), és teljesen jó volt nekünk a csapvíz. Havi zsebpénzt kaptunk. Nem adnék neki naponta, kaphatna kezdetnek havi kétezer forintot, ha eddig így visszaélt a helyzettel.
2021. jún. 3. 13:44
 14/29 anonim ***** válasza:
74%

Havi kétezer azért durva lenne egy 15 éves lánynak, de biztosan húznék egy ésszerű felső határt, ami fölé akkor sem megyek, ha fejre áll a leányzó.

Ez a felső határ függene nagyon sok mindentől (pl. anyagi helyzet, mire kell költeni, van-e költségesebb hobbija <pl. sok könyvet vesz, ami nem csak porosodik> stbstbstb.)

2021. jún. 3. 13:51
 15/29 anonim ***** válasza:
38%
Mi nem igényeltük, hogy a büfében vásárolgassunk, és szerintem nem is jó cél, hogy az ember erre szoktassa a gyerekét. Nem ettől tanulja meg a pénzügyi tudatosságot, láthatóan. Nem örökre gondoltam a kétezret, hamar felvihetik pl. ötre, de azt érdemes észrevenni, hogy ezt a lányt most kell visszafogni.
2021. jún. 3. 13:57
 16/29 anonim ***** válasza:
94%

Ebben igazad van. De nyárra kétezer forint egy tinilánynak irtó kevés. Annyiból nagyjából semmit nem tud csinálni. Azért lássuk be, egyszer-egyszer biztos elmenne strandra, vagy beülne a barátaival egy hamburgerre, ilyesmi.

Ha eddig az én hibámból nem volt következménye az "eszetlen" költésnek, akkor őt nem (így) büntetném. Kapna X összeget, ossza be.

2021. jún. 3. 14:06
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Én is úgy csinálnám, hogy heti x összeg a keret. Annyi és nem több. Ha csütörtökre elfogy? Hát akkor így járt! Nem sajnálom meg! Nem adok neki pluszban.

Akkor nem megy hétvégén a barátnőkkel hamburgerezni, vagy meghívják, de a barátnők is hamar megunják, hogy ők etetik, a lányod is rájön, hogy ciki.

Szeptemberig simán megtanulja beosztani a pénzét.

2021. jún. 3. 14:20
 18/29 anonim ***** válasza:
52%

Megpróbálta/-ták a napi és a heti pénz adást, nem jött be. Nyilván nem repesne a gyerek a havi pénztől, pedig így sokkal hamarabb elapadna a kút, több alkalma lenne elgondolkodni azon, hogy miért is nem engedhet meg magának dolgokat. Igen, a szüleit utálná emiatt, de már lehet, hogy most sem tiszteli őket különösebben. (Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, elnézést.) Konkrét programokra kérhetne pénzt a szüleitől, strandra, fagyizásra, mondjuk havi egyszer hamburgerezésre.

Attól tartok, a gyerek már így is teljesen rossz irányba halad, és ki tudja, milyen újabb lépéseket tenne annak érdekében, hogy pénzhez, ételhez jusson... Igen, ezen nem segít, ha kevesebbet kap, de 15 évesen nem is kellene ilyen szinten a szülők fejére nőni.

2021. jún. 3. 14:37
 19/29 anonim ***** válasza:
80%
Én nem tudom mennyi a xixo, de biztos nem annyira drága más üdítőkhöz képest. Nem lehet, hogy túl keveset adtok neki? Drága a büfé és ha előre megvennétek szupermarketben a xixo-t akkor sem lenne olcsó, csak olcsóbb, szerintem ez egy jó ötlet, hogy olcsóbb helyen vegye meg. Amúgy ez a ránevelés nem szokott működni, legalábbis az én környezetemben, ha szeptembertől be kell osztania a pénzt, akkor októberre meg is tanulja hogyan kell, amíg a szülővel lakik, tudja, hogy mindig kérhet, nem fog spórolni.
2021. jún. 3. 15:12
 20/29 anonim ***** válasza:
87%

"Konkrét programokra kérhetne pénzt a szüleitől, strandra, fagyizásra"

Ha kérhetne bármire pluszban pénzt, akkor semmi gondja nem lenne azzal, hogy szerdán már kimerítette az egész heti keretet, hiszen csütörtökön kér pénzt fagyira, pénteken hamburgerre, szombaton strandra, vasárnap plázázni. Csak szólnia kell, és nyílik a pénzcsap.

Következetesen kell csinálni a heti zsebpénzadást, nem úgy, hogy ha kell valamire, akkor még adok. Mondjuk az sem mindegy, hogy eddig mennyit nem tudott beosztani, illetve, hogy milyen körökben mozog.

"15 évesen nem is kellene ilyen szinten a szülők fejére nőni."

15 éves, szinte még gyerek. Jó, legyen kamasz. Most feszegeti az ilyen határokat, "bele-belekóstol" a felnőtt életbe, kezd önállósodni - most gondolja azt, hogy ő már komoly, érettebb a társainál és bármit megtehet, hiszen "már 15 éves, nem gyerek". Ebben a szülőknek segíteni kell őt, nem magára hagyni egy lehetetlen feladattal (gondolok itt az ésszerűtlenül kevés zsebpénzre). Jelen esetben igenis a szülőknek kell segíteniük neki megtanulni a pénz értékét, a spórolást, és azt, hogy a tetteinek következménye van. Pl. én néha belekérdeznék, hogy a Julcsikának meg a Nórikának visszaadta-e a múltheti tartozást, esetleg visszahívta-e őket valamire? Hamar kiutálják majd, ha ezekre nem figyel.

2021. jún. 3. 15:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!