Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 9 éves fiú gyermeketek mennyir...

9 éves fiú gyermeketek mennyire önálló?

Figyelt kérdés

Az én fiam nyáron lesz 10 éves. Kezd kiskamasz lenni. Lusta, csak ha legalább 100-szor kérem meg, akkor meg tusolni, rak rendet. A leckéért is könyörögni kell, hogy csinálja meg.

Önállóan nem szívesen tanul, mellé kell ülni. Ha éhes, ha szomjas, kéri, de magától nem menne ki egy pohár vízért.

Érdekelne másnál hogy megy ez, hasonló korú fiú, vagy lánynál!

Köszönöm, ha válaszoltok :)

2021. febr. 2. 12:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
93%
A lányom 10 éves. Volt, hogy 8 évesen éjjel 2-kor felébredt, eszébe jutott, hogy nem csinált meg valami leckét, kiment és nekiállt megcsinálni. Egyébként is a leckét 99%-ban egyből megcsinálja. Ennivalót mi készítünk neki, de ha úgy alakul, akkor ő is vág kenyeret, megkeni valamivel. Inni nem kér, az teljesen természetes, hogy kimegy a konyhába és iszik, evés közben ha kimegy, akkor általában nekünk is hoz. Krumplifőzeléket teljesen egyedül tud csinálni, a hámozástól kezdve. Rendet rakni nehezen akar, arra rá kell beszélni.
2021. febr. 2. 13:30
 2/12 anonim ***** válasza:
89%

Párom unokahúga 10 éves. Az ivást megoldja. Az evést nem tudom de őt is noszogatni kell a tanulásban mert egyedül le ül ugyan de nem csinál semmit.

Hozzá kell tennem hogy soha nem nevelték önállóságra.

Majdnem 4 éves fiam ha nagyon szomjas és éppen nem tudok ugrani akkor megy és enged a fürdőbe vizet.(konyhába is megcsinálná csak nem éri el) az evéshez előpakol magának a hűtőből is akar. De megcsinálni meg segíteni kell.

Szerintem nem csak gyerekfüggő hanem a szülői nevelés kérdése is.

Ha régen nem hagyták önállósodni akkor később annál nehezebb.

2021. febr. 2. 13:31
 3/12 anonim ***** válasza:
65%

Utolsó, én ezzel nem igazán értek. 10 éves a lányom. Egészen pici korától amiben tudott, segített. 4 évesen burgonyát hámozott és kockázott, tojást ütött le és vert fel, zöldségeket hámozott és próbált aprítani, 5-6 évesen már pudingot főzött, majd piskótát sütött egyedül ( kimértem neki, majd a felügyeletemmel azt is megoldotta, én csak a sütőbe tettem be), most meg egy üdítőt nem tud sokszor elővenni. Nem mindig, de ugye szerintem ez sima lustaság nála. Tanulni akkor ül le, ha van kedve, a szóbeli miatt harcolni kell. 5-6 évesen egyedül tusolt ( eleinte felügyelettel, míg meg nem bizonyosodtam, hogy megy neki egyedül), MOST meg nem megy neki...

Szóval kb mindent "elfelejtett", ami régebben ment neki.

2021. febr. 2. 13:42
 4/12 anonim ***** válasza:
80%

10 éves az én fiam is, házimunkában van ami az ő reszortja, a szobáját és a fürdőszobáját csak ő takarítja, szépen meg is csinálja, nem kell vele csesztetni, elég rendmániás is. Vasárnap együtt főzünk, segít előkészíteni. Maga után elpakol. A tanulással vannak gondok, elég lusta, de ha valami érdkeli akkor szerencsére magától ráragad, de a humán tárgyakkal kapcsolatban egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele.

Azzal ő is bepróbálkozott, hogy hozzak neki enni, inni, de jó hír, hogy ezt a legkönnyebb orvosolni, egyszerűen ne vigyél neki. :) Nem fog sem éhen, sme szomjan halni.

2021. febr. 2. 13:50
 5/12 anonim ***** válasza:
83%
Igaz a nővérem fia már jóval idősebb, de emlékszem arra, amikor 9-10 éves volt. Az anyja, apja mindent megcsinált helyette, még akkor is, ha már vagy 100x szóltak neki. Ezzel lett elrontva, mert nem hagyták rá. Így most sajnos 20 évesen, nem képes (vagy inkább lusta) elvégezni egyszerű dolgokat is otthon. Nálunk is megy a hiszti, de nem ver át ezekkel a trükkökkel 😀
2021. febr. 2. 14:01
 6/12 anonim ***** válasza:
40%
Azt ugye tudjátok, hogy leckét nem nektek ad a tanító hanem a gyereknek és egyedül kellene megoldania? Ha lusta hozzá, majd a sorozatos egyesek, pótvizsgák ösztönzik, a nyaggatas nem fogja , utana kb úgyis megcsinálják helyette.
2021. febr. 2. 15:31
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Az én fiam tavasszal lesz 10 éves. A leckével nincs gond, napköziben megcsinál mindent, ha szóbeli van, akkor szól, hogy kérdezzem ki. Ha esetleg hiányzik suliból, és otthon kell pótolni, akkor macerásabb, de ilyen szerencsére ritkán van. Evés, ivásban egyáltalán nem önálló. Képes szólni minden vacakért, pl hogy öntsek egy pohár vizet, akkor is, ha ő közelebb van hozzá. Persze nem csinálom meg, így kénytelen magát kiszolgálni. De azért mindig bepróbálkozik. Takarításnál figyelmeztetni kell mindig, kb 100. szólásra kezd el porszívózni, vagy a letörölni a port. Cicái vannak, az almosláda takarítása az ő dolga, az esetek 90 %-ában figyelmeztetni kell érte, hogy ne felejtse el megcsinálni. Szóval még bőven van mit alakítani ezen a dolgon, nem szeretném, ha kamasz/felnőttkorára önállótlan legyen.
2021. febr. 5. 11:57
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Ilyenkorban semennyire sem kell önállónak lennie azért pedig már el is kéne venni a gyereket hogy 9-10 évesen már magának vág kenyeret vagy magának keni meg... Komolyan az ilyenek normálisak? Ha senki nem is momdta nekik maguktól nem jönnek rá hogy nem jó ötlet kést adni egy 10 éves kezébe?
2021. febr. 9. 14:38
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
8, te az a tipikus borostyán szülő vagy, aki szarni se hagyja egyedül a gyerekét, igaz?
2021. febr. 9. 16:12
 10/12 anonim válasza:
100%
A húgom 10 éves lesz nem sokára. Magától nekiül a házinak suli után, nagyon szorgalmas, ha verset kell tanulni csak ki kell kérdezni. A kenyeret egyedül beteszi a pirítósba és meg is keni vajjal, de a pirítóst nem húzza ki. Kakaót magának csinál. A cicáját egyedül megeteti. Anyáék már évek óta nagyon sokat dolgoznak, így sokszor rám marad a főzés-mosás-takarítás, ebben a húgom is aktívan részt vesz. Tudom, hogy anyáék azért dolgoznak, hogy nekünk jobb életünk legyen mint amilyen nekik volt, és nem is sajnálom, hogy én tanítgatom a húgomat takarítani, pl. Porszívózni nem tud, felmosni sem, de söprögetni és letörölni az asztalát igen. Hétvégén anyával ablakot pucoltak. Bár sokszor úgy viselkedik, mint egy 2 éves kisbaba, nyávog össze vissza, olyankor az agyunkra megy, de ha észnél van és normálisan tud viselkedni, akkor nagyon kis szorgos és szívesen csinál mindent amit akár én vagy anya. Ha főzök, simán meghámozza a répát, elővesz ezt-azt amit kérek.
2021. febr. 15. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!