Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Tényleg ekkora ügy ez a...

Tényleg ekkora ügy ez a “névváltoztatás”?

Figyelt kérdés

Két évvel ezelőtt (14 éves koromban, a nyolcadik utáni nyáron) egy cserediák-szerű programmal (azért szerű, mert nem tanulni mentem) kimentem egy hónapra Londonba, gyakorolni a nyelvet, megismerni a kultúrát. Egy fiú családjánál laktam egy francia lánnyal együtt, aki ugyanezzel a programmal ment oda. Nagyon jó barátok lettünk, múlt nyáron én és a britt fiú Párizsba utaztunk a lány családjához, idén jöttek volna hozzánk Budapestre, de a korona közbeszólt. Gyakran chat-elünk és videochat-elünk.

A lényeg, hogy amikor megérkeztem, se a fiú, se a lány, se a fiú szülei nem tudták kimondani a nevem. Nem nemzetközi nevem van és még hasonló név sincs angolul vagy akárhogy, amin szólíthattak volna. Ezért, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, megkértem őket, hogy akkor adjanak nekem egy nevet, ami szerintük illene rám és akkor szólíthatnak azon. Így lettem Allison. A beszámolóimból kihagytam, nem meséltem róla a szüleimnek, mert tudtam, hogy problémáznának rajta. (Egyébként a barátaimnak se mondtam, se senkinek.) Két évig elvoltunk így.

Most, hogy online van, több időm van a barátaimmal beszélgetni. Ma is videochat-eltünk. Anya feljött a szobámba egy almával, mert szerinte alig ettem ma. Én beszéltem vele pár mondatot, megköszöntem az almát, meg mondtam, hogy még tíz percet beszélünk. Akkor a lány megkérdezte, hogy “Allison, miről beszéltek?”, Anya nem nézett rám csak elment. Aztán amikor lementem, megkérdezte, ki az az Allison. Elmondtam neki, erre elkezdett ordítozni, hogy mi az, hogy én csak úgy eldobom a szép, magyar nevem és egy ilyen külföldire cserélem. Nagyon lecseszett.

Tényleg ekkora gond lenne, hogy ez a pár ember más néven ismer? Ti mérgesek lennétek ezért a gyereketekre?

16/L

2020. nov. 27. 20:30
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
69%

"Egy angolnak vagy franciának, aki soha életében nem tanult magyarul, miért kellene megtanulnia kimondani a nevemet?"

Mondjuk azért, mert 1. úgy hívnak és 2. állítólag a barátaid.

Az ENSZ-nél dolgozom, Budapesten, a Kossuth téren. Az összes kontinensről, vagy 20 országból valók a kollégák 1 épületben... Senki nem várja el, hogy pl. hibátlan mandarin nyelven ejtsük ki Lia-Chi Mengh nevét, ő sem. Viszont eléggé fel lenne háborodva, ha mondjuk Lucy-nak szólítaná bárki, mondván, ő sose tanult kínaiul, miért kéne tudnia kiejteni ezt a lehetetlen nevet...

Senkinek esze ágába sincs megmosolyogni vagy kinevetni azt, aki akcentussal beszél, vagy úgy mond egy nevet. Ma már az akcentus (legalábbis amíg nem zavarja a megértést) nem ciki. Bár tény, hogy ehhez fel kell nőni egy kicsit.

(A fenti név pedig nem létező, csak hasonlít az eredetire.)

2020. nov. 28. 00:02
 32/49 A kérdező kommentje:

#31 Értem, ti megtanuljátok kimondani egymás nevét. Én nem akartam ebből problémát és hangsúlyozom: NEM SZERETEM A NEVEMET. Kaptam egy nevet a szüleimtől, amit nem szeretek, de azt használom. A barátaim máshogy szólítanak, mi ezzel a gond? Szeretem az Allison nevet, és örülök, hogy így szólítanak. Nem várom el, hogy megtanulják a nevemet, amit nem is szeretek. El se hinnéd, egy hét után már milyen könnyen mutatkoztam be valakinek Allison néven. Párizsba már úgy érkeztem meg, hogy alapból mindenkinek így mutatkoztam be. Nekem jó volt így és nem örülnék neki, ha másképp szólítanának, hiába az az igazi nevem. Ha én se szeretem, minek taníttassam meg velük?

#30 Esetleg privátban leírhatom.

2020. nov. 28. 00:27
 33/49 A kérdező kommentje:
Eddigi válaszaimhoz hozzátenném, hogy azért utaztam egyáltalán oda, hogy az angol kultúrát (ebbe betartoznak a leggyakoribb nevek is) megismerjem, nem azért, hogy a magyar neveket tanítgassam nekik. Amúgy is, úgy mentem oda, hogy egy hónap és kész, megtörténhetett volna az is, hogy nem leszünk jóban, akkor meg arra az egy hónapra minek tanulják meg? Könnyebb is volt, hogy nem kellett minden szembejövőnek magyarázni, hogy azért van ilyen nevem, mert magyar vagyok, aztán jöhet a fél órás beszámoló Mo-ról... Egy csomó embernek be is mutattak, velük az életben egyszer találkoztam, könnyebb volt közölni, hogy a nevem Allison, mint megtanítani nekik az eredetit azért, mert egy órát eltöltöttek a vendéglátóink lakásában.
2020. nov. 28. 00:37
 34/49 anonim ***** válasza:
15%

Na ezt olvasd vissza kb. 5 év múlva, akkor talán majd megérted az anyukád reakcióját. ;)

Te teljes identitás tagadásban vagy. Szégyelled a származásod, a neved. Anyukád erre reagált. Szomorú, hogy így érzel.

2020. nov. 28. 00:56
 35/49 anonim ***** válasza:
14%
Vannak bajok a fejebe
2020. nov. 28. 03:19
 36/49 anonim ***** válasza:
83%
Úr Isten, megjött a nagy hős hazafi.😂😂😂 Nem a neve teszi azzá aki ,és nem a neve teszi magyarrá ...Az meg ,hogy nem tetszik a neve nem főben jàró bűn. Én se szeretném a nevem ha pl.Elemérnek hívnának.Büszkének kell lennünk a származásunkra ,de nem ennyire.
2020. nov. 28. 03:26
 37/49 anonim ***** válasza:
84%
Érdekelne mi az a keresztnév, amit egy angol nem tud kimondani....
2020. nov. 28. 08:33
 38/49 anonim ***** válasza:
25%
Szeritnem is az identitás tagadás miatt akadt ki anyád. Igen, túlreagálta, pár év és megérted miért. 16 évesen viszont el lehet nézni neked, kb mindenki átesik ezen, tini vagy, bárki más lennél a világon csak az nem aki valójában vagy. Megérteni viszont nem tudom, én németekkel, franciákkal és indiaiakkal dolgozok napi szinten és boldogan tanítottam meg nekik a nevem helyes kiejtését. Ahogy az indiai kollégáim is, pedig vannak ott cifra nevek.
2020. nov. 28. 09:02
 39/49 anonim ***** válasza:
7%
Mi a kereszt éved? Nyugi attól hogy elmondod még nem fogjuk tudni kivagy
2020. nov. 28. 09:51
 40/49 anonim ***** válasza:
15%

"Úr Isten, megjött a nagy hős hazafi."

Véletlenül sem. Nem a "nagy magyarságról" van szó, hanem arról, hogy a szülei gyermeke, a szülei által adott nevet tagadja. Ki akar szakadni, álomvilágban él. Azt hiszi, hogy egy névtől más lesz, mint aki. Máshogy is viselkedhet, játszhatja a nagy cosmopolitát 14-16 éves csitriként. Az anyja reakciója "semmi" más, csak egy kétségbeesett kiáltás: "neked ennyire rossz velünk, hogy letagadsz".

2020. nov. 28. 10:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!