Ötödikes gyereketek önállóan tanul?
Nekem ötödikes fiam van,és sokat segítek neki tanulásban.Utolsóval nem értek egyet,nem gyengébb a képessége,mert kell neki segíteni.Ötödikben bejön a töri,biosz,köri,ezek tanulós tantárgyak,ezeket nem kell érteni,meg kell tanulni.Jóval több a szóbeli felelet,mint alsóban,így teljesen más tanulást kíván.Könnyebb megoldani egy tesztet,mint összefüggően,folyékonyan beszélni valamiről.Meg kell tanítani hatékonyan önállóan tanulni.Pl a fiam a héten írt 35 oldalból dogát az ókori Rómáról.35 oldalt elolvasni is nagyon hosszú idő nekik.Nyilván minden anyagrészt külön-külön megtanult,de doga előtt át kellett ismételni,rendszerezni,összegezni.Ebben mindig segítek neki.Meg ha kevés idő van,felolvasom neki.
Nekünk az vált be,hogymindig foglalkozunk aznap az anyaggal,amíg friss.Átolvassuk,átbeszéljük,megpróbálja felmondani.Óra előtti nap átvesszük megint,addigra már tudja.
Az írásbeliket teljesen egyedül csinálja,azzal már nincs időm foglalkozni,nem is ellenőrzöm le,max. ha itthon kell fogalmazást írni.
Nekem akkor kezdett el egyedül tanulni a lányom. Mondtam is neki, hogy nem tudok ennyi tantárgyat kikérdezni, leellenőrizni. Néha kérte, hogy segítsek neki, ha valamit nem értett, vagy ki kellett kérdezni. De nem néztem át az összes tantárgyból az összes leckéjét.
Igaz, ő 4-es tanuló, ha mindenét átnézném, biztos lehetne 5-ös is. De kinek van erre ideje? Általában van egy családban több gyerek, házimunka stb. Nem ülhetünk egész délután egy gyerek leckéje felett.
A fiam most negyedikes, azért miatta kicsit aggódom, mert semmit nem tanul itthon. Napköziben megírják a leckét, aztán ennyi, ha szóbeli tanulnivaló van, kicsit sem érdekli. Tavaly kitűnő volt, most már 3,4-eseket kap. Ez felsőben már nem lesz elég, remélem még érik, mert úgy tűnik, hogy ő aztán nem akar egyedül tanulni. Ha nagyon noszogatom, akkor velem odaül, elvárja, hogy felolvassam neki, meg valamit visszamond, sokadik kérdezgetésre. De ha ez így marad, akkor rossz jegyeket fog kapni, mert az tuti, hogy napi 4-5 tantárgyat én nem fogok tőle kikérdezgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!