A 10 èves kislànyom öngyilkossàggal fenyegetőzik. Hovà tudnèk fordulni segítsègèrt?
Kérdező, ne vedd bántásnak, nem ellened szól. Van itt egy édesanya/nagyfiú, ahol a kislány brutális problémákkal küzd, kb hasonló a sztori, mint nálad (dühkitöréses veszekedések), ezért feltételezi mindenki, hogy ugyanaz az anyuka vagy.
De a válaszok ettől függetlenül is érvényesek, van ingyenes pszichológus, ne félj segítséget kérni!
Én a helyedben a helyi nevelési tanácsadóhoz (pedagógiai szakszolgálathoz) fordulnék, ott van pszichológus is, és ingyenes. Én is jártam náluk, ADHD-s a fiam, nekünk sokat segítettek.
Próbálj higgadtabban reagálni a dühkitörésekre. Attól csak rosszabb lesz, ha elkezdesz vele kiabálni és apróságokért megbünteted. A fiammal is előfordul, hogy valamit nem akar megcsinálni, ilyenkor általában (10-ből 9-szer) sikerül észérvekkel meggyőznöm, a döntést látszólag rábízva. Pl. nem akar fogat mosni: "Oké, akkor ne moss fogat. Tudod, mennyi baci van a szádban? Ha nem mosod meg, akkor reggelre nagyon elszaporodnak, irtó büdös lesz a szád, előbb-utóbb ki is lyukadhat a fogad, aztán nagyon fog majd fájni."
Én ilyenért, mint egy fogmosás kihagyása, nem büntetném meg - ha ez nem mindennapos dolog. Ha sosem akar fogat mosni, az már komolyabb dolog, el kellene vele beszélgetni, miért fontos a higiénia, mi a baja vele: a fogkefe, a fogkrém íze, valami egyéb?
Beszélgess vele sokat, kérd ki néha a véleményét, vedd komolyan, amit mond neked, adj neki több döntési, választási lehetőséget. Az enyém pl. van, hogy nem akar este fürdeni, akkor zuhanyozhat reggel. Ha valami miatt dühös lesz és nem lehet vele szót érteni, otthagyom vagy a szobájába küldöm megnyugodni, és ha már lecsillapodott, mindig átbeszélem vele a dolgot.
Mindenképp egy jó szakemberre van szüksége!
Kérlek mielőtt keressétek fel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!