Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogyan tudnék ebben jobban...

Hogyan tudnék ebben jobban segíteni neki?

Figyelt kérdés
A nejemmel három közös kisfiunk van. 12, 10 és 6 évesek. A két kicsivel nincs különösebb probléma, abszolút kezelhető simulékony srácok, de a legidősebb már nem problémamentes. A legfőbb problémát az okozza, hogy nem ugyanúgy viszonyul hozzám és a nejemhez. Velem soha nem felesel, nem hisztizik, nem pattog, nem okoskodik, ha kérek valamit megcsinálja. Az anyjával pont a szöges ellentéte. Reggel a munkahelyemen már gyomorideggel veszem fel a telefont, mikor a feleségem hív, hogy mivel akasztotta ki a gyerek már megint. Úgy vannak nevelve, hogy tiszteljék a felnőtteket, a szüleiket, a nagyfiam viszont nem tiszteli úgy az anyját, ahogy kellene. És itt jön a kérdés, hogy én mit tehetnék? Annyira szeretnék valamit tenni, hogy ez pozitív irányba változzon, sőt a nejem is tőlem várna valamiféle segítséget, de egyszerűen tanácstalan vagyok, hogy mit tudnék tenni, ami segítene. A dolgot nehezíti, hogy mikor én is a színen vagyok nem csinál ilyeneket, még tetten sem tudom érni. Szóval mit tudnék segíteni?
2019. szept. 18. 10:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Írhatnál konkrétumott is, de ezt így elég nehéz átlátni.

Mennyire különböző a nevelési stílusotok? Mennyire vagytok ti különbözőek?

A fiad egyébként milyen "ember"? Szorgalmas vagy noszogtatni kell?

A feleséged gondolom nem tudja az okát, de a fiad mit mond? Miért viselkedik így, mi a problémája?

2019. szept. 18. 11:39
 2/12 anonim ***** válasza:
Ki a családban a "jó és a rossz zsaru"?
2019. szept. 18. 11:40
 3/12 A kérdező kommentje:

A nevelési irányelveink azonosak, a kivitelezés már korántsem. Én igyekszem a végletekig következetes maradni, sajnos ebben a nejemnek vannak hiányosságai.

Szorgalmát tekintve inkább noszogatni kell, de inkább magunk miatt, mert kívülről csak az látszik, hogy nem tanul, ettől függetlenül remekül megél az órán hallottakkal olyan 4-es szinten.

Konkrétum például a reggeli indulás. Hozzáteszem én nagyon ritkán viszem őket iskolába, mert a nejem munkarendjébe tökéletesen passzol én meg 2 órával korábban kezdek, de mikor ő viszi őket a gyerek morcos szüttyög, nem halad, emiatt rendszeresen késébe kerülnek. Mikor én viszem őket akár egy héten keresztül ez nincs. Felkeltem felkel, tisztálkodik, öltözik, időben ott is vagyunk mindenhol.

Ezerszer kérdeztük, de nem tud rá válaszolni, hogy mi a problémája, de nem tudja elmondása szerint. Valamint mondja, hogy igyekszik, de néha nem bír uralkodni magán.

Jó zsaru rossz zsaru? Hmm.. fogós kérdés. Én férfiként talán jobban bele tudom élni magam abba, hogy mi jár a fejében, talán az igényeiket is jobban tudom pozicionálni, de ez nem jelenti azt, hogy "jó zsaru" lennék. Igyekszem olyan dolgokhoz pozitívan hozzáállni, amiről azt gondolom, hogy pozitívan befolyásolja a jellemfejlődését.

Tehát ilyen jó zsaru rossz zsaru felállás nem kifejezetten van nálunk.

Azt még hozzátenném, hogy attól függetlenül, hogy a nevelési irányelveink megegyeznek vannak benne különbségek. Leginkább priorizációs problémák. Amit például én bagatell dolognak tartok azt a nejem egetrengetően és fordítva. A gyereken azt látom, hogy ő úgy állítja magát, ahogy én látom. Az anyjával akkor egyezik, ha bizonyíthatóan egyezik a véleményünk. A bizonyíthatóan alatt azt értem, hogy ilyen konfliktus esetén felhívnak, hogy mi a véleményem, ha egyezik az anyjával a véleményem, csak akkor nyugszik bele.

2019. szept. 18. 11:55
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem furcsa ez a telefonálgatósdi. Ilyen keveset vagy otthon vagy csak reggelente vitatkoznak? Anyukának nincs döntési jogköre vagy miért kell téged felhívni? A gyerek rövidnadrágot akar felvenni, az anyja hosszút adna rá és te döntöd el melyik legyen?

Egyébként ilyen helyzetben, nem bajlódnék vele reggellente. Állítsa be az ébresztőt, készüljön el egyedül, aztán úgy jut be a suliba ahogyan szeretne. Buszozhat is a többiekkel pl, de ha autóval akar jönni, akkor legyen kész időben.

2019. szept. 18. 12:18
 5/12 anonim ***** válasza:
Te hogy viselkedsz a feleségeddel? Nem azt másolja?
2019. szept. 18. 12:24
 6/12 A kérdező kommentje:

A családunk bármennyire is szeretném nem tökéletes. Kicsit talán zajosabbak vagyunk az átlagnál, de alapvetően nem vagyok tiszteletlen a feleségemmel. Vannak ízetlen tréfáim, de nem megyek át tiszteletlenségbe.

A telefonálósdi reggeli történet. Tehát csak reggel van, délután természetesen, mikor együtt vagyunk nincs. Van döntési jogköre természetesen,d e addig nem nyugszik bele a fiam az ő döntésébe, amíg én is nem ugyanazt mondom. Utána már nincs varia. Az van, amit az anyja mond.

A másolásban egyébként nem tévedtél, mert mintha magamat látnám, nem külsőleg, de habitusban teljesen. Ehhez hozzátartozik, hogy én édesanyámmal sosem voltam tiszteletlen, mondjuk nehéz is lett volna, lévén, hogy eléggé tekintélyelvű "nevelési" módszerei voltak.

2019. szept. 18. 12:40
 7/12 anonim ***** válasza:
94%
Akkor a gyerek beszállt a ti játszmátokba. Ha jót akarsz neki, akkor nem emgeded. Simán megmondanám neki, hogy nincs telefonálgatás, úgyis az anyjának adsz igazat kivétel nélkül mindenben! Nincsenek kiskapuk. Fontosabb dolgokat este közösen megbeszéltek, de piszlicsáré dolgok miatt rggel nincs hiszti.
2019. szept. 18. 13:30
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Két nagy büdös pofont kéne neki lecsavarni.
2019. szept. 20. 05:39
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem tőled jobban fél,mint az anyjától.
2019. szept. 21. 09:51
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Küldd el egyedül suliba, késsen el magának. Elég nagy már hozzá.

Lehet épp ez a baja, hogy anyuci viszi. Hát ne vigye.

2019. szept. 21. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!