Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Milyen tanáccsal látjátok el...

Milyen tanáccsal látjátok el a gyereket ha valaki piszkálja az iskolában?

Figyelt kérdés

Mit csináljon, mondjon, mit ne?

Hogyan védje meg magát?

2018. okt. 14. 11:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
52%

Sajnos ha piszkálják hiába tesz bármit is véleményem szerint. Engem is

piszkálták visszahúzódó voltam. Otthon sem mondtam el. Az osztályban senki nem állt mellém. 😕 ez volt nyolcadikba,aztán középsuliba megint kezdődött minden előröl. Az első év még jó volt,lettek barátaim aztán az egyik csajszi elment másik suliba,a másik csaj meg tojt a fejemre. Mással barátkozott. Engem megint elkezdtek piszkálni. Fél évig tűrtem aztán másik suliba mentem át. Egy sokkal jobb osztályba kerültem. És.végre nem piszkált senki

2018. okt. 14. 13:32
 2/12 anonim ***** válasza:
47%

Vágjon vissza, ne féljen, ne hagyja magát, ha durvul a helyzet szóljon a tanárnak.Ha ezek után sincs változás, bemegyek én és elbeszélgetek a piszkálódóval a tanár jelenlétében.

Szerencsére a gyerekem nagyon talpraesett, másokat is megvéd ha úgy van.

12 éves, hetedikes lány.Két hete voltam bent helyretenni 3 fiút mert rugdosták.Azóta csend van.

Ha neki nem sikerül és a tanárnak sem, én rendet teszek, nem fogom egy-két hülyegyerek miatt másik suliba vinni.

Nem vagyok problémás szülő, de ha a gyerekem bántják azt nem hagyom annyiban és nem hagyom magára vele.

2018. okt. 14. 14:46
 3/12 anonim ***** válasza:
Én mondtam neki, hogy szóljon az osztályfőnöknek. A következő alkalommal megkérdeztem, hogy szeretné-e, hogy én szóljak? Azt mondta, nem. Ha megint előfordul, már nem a gyerekkel fogom megtárgyalni, hanem azonnal az osztályfőnökkel.
2018. okt. 14. 19:42
 4/12 A kérdező kommentje:

Sokszor az van, hogy nem akarnak/mernek szólni, mert az árulkodás.

Én a gyerekemet arra tanítom, hogy ne foglalkozzon az ilyenekkel, le kell sz@rni. Majd megunják. Ha mégsem, kérjen segítséget és ezt ne árulkodasnak érezze, hanem mintha tanácsot kérne.

Kérdésemet az ihlette, hogy kíváncsi vagyok mivel "ruházzák fel" manapság a szülők a gyereküket, mire "adnak engedélyt".

2018. okt. 14. 21:31
 5/12 anonim ***** válasza:

Nekünk is az volt a módszerünk eleinte, hogy menjen arrébb, „lépjen ki a helyzetből”, kerülje az agresszív gyerekeket, és ha kell, szóljon az óvónőnek/tanítónőnek. Egészen első osztályig ez működött is, de ott valahogy rosszul kommunikálták az „árulkodás” fogalmát, mert azt mesélte, hiába ment oda, hogy bántották, a tanítónő annyit mondott, „ne árulkodj, oldd meg!” Nekünk is azt mondták, hogy ez a gyerekek ügye, ők nem látják (és érződött, nem is érdekli őket) az ilyen dolgokat. Miután más szülőtársakkal is beszéltem (két agresszív gyerek volt, érdekes módon az ő szüleiket sosem láttuk az iskolában), akik hasonlókat tapasztaltak, eljött az a pillanat, mikor azt mondtam a gyereknek, hogy bár az agressziót nem pártoljuk továbbra sem, amennyiben megüti a gyerek megint, üssön vissza. (Ez a két kissrác olyasmikkel szórakozott, hogy a folyosón hátbarúgta a többit meg hasonlók.)

Nos, a következő alkalommal meg is tette a gyerekem ezt, leteperte a földre a másikat, rátérdelt, és közölte vele, hogy ilyet többet vele nem csinálhat.

És „érdekes módon” őt békén is hagyták ezután… Sőt, ha látta, hogy valaki mást bántanak, elég volt, ha ő odament, és abbahagyták azt is. Számára elég nagy történés volt ez egyébként, évek múltán is felemlegette a „földre teperést”, és azt, hogy mennyire meglepte, valójában ezek a verekedős gyerekek milyen gyávák.

Persze ez az egész megoldás nyilván annak is köszönhető, hogy ő elég nagy termetű (tehát volt ereje visszavágni), másrészt nem volt periférián egyébként az osztályban, voltak barátai, és általában mindenkinek jó viszonyban volt.

2018. okt. 15. 09:28
 6/12 A kérdező kommentje:
5, érdekes amit írsz, a tanárok hozzáállásáról. Nekem mondjuk lányom van, így bunyó nincs előtérben, de érthető ha már valakinél betelik a pohár. Nálatok a visszaadás megoldotta a problémát, de van mikor ez állandó verekedésbe torkollik.
2018. okt. 15. 12:00
 7/12 anonim ***** válasza:
Én nem biztatom arra, hogy adja vissza, de arra igen, hogy védje meg magát. Mondjuk ez néha azzal jár, hogy ő is odacsap. De mindenképpen azt gondonám fontosnak, hogy a tanár tudjon róla. Lehet, hogy nem avatkozik bele, gondolhatja úgy, hogy a gyerekeknek egymás között kell lerendezni a kakaskodásaikat. De lehet, hogy más van a háttérben, lehet, hogy a piszkálódó, agresszív kisgyerek sem tehet arról, hogy ő ilyen. Lehet betegség a háttérben, családi problémák...
2018. okt. 15. 12:03
 8/12 anonim ***** válasza:

5. vagyok megint.

Teljesen egyetértek veletek, nem pártolom az erőszakot én sem, és mondhatjuk úgy is, hogy a gyereket önvédelemre biztattam. Bár egy olyan esetben, mikor az osztálytárs minden előzmény nélkül, elsétálva melletted arcba csap, nehéz konkrétan „védekezni”. :)

És igen, az agresszivitás csak tünet, itt is kiderült, hogy az egyik kissráccal nem igazán foglalkoznak otthon, a másik pedig ADHD-s (és már az oviban is osztotta a népet), de a szülők nem akarták diagnosztizáltatni vagy kezeltetni… szomorú ez nagyon, és beszélgettem a gyerekkel erről, de azért van egy határ, a verést akkor is abba kell hagyatni a másikkal, azt hiszem, kicsit erős lenne, ha azt mondanám a gyerekemnek, hogy nyújtsa oda a másik orcáját is (szó szerint), mert szegény Benőkének nehéz a sorsa.

2018. okt. 15. 13:03
 9/12 A kérdező kommentje:
Épp ezért lenne szükség, hogy a pedagógus közbelépjen, szakszerűen helyre tegye a dolgokat. És itt van a másik probléma hogy milyen a pedagógus képzés, milyen a tanterv ... Stb. Elég összetett ügy.
2018. okt. 15. 13:34
 10/12 anonim ***** válasza:

Legjobb lenne, ha a pedagógus meg tudná oldani. Ha a lányod nem mer szólni, neked kell. Ő az, aki esetleg össze tud hozni egy találkozót a másik szülővel. Ha minden oldalról van nyitottság, megoldható a probléma. Ha a zaklató, bántalmazó gyerekkel is sikerül úgy elbeszélgetni, hogy úgymond hagytok neki egy menekülési útvonalat a változtatás irányába, sikerülhet. Ha viszont bármely oldalról falakba ütköztök, akkor egyrészt a lányodnak kell megvédenie magát, nyilván szóban, másrészt ha komolyabb lelki zaklatásról van szó, akkor tovább menni a panasszal az igazgató / fenntartó felé. A zaklatást nagyon komolyan kell venniük az intézményeknek!

Mit mondjon a lányod? Érdemes eljátszani vele a szituációkat, begyakorolni pár olyan választ, amit te helyesnek tartasz (ne visszatámadás legyen, tehát ne személyeskedés, hanem szembesítés a helytelen viselkedésével, illetve a szituáció lezárása.) Az is fontos, és nagy segítség, ha a lányodnak vannak barátai, akik mellé állnak. A másik, amit viszont mindannyiunknak meg kellene tanítani a saját gyerekünknek, hogy ne hagyják azt, hogy az erősebbek zaklassák a perifériára szorult osztálytársakat. (Én így tettem, és sokszor volt, hogy a lányom, akinek jó pozíciója van az osztályban, kiállt a perifériára szorított osztálytárs mellett, pl. amikor valaki elutasította, hogy a párja legyen, ő odament hozzá és megfogta a kezét, hogy majd ő lesz a párja.)

2018. okt. 15. 22:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!