Gyerekem újabban egyre több leckét hoz haza. Mire gondoljak?
Mi lehet a gond?
Túl sokat adnak fel?
Most lett másodikos, tavaly sosem írt itthon házit.
Vagy ez már másodikban természetes?
Szülői még nem volt idén, de majd rákérdezek, csak kíváncsi vagyok ti tapasztaltatok e hasonlót.
A kerdes az, elso, hogy normalis e egy masodikosnak ennyi házifeladat, nem pedig az, hogy napközis e.
Van, ahol sokat adnak fel, kérdező. Nyilván nálatok is, amúgy honnan szedné a gyerek, hogy azt meg kell csinálni?
Napközis? Mert ha igen, nem biztos, hogy több a házi, lehet, csak most nem csinálja meg bent. Ha nem napközis, akkor biztos több a házi, mint tavaly.
Hogy mennyit adnak fel, persze az adott tanáron is múlik, - szerintem az egész házi feladat intézménynek nincs értelme, - meg magyar szokás is, meg van egy tanterv is, amit muszáj követniük és gondolom, az adott osztály összetételén is múlik, milyen gyorsan tudják "behabzsolni".
az én másodikosom eddig 3x hozott haza olvasás gyakorlást és 1x matekot, mert ott a tanár külön kérése volt, hogy ne pénteki napköziben csinálják meg, hanem hétvégén otthon.
Szóval nem hinném, hogy természetes, bár biztosan nagyobb lesz a terhelés, mint tavaly, pl lesznek már memoriterek, több írás-gyakorlás és jön majd hamarosan a szorzótábla is.
Nekem délben hazajárós, 3.-os a fiam.
Nem sok házijuk van, kb. fél óra alatt végez a napi házikkal (ha esetleg olvasni is kell, akkor max 1 órát foglalkozik tanulással), tegnap pl. matek volt 2 feladat a munkafüzetben, fogalmazásból szintén 2 feladat, környezetből kutatómunka, amit le kellett írni a füzetbe, 40 perc alatt végzett a kutatómunkával együtt (neten, könyvekben). Vershez is jó esze van, kb. 20 perc alatt tanulta meg az Altatót és az Anyám tyúkját is.
Szerintem függ a házi mennyisége az osztály összetételétől, hogy milyen gyorsan tudnak velük haladni. Ha a te gyereked lassabban halad, esetleg órán nem tudja befejezni az adott feladatokat, akkor az még hozzáadódik a házihoz, így már soknak tűnhet.
Nekem a fiam általában már az óra végén elkezdi a házit, mert van ideje, megcsinálta a kötelező órai munkákat, így itthonra nem sok marad.
„Nekem azért furcsa, hogy napköziben nem készíti el a házit a gyerek. Itt megírják, leellenőrzik, ha valami nem megy, akkor gyakorolnak még a házin felül is. Igaz, nem sima napközi, hanem tanulószoba.”
Innen látszik, mekkora különbség van a sulik között, mert a fiam iskolaotthonos iskolába járt alsóban, ahonnan elvileg a tankönyveket sem kellett volna hazahoznia hét közben, mert mindent megcsinálnak du. 4-ig. Ehhez képest sokan szinte soha nem írták meg bent a leckét, de ha meg is írták, nem nézte meg a tanár, és ha valakinek valami nem ment, az volt a duma, hogy „ha figyeltél volna órán, tudnád”.
Elég komoly gondok vannak a magyar oktatással.
A gyerekek napi 9 órát is az iskolában vannak, többet , mint egy felnőtt a munkahelyén. Ha a gyereked napközis, akkor ott kellene megírja, ha nem napközis, akkor van a házinak létjogosultsága.
Szeptember közepén túl vagyunk és még nem volt szülői? Ez az iskola hibája.
Beszélj a tanítóval, a gyerekkel, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!