Iskolakezdéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem? Füzetek, tanszerek?
Iskolakezdés vár ránk szeptemberben, a füzetekkel kapcsolatban gondolkodtam, hogy milyet kell venni.
1. Füzetek: most is díszítés nélküli csupasz füzeteket kell venni, mint a régi időkben és becsomagolni vagy lehetnek a kívülről színes, mintás füzetek? Annyit mondtak csak, hogy minden füzet legyen eltérő színű, hogy a gyerekek felismerjék mikor melyiket kell elővenni. Szívesebben vennék kívülről egységes mintázatú füzetet, hogy tudja melyik az övé és majd megjelölném a nevénél egy kis rajzzal rajta, hogy melyik tantárgyhoz kapcsolódik.Ki hogy oldja/oldotta ezt meg?
2. A könyveket elvileg átlátszóba kell csomagolni. Ezzel kapcsolatban tapasztalat? Ezek méretre vehetőek vagy méretre kell vágni? Melyik jobb, ami ráragad vagy amibe bele kell csomagolni? Ez nem nagyon tetszik, régen is becsomagoltuk szép egységesen az összes könyvet, füzetet és valahogy a kis elsősök is csak megtalálták, hogy mikor mit kellett elővenni. Hol lehet ilyen átlátszó csomagoló anyagot kapni? Egyszer mintha olvastam volna olyat, hogy elég nehéz ezekkel dolgozni. A könyveket majd csak szeptemberben kapjuk meg, szóval ha méretre lehet venni, akkor addig nem is tudom megvenni.
3. tanszerek - Zsírkréta, színes ceruza, festék tapasztalatok. Melyik típust érdemes venni? Színes ceruzával kapcsolatban még a crayolával is jártunk úgy, hogy kihegyezhetetlen volt, van olyan típus itthon, amit ha nem nyom rá izomból, akkor alig látszik a színe. Vízfestékkel is sajnos hasonló tapasztalatunk van. Mi az ami bevált? Azt mondták nem kell, hogy drága legyen - de szépen lehessen vele dolgozni, legyen a gyereknek sikerélménye. Festékhez védőruházat? Az ikeásra gondoltam vagy elég egy nagy méretű póló?
4. Tornazsák - lesz a suliban úszás is. Elég egy tornazsák vagy az úszás felszereléshez valami másikat célszerű venni? Ha elég egy, akkor ezekbe a iskola táskákhoz vehető méretűbe bele fog férni vajon a törölköző, papucs, fürdőruha is és nem áznak azok vajon át? Ha minden nap van tornaóra hány váltással célszerű készülni pólóból + torna nadrágból?
5. Kulacs? Miben, milyen üvegben pakolsz/pakoltál a suliba innivalót? Volt már pár kulacsunk, de vagy nem jó fajtát vettünk vagy mindegyik műanyag ilyen, de még a víztől is büdös lett. Nem szívesen tennék ilyenbe minden nap. Hátha tudtok jobb megoldást. És mivel a vízből nem fogy olyan sok - valószínű nem is vizet tennék, hogy a folyadékbevitel meglegyen.
Igen már most készülök a sulira, hogy a nyáron ne ezzel kelljen foglalkozni, marad úgyis utolsó pillanatra elég beszerezni való. Az iskolatáska már megvan és a főbb tanfelszerelések a suli listájáról, de ezekkel a kérdésekkel elakadtam. Köszi ha tudtok érdemben segíteni.
A kérdéseidre már választ kaptál az előzőektől, de néhány apróság, hátha hasznos lesz:
- Ha kapsz bárhol, vegyél úgynevezett "mesefüzetet". Egyik oldala elsős vonalazású, másik oldala sima. Ebből vegyél évfolyamonként 3-4 db-t!, mert nem mindig lehet kapni, és nálunk környezetre, olvasásra, erkölcstanra is kértek ilyent. És amikor az én gyerekem volt elsős, nem tudtam, hogy létezik ilyen, a tanító sem, és az volt a kérése, hogy boncoljunk szét egy sima és egy elsős vonalazású füzetet, majd laponként gyógyítsuk össze ismét. Két estém ráment, és elég ronda lett a végeredmény.
- Legyen otthon egy doboz, amiben tartalékban van: piros-kék postairón és/vagy piros-kék (kétszínű) ceruza. Néhány tartalék grafitceruza. (Az elején imádnak hegyezni, szinte hetente elhegyeznek egyet).
- Én vettem töltőtollat, de végül nem kellett, fölösleges kiadás volt.
- Rajzlapot biztosan fognak kérni, nem árt, ha beszerzel kb. 30 db A/4-es famenteset.
- A legtöbb helyen kérnek egy vagy két dossziét a rajzoknak.
- El fogják mondani, hogy milyen ragasztót kérnek, de biztos lehetsz benne, hogy fog kelleni ragasztó és jól vágó olló is!
- Mindenre írd rá a gyerek nevét! Én a ceruzákra is ráírtam (a végéből kis darab lefaragásával is lehet, vagy ha van vékonyhegyű lakkfilced).
- A ruháiba, főleg, amiből többeknek van egyforma, a címkéjébe vagy a nyakába szintén beírtam a nevét textilfilccel. Persze, ami drágább darab, és esetleg tovább akarjátok ajándékozni, abba ne írj textilfilccel, célszerű mindenképpen a címkébe írni a nevet, elég általában a vezetéknév.
- ha nyáron bevásárolgatod a legszükségesebb dolgokat, tegyél félre apránként még plusz legalább tízezer forintot, hogy amikor jönnek az extra kérések, meg tudd venni.
"Ha kapsz bárhol, vegyél úgynevezett "mesefüzetet". Egyik oldala elsős vonalazású, másik oldala sima."
Ez az 'írok és rajzolok' füzet. nálunk csak ilyet kértek elsős füzetként. Mint ahogy az első matematika füzetemet is, ami lényegesen nagyobb térközökkel rácsozott, mint a sima.
A töltőtollról az jutott eszembe, hogy akkor nem fölösleges kiadás, ha a gyerek vési a lapokat. Ugyan csak másodikban került sor rá anno, de én speciel töltőtollal tanultam meg szépen írni úgy, hogy ne nyomjam rá a füzetre az írószerszámot. Anyu szalvétát gumizott egy üvegpohár szájára és arra kellett úgy írni, hogy ne szakadjon ki. Egy életre megtanultam finoman írni, azóta is imádom a töltőtollakat.
Rajzlapból el fogják mondani, hogy milyenből mennyi kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!