Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Iskolakezdéssel kapcsolatban...

Iskolakezdéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem? Füzetek, tanszerek?

Figyelt kérdés

Iskolakezdés vár ránk szeptemberben, a füzetekkel kapcsolatban gondolkodtam, hogy milyet kell venni.

1. Füzetek: most is díszítés nélküli csupasz füzeteket kell venni, mint a régi időkben és becsomagolni vagy lehetnek a kívülről színes, mintás füzetek? Annyit mondtak csak, hogy minden füzet legyen eltérő színű, hogy a gyerekek felismerjék mikor melyiket kell elővenni. Szívesebben vennék kívülről egységes mintázatú füzetet, hogy tudja melyik az övé és majd megjelölném a nevénél egy kis rajzzal rajta, hogy melyik tantárgyhoz kapcsolódik.Ki hogy oldja/oldotta ezt meg?

2. A könyveket elvileg átlátszóba kell csomagolni. Ezzel kapcsolatban tapasztalat? Ezek méretre vehetőek vagy méretre kell vágni? Melyik jobb, ami ráragad vagy amibe bele kell csomagolni? Ez nem nagyon tetszik, régen is becsomagoltuk szép egységesen az összes könyvet, füzetet és valahogy a kis elsősök is csak megtalálták, hogy mikor mit kellett elővenni. Hol lehet ilyen átlátszó csomagoló anyagot kapni? Egyszer mintha olvastam volna olyat, hogy elég nehéz ezekkel dolgozni. A könyveket majd csak szeptemberben kapjuk meg, szóval ha méretre lehet venni, akkor addig nem is tudom megvenni.

3. tanszerek - Zsírkréta, színes ceruza, festék tapasztalatok. Melyik típust érdemes venni? Színes ceruzával kapcsolatban még a crayolával is jártunk úgy, hogy kihegyezhetetlen volt, van olyan típus itthon, amit ha nem nyom rá izomból, akkor alig látszik a színe. Vízfestékkel is sajnos hasonló tapasztalatunk van. Mi az ami bevált? Azt mondták nem kell, hogy drága legyen - de szépen lehessen vele dolgozni, legyen a gyereknek sikerélménye. Festékhez védőruházat? Az ikeásra gondoltam vagy elég egy nagy méretű póló?

4. Tornazsák - lesz a suliban úszás is. Elég egy tornazsák vagy az úszás felszereléshez valami másikat célszerű venni? Ha elég egy, akkor ezekbe a iskola táskákhoz vehető méretűbe bele fog férni vajon a törölköző, papucs, fürdőruha is és nem áznak azok vajon át? Ha minden nap van tornaóra hány váltással célszerű készülni pólóból + torna nadrágból?

5. Kulacs? Miben, milyen üvegben pakolsz/pakoltál a suliba innivalót? Volt már pár kulacsunk, de vagy nem jó fajtát vettünk vagy mindegyik műanyag ilyen, de még a víztől is büdös lett. Nem szívesen tennék ilyenbe minden nap. Hátha tudtok jobb megoldást. És mivel a vízből nem fogy olyan sok - valószínű nem is vizet tennék, hogy a folyadékbevitel meglegyen.

Igen már most készülök a sulira, hogy a nyáron ne ezzel kelljen foglalkozni, marad úgyis utolsó pillanatra elég beszerezni való. Az iskolatáska már megvan és a főbb tanfelszerelések a suli listájáról, de ezekkel a kérdésekkel elakadtam. Köszi ha tudtok érdemben segíteni.

2018. máj. 29. 10:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

1. Ars Una füzeteket vettem én is, nem volt előírás, hogy nem lehet mintás, csak annyit kértek, hogy tantárgyak szerint megkülönböztethető legyen. Ezekre pluszba rakunk majd átlátszó borítót.

2. Szélén ragasztós, átlátszó borítót veszek majd rá, és méretre vágom majd. Erre kerül majd a címke.

3. Ezeket még nem vettük meg, a tolltartót sem. Egyelőre nem kaptunk listát, hogy van-e előírás, milyen kellene. Ha nem lesz, akkor Faber Castell vagy ICO lesz (itthon a Faber van, bevált).

Tolltartóba több szinteset veszünk, de nem előre megtöltöttet.

Védőruhát nem veszünk, oviban sem kértek, de nekem sem kellett, pedig az már 22 éve volt.

4. Iskolatáskával együtt veszünk majd tornazsákot. A tornazsák marad bent az iskolában, de hétvégékre hazavisszük. Úgy tervezem, pólóból és nadrágból is 2-2 db lesz, cipőből egy. Meg minden napra 1 váltás zokni.

Az úszó felszerelés szerintem belefér a tornazsák méretűbe is.

5. Innivalóval a vízzel jársz a legjobban. Jól záródó kulacs is jó, de a sima fél literes üveg is ugyanúgy megteszi.

2018. máj. 29. 11:46
 12/22 anonim ***** válasza:
16%

Komolyan, szerintem sincs túl nagy fantáziád.

Oviba nem jár az a szegény gyerek? Otthon nem kreatívkodik???

Fiam 5 éves, ovis. Zsírkréta, vízfesték, színes ceruza, ezeket mind használja otthon most is. Így látom mi jó, mi nem.

Kulacsot most sem használok, ha megyünk valahova, vagy kirándulás van, akkor ilyet veszek:

[link]

Vagy a meglévőbe teszek vizet. Jó, mert nem folyik nyitva sem, csak ha megszívja. Így nem ázik el.

Úszni most is jár, de logikusan belegondolva külön téve kényelmesebb az úszó cucc, és teszel be egy zacskót, vagy nejlon táskát, és abba teszi a vizes cuccokat, akkor nem ázik szét a táska.

Mennyi póló kell. Te tudod. Van szárítógéped? Mosol minden nap??? Én ellennék 1-el is, mert minden nap ki tudom mosni, és meg tudom szárítani. De vehetsz 5-öt is, és csak hétvégén mosod. Ezt neked kell eldöntened.

2018. máj. 29. 11:48
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Èn a 3.-as pontra reagálnék mert 2 kisikolás gyerkem van és én magam is hobby rajzoló vagyok...

Amikor a gyerekek picik voltak mindenböl én is az olcso aldis, ikeas stb dolgot vettem meg nekik. Hát nem éri meg. A színes ceruza egyszer leesik és a hegye össze vissza van törve. Ha nem törik el akkor annyira kemény, hogy alig van színe... A filctollakra elég 10 percig nem vissza rakni a tetejét és már nem is fognak, de kb 3 hét után teljesen kiszaradnak.

A vízfesték is ugyan ez, hogy alig fognak, és iszonyat hamar elfogynak, egy évre egy vízfesték...

Amit ajánlok márkák

Faber-castell, pelikan, staedtler,bic, és az én nagy kedvencem a Stabilo.

Ha ilyet veszel, akkor ezek 2-3 évig is kihuzzák, max egy egy színt kell cserélni csak benne, de élvezet velük dolgozni.

Vízfestékekben lehet az egyes színeket cserélni külön külön is.

Ezeket leginkább csak hobbi boltokban kapod meg, de érdemes beruházni ha a pénztárca megengedi, nem feleslegesen dobod ki a pénzt. Inkább erre adjál ki több pénzt, mint a 100-ik kacatot vedd meg a gyereknek. Most biztos lesz ovis ballagás, kérjél konkrét márkás színest, filcet a vendégektöl.

2018. máj. 29. 11:49
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Tolltartó:

azt kérték, hogy minden beleférjen, átlátható legyen.

a "minden"-t viszont sokan sokféleképp értelmezték. Van, aki a filceket is beleértette, így a 2emeletes tolltartót is megtöltötte. én a filcet a technika dobozba (cipősdobozt kértek) tettem a festékkel, krétával, ragsztóval, ecsettállal -konzervdobozt kértek kifejezetten, mert hogy nem borulékony-, ecsetronggyal, stb együtt.

SZóval egy sima, kihajthatós tolltartót vettem (Herlitz), benne a 12 színes, 1 postairon, 1 piros-kék (vékony) ceruza, egy zöld ceruza (javítószín), 3 grafitceruza, faragó, radír.

a kihajtós rész egyik fele átlátszó fólia, benne a vonalzó, az órarend és némi kincs, amit a suliban szedett össze.

Illetve már van 3 radírja (egy sima, amit eleve vitt, egy szmájlis és egy szemgolyó formájú, mert az vicces), 2 rotringja (amire piszok büszke, hogy matekon használhatja -amúgy mesemondó versenyen és öko-napon kapta őket) és 2 plusz könyvjelző (gémkapocsból), ha kellene valamibe. mert hogy azt mindenbe kértek.

2018. máj. 29. 11:53
 15/22 A kérdező kommentje:

Szuperek vagytok! Köszönöm szépen a sok hasznos hozzászólást! Nagyon nagy segítség. Például az eszembe sem jutott, hogy a tornacucc bent lesz és tényleg valószínű, hogy nem hozza haza majd minden nap, mint az oviból.

A sulis listán nem kértek külön márkát semmiből, ha kértek volna akkor biztos, hogy ahhoz tartom magamat, azt sem szeretném, hogy ő legyen, akivel a gond van, szóval már ki is néztem a füzeteket, színes lesz és átlátszó bugyi és jó ötlet a kívülről megjelölés, hogy tudja melyik tantárgyhoz tartozik. Nekem is tetszett a régi rendszer, hogy mindent szépen egységesre be lehetett csomagolni, de hát változnak az idők.

Mivel nagyon szeret színezni, festeni ezért sok márkát már ismerünk, nyilván nem a legdrágábbakkal kezdtük az alkotást, viszont már középsős korától itthon temperával fest szívesen, mert a vízfestékekből sajnos valószínű nem jót vettünk, amivel olyan sikerélménye lenne, ezért nem is kísérleteztem vele. Ceruzával meg tényleg már sokkal ráfaragtunk, pedig azért nem is a legolcsóbbat szoktam venni. Az is jó tipp, hogy a grafitból többfélét vegyek és majd kiderül melyikkel szeret írni. Sok hasznos dolgot írtatok!

2018. máj. 29. 12:36
 16/22 anonim válasza:
100%
Én a 2. Hozzászóló vagyok. Annyit tennék hozzá még, hogy grafitceruza, ami jó az a koh-i-nor. Nem tudom hogy kell leirni. Na abból is az F-es. A végeken meg van jelölve. Az nem fog nagyon, de látszik is. Szépen lehet vele írni, a mai napig olyat veszek.
2018. máj. 29. 12:51
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

grafitból nálunk 2B-st kértek. fontos, hogy ne legyen túl kemény.

a gyereknek tettem mellé HB-set is, mert otthon is azt használunk. Szerintem ő észre sem veszi a különbséget :D

2018. máj. 29. 12:53
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a hozzászólásokat és ráadásként még gyerekem sincs, de szívesen válaszolnék én is pár kérdésre, ha nem bánod...

1. Füzetek: nekem két dolog jutott eszembe. Az első: minden füzet egyforma és minden füzetre másik matricát ragasztotok. A másik ötlet: sima füzetek, amikre ti nyomtattok egyedi képeket. Olyan 100%, hogy nem lesz másnak, könnyen felismeri majd, hogy az a sajátja. :) Vannak ezek a átlátsztó füzetborítók a kicsi füzetekre, aminek a szélén van egy kis rés, ahova a füzét két szélet be kell gyömöszölni. Vesztek ilyent, belerakjátok a kinyomtatott borítót, aztán leragasztjátok celluxszal azt a két rést, így még szétesni sem fog. :)

2. Én a Tesco-ban rendszeresen látok ilyeneket. Átlatszó fólia, aminek a két oldalán ragasztó van. Mondjuk ezek egy méretűek...

3. Én rendszeresen rajzolok, a Herlitz-zel és Lyra-val teljesen megvagyok elégedve, harmadikos kistestvérem is ezeket szokta használni, szereti is őket. :) Vízfestékből ezeket a fekete köralakúakat szoktam használni. Temperából a Koh-i-noor márkájút és ha éppen ott járok, mindig veszek hozzá pluszba két fehér temperát. A védőruházatról nem tudok sokat mondani... Én egy egyszerű kötényt használok, ha valami olyasmit csinálok, amivel összekenhetem magamat. :) Még egy rongyot érdemes amúgy a rajzdobozba belerakni.

4. Erre sajnos nem tudok válaszolni :(

5. Én akkoriban mindig sima palackot vittem, pár naponta lecseréltem.A testvéremnek szoktam teát főzni, valamiért oda van az itthon főzött, hűtőben lehűtött teáért. :D Az általában el is szokott fogyni nála. De szokott szörpöt és vizet is vinni.

2018. máj. 29. 13:59
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

nem olvastam el a többi választ, szóval lehet, hogy már előttem leírták, de azért válaszolok.

1. Szerintem színes, díszes füzeteket vegyél, azokra is lehet kapni átlátszó, előre gyártott belebújtatós borítót vagy azt az öntapadósat. A füzetek vásárlása egyébként egy tök jó program lesz a gyereknek (neked lehet, hogy nem annyira) legalábbis én imádtam nézegetni a füzeteket és kiválogatni, hogy melyik tantárgyhoz melyik füzet tartozzon. Ha a te gyereked is ilyen lesz, szerintem ne kezdj el vele veszekedni és siettetni, tényleg unalmas és nagy a tömeg a füzeteknél, de ez egy élmény lehet egy elsősnek. (Ezt csak azért írtam le, mert már többször láttam, hogy a szülő ott üvöltözött a gyerekével a füzetek előtt, hogy siessen már és ha nem választ gyorsan, akkor nem is választhat, minden füzete egyforma kék lesz.)

Én mindig előregyártott borítóba tettem a könyveimet (néhányon így igazátani kellett), de csak azért, mert az unokatesómtól megörököltem vagy 3 hatalmas zacskónyi borítót, és az elég is volt végig. Szóval én a másikat, ami öntapadós és méretre lehet vágni, nem is próbáltam.

Sajnálom, már régen kellett zsírkréta és festék, nem emlékszem, hogy melyik volt jó és rossz, de nekem sokszor volt sünis, szóval gondolom azok jók lehettek.

Szerintem legyen külön úszós zsákja is. Lehet, hogy nem lesz előre lefixálva, hogy mikor ki megy úszni és akkor ha "váratlanul" ő menne, akkor nem vizezné össze a tornacuccát. A tornaruhából én mindenképpen legalább két szettet vennék, mert bele fog izzadni, elesik, koszos lesz, stb. Szóval kell a váltás.

Én mindig egy műanyag flakonban vittem a vizet. Amikor már negyobb voltam télen néha tettem be teát termoszban, de víznek tökéletes a pet palack, amit mondjuk hetente lecserélsz.

2018. máj. 29. 15:02
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Sok jó dolgot írtak előttem, nekem csak az a javaslatom, hogy nem ajánlom a sarkaknál bújtatós nejlonborítót a könyvekre/füzetekre. Ha celluxszal le is ragasztod függőlegesen oldalt, felül meg alul akkor sem védi normálisan a füzetet. Érdemesebb nejlonnal csomagolni, sokkal tartósabb. Egy sima füzetre, hogy ne legyen olyan egyhangú, lehet matricákat is ragasztani, és úgy bekötni nejlonnal. Vagy vehetsz egy olcsóbb, de jó minőségű mintás füzetet, és bekötöd azt.

Régen divat volt a bújtatós borító + alá egy mintás A/4-es lap, szerintem most is árulnak ilyet. Ez nem is drága. Ennél megcsinálhatod, hogy csak a mintás lapot teszed rá egy mezei füzetre (a bújtatós része felejtős, legalábbis nálam), és bekötöd rendesen nejlonnal a füzetet. Ráragasztani sem kell. Ezzel a módszerrel mintás is lesz és tartós is, valamint olcsóbb is, mintha vennél egy eleve mintás füzetet és azt kötnéd be.

A mintás füzetek védelmében, hogy azok azért elég jó minőségűek, míg a normál füzetek nem mindig.

Viszont tényleg ne parázz rá annyira! Úgyis elmondja a tanító néni, hogy miket vegyél.

Érdemes lesz körülnézni iskolakezdés után egy-két héttel, akkor leárazzák a sulis cuccokat, és vehetsz például olcsóbban ceruzát, radírt, füzetet, papírokat meg amik gyorsan fogynak és/vagy úgyis szükség lesz rájuk.

2018. máj. 31. 23:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!