Volt itt aki gyermekét elsőben nem adta be napközibe? Hanem elhozta ebéd után (vagy az utolsó óra után). Miért? Meddig?
Az én kisfiam kimondottan jóképességű gyerek. ugyan dolgozunk, de nagyszülő által meg tudnánk oldani, hogy hazajöjjön ebéd után. Hogy miért nem tesszük? Mert a tanítónénivel máshogy tanulnak délután, mint otthon. Másként magyaráz és természetesen eszerint fog majd számonkérni is.
Ráadásul ha végeznek a tanulással, akkor az udvaron, játszótéren gyerekek között játszhat délután, nem pedig a fájós hátú nagyival török sorozatot néz, rosszabb esetben számítógép előtt ül.
Persze más lenne, ha én vinném haza, de nekem is van otthon dolgom, főzés, mosás, takarítás, bevásárlás... egy csomó olyan dolog, amikor nem tudok vele érdemben foglalkozni, magát kell elszórakoztatnia. Sokkal jobb, ha ezt az időt szervezett keretek között, iskolában tölti.
Nincs sok időről szó, mert f1-1 körül végeznek az ebéddel, f4-4 körül érek oda érte. tehát 3 óra, ami igazán nem oszt nem szoroz már.
alvás: adott a lehetőség, van szivacs, év elején, akinek kellett, ebéd után ledőlhetett 1-1 órát aludni. nem problémázott ezen egy tanár sem. Viszont ha elsőben rendszeresen alszik a gyerek otthon ebéd után, akkor pedig másodikban lesz probléma, hogy hát eddig aludt, kell neki.
Persze megértem én, hogy jó, ha inkább otthon van a gyerek, én otthon lennék egész nap, nekem is az lenne a jobb... de nem ördögtől való a napközi. egy normális tanító mellett a gyerek szereti, és a kiváló tanulót is pont ugyanúgy ösztönzi, mint amennyire a gyengébbet felzárkóztatni próbálja.
mondjuk az is tény, hogy ha az iskola hozzáállása olyan, hogy ők is azt mondják, hogy inkább vidd haza, akkor gondolom nem sok köszönet van abban a napköziben, amiben mégis otthagyják a gyereket.
de egyébként, normális tanítók mellől tök kiszúrás pont a szabadidőről, a játékból elhozni.
Tapasztalat.
Persze kivételek mindig vannak.
Már óvódában is volt egy olyan kisfiú, aki tökéletesen beépült a közösségbe úgy, hogy minden nap ebéd után hazavitték, de a többi 3-4, aki nem aludt ott, annak bizony nehéz dolga volt. Ők voltak azok, akiket senki nem hívott délután a játszótérre, nem hívott születésnapi zsúrba, nyáron strandra, vagy csak simán át szomszédolni, bandázni.
Most első osztályban ugyanezt látom. Már azoknál is, akik korábban elmennek edzés miatt pl nincs meg annyira erősen a közösséghez tartozás. akik ott maradnak, bizony még iskola után együtt lógnak a játszótéren, vannak, akik egyirányba mennek hazafelé, megbeszélik már a 7 évesek is, hogy akkor délután ki megy a focipályára le és ki nem...
azt látom, hogy azok, akik korábban hazajárnak, bár ugyanúgy eljárnak erre-arra, de amíg az osztálytársak csapatokba összeverődnek, ha meglátják egymást, ezek a gyerekek inkább anya/apa mellett maradnak, velük beszélgetnek, velük játszanak.
Mondom: van kivétel, nálunk is van, de elvétve 1-1 gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!