Elsős kislányom nagyon nehezen érti meg a kivonásokat, hogyan tudnék neki segíteni?
Az összeadással nincsen gond....a kivonásnál is ott akad el, amikor nem tudja a két kis kezét használni, tehát ha 10-en felül van a feladat (pl:13-8)
Próbáltam kis korongokkal, pálcikákkal, de döcögősen megy.
Tanítsd összeadásként!
13-8, ugyanaz a feladat, mint ha azt kérdeznéd, hogy mennyit kell adni 8-hoz, hogy 13-at kapj.
És akkor számolhatja a kezén, hogy 9, 10, 11, 12, 13, azaz 5.
Tanítási módszertől függ. Nálunk alapvető, hogy 10-ig álmukból felkelve is tudják a számok bontását.
10 felett, 10es átlépésnél mindig először 10-ig vonunk ki, vagyis 13-3
8 bontása a 3-mal 3+5
így pedig 13-3-5=5
nálunk elvárás is volt sokáig, hogy a 8 fölé írja oda a gyerek ebben az esetben hogy 3\ és /5
tehát a kulcs a bontás! mindig mindent bontani kell, ha van 10-es átlépés bmilyen irányban.
#1nem jó összeadásként tanítani, mert nem az. És ha ott is elfogynak az ujjak? ha már a 20-at is át kell lépni, mi lesz?
Amit te leírtál, az a kicsik pótlás néven tanulják. Legalábbis nálunk így nevezték. 8-hoz pótlunk 5-öt így lesz 13. de ennek elsősorban a nyitott mondatoknál van jelentőssége, a kivonást alapvetően bontással számolják még.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Persze tudom, hogy ott kell megtanulnia, csak itthon is gyakorlunk, és úgy szeretnék neki segíteni, hogy könnyebben menjen, és megértse.
Azt kell megértenie, hogy először a kerek tízesig vesszük el a számokat, utána a többit. Pl 12-3-mat: 12-ből először kettőt kell elvennem, utána még egyet.
Én egy ideig le szoktam íratni a hármas alá a két számot is, hogy mit veszünk el. (A példánál maradva a kettőt és az egyet.)
Korongok segítenek: készíts a korongoknak 20 mezőt, ahova rakhatjátok őket, de úgy, hogy 10 felül legyen, 10 pedig alatta egy sorban. (Kétszer tíz négyzet, akkora, hogy beleférjen egy-egy korong.) Ebben tudjátok pakolgatni, szépen átlátható, hogy 10-ig mennyit vegyen el a számból, majd utána még mennyit kell elvenni.
Először mindig koronggal, utána korong nélkül, de a bontást még leírva, ha ez is megy, "megengeded", hogy nem muszáj leírnia.
Bocs, ha bonyolultan írtam le, remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!