Iskolakezdés de mikor 6 vagy 7?
Most lesz nagycsoportos a lányunk, augusztusban múlt 5 éves. Kezdődik az ovi nagycsoport és ezzel együtt a kérdés, iskolára vagy plusz egy év ovira készüljünk. Eleg félős gyerek,i és könnyen " lenyomják" még a több evvel kisebbek is, a csoportjában is ő az egyik legérzékenyebb, a változást nem szereti, kis " kocka" :), mozgása ügyetlenke de jár tornára pont ezért.
Ellenben 3 éves kora óta ismeri a nagybetűket, mára mindet lemasolja vagy fejből leírja, nincs beszédhibája, egy órát is nézeget könyvet és nagyon érzelemgazdag gyerek, a számok is érdeklik.
Beadjam a 7 évesek közé mert értelmileg érett vagy a mimózaság, az ügyetlenség és a fáradékonyság ( délutáni szundi akár másfél óra és este is 9- től másnap 8-ig alszik) alapján még egy év tötyörgés az oviban a kicsi 3 évesekkel felhígulva?
Köszönöm a válaszaitokat!
A válaszaitok alapjan azon filózom, hogy elmegyek vele a környék két iskolájába ilyen előkészítő foglalkozásra ( kb 3 van januárig) és ha ott van kedves és türelmes tanár néni, akit megszeret a lányom , nos csak akkor támogatom a sulit. Ha nem szimpi a tanár vagy sokkal idősebb gyerekek vannak akik láthatóan érettebbek stb akkor ovi még egy évig mert direkt nem adom be leggyengébbnek akár állóképessegben akár lelkiekben. Plusz egy ovival mondjuk halálra unja magát szellemileg de a kisebbek közt talán önbizalmat nyer meg addig sportol ami a nagymotoros mozgások miatt amúgy is fejlesztő hatással bír, ill ha úgysem szimpi most a tanár akkor legalább nem hozzá kerül hanem máshoz egy évvel később.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, nagyon kedvesek vagytok!
:)
Nekem júniusi születésű a középső fiam. Nagy dilemma volt, hogy menjen-e iskolába vagy sem. Okos, értelmes gyerek, szociálisan is úgy kb érett volt. A kb-t azért írom, mert az oviba nagyon nehezen szokott be, de végül nagyon jól beilleszkedett. Viszont néha - számomra ok nélkül megtorpant egy-egy szituációban.
Nekem az ovónők azt mondták, hogy abszolút iskolaérett- én is annak találtam. De tudtam, hogy az ovónők nagyon szerették, talán kicsit elfogultnak gondoltam őket és úgy döntöttem, hogy egy független iskolérettségi felmérésre is elviszem, ahol nincs a gyerekről előre vélemény. Ott a pedagógus, mielőtt a gyereket bevitte volna a felmérésre,azt mondta nekem- hogy függetlenül a vizsgálat eredményétől, hagyjam a gyereket az oviba, mert jobb lesz úgy neki. :) Nagyon azt pártolta, hogy maradjanak még egy évet a gyerekek oviba, és csak 7éves korban menjenek. Aztán a másfél órás teszt után kijött és azt mondta, mehet az iskolába a gyerek. KÉt részképesség volt kicsit gyengébb, a labdapattogtatás és a másikra nem emlékszem. Ment iskolába tavaly ősszel. Az iskolába először volt egy ismerkedős délelőtt- oda sírva ment, meg az első nap reggel is. Ezt a két alkalmat leszámítva nem sírt többször a suli miatt. Nagyon hamar, nagyon jól beilleszkedett, és nagyon ügyesen jól ment a tanulás is. Félévkor is kitűnő lett 5 dícsérettel, és évvégén is 3 dícsérettel. Az osztályban év végén a 23 főből 4kitűnő tanuló lett, kiváló volt még pár.
Én úgy érzem, hogy jól döntöttünk vele kapcsolatban. Ő második gyerek, nagyon húzza őt előre a nagyobbik.
Közrejátszik még a sikeres iskolához, hogy szerintem nagyon jó kezekbe - jó pedagógusokhoz került. Kicsi az osztálylétszám, nagyon gyerekcentrikus az iskola, nem az a versenyistálló tipus, és igazi tyúkanyós tanítónénik voltak az osztállyal. Nálunk napköziotthonos a tanítás, tehát egész napra el vannak osztva a tanórák, a szabad órákban voltak házifeladat órák, korrepetálások, gyakorlások, szakkörök rengeteg játék, kézművesség, séta, játszótér.
Ja -fiam járt még kézilabdára sakkra szakkörként, valamint suli után még néptáncra és informatikára. Mindet ő akarta, mindhez ragaszkodott, pedig én nem akartam ennyi elfoglaltságot neki- mondtam, hogy csak addig amíg a tanulás rovására nem megy- de nem ment.
Szóval nálunk jól alakult az iskola- ettől függetlenül azért látom a hátrányát is ennek. Mert mégiscsak ő a legfiatalabb az osztályban, és ez olyan "hátrány" amit nem tud behozni.
A döntést, hogy a lányod mikor menjen iskolába- leginkább neked kell eldönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!