Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Iskolakezdés de mikor 6 vagy 7?

Iskolakezdés de mikor 6 vagy 7?

Figyelt kérdés

Most lesz nagycsoportos a lányunk, augusztusban múlt 5 éves. Kezdődik az ovi nagycsoport és ezzel együtt a kérdés, iskolára vagy plusz egy év ovira készüljünk. Eleg félős gyerek,i és könnyen " lenyomják" még a több evvel kisebbek is, a csoportjában is ő az egyik legérzékenyebb, a változást nem szereti, kis " kocka" :), mozgása ügyetlenke de jár tornára pont ezért.

Ellenben 3 éves kora óta ismeri a nagybetűket, mára mindet lemasolja vagy fejből leírja, nincs beszédhibája, egy órát is nézeget könyvet és nagyon érzelemgazdag gyerek, a számok is érdeklik.

Beadjam a 7 évesek közé mert értelmileg érett vagy a mimózaság, az ügyetlenség és a fáradékonyság ( délutáni szundi akár másfél óra és este is 9- től másnap 8-ig alszik) alapján még egy év tötyörgés az oviban a kicsi 3 évesekkel felhígulva?

Köszönöm a válaszaitokat!

2017. aug. 22. 21:42
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, egyébként ki dönt pontosan arról, hogy mennie kell-e suliba? A köznevelési törvény azt írja, hogy kb az óvónő véleménye alapján az ovi igazgatója dönt, max ha nem tetszik a döntés akkor kérhetek szakértői bizottságot... ezek szerint kb semmi beleszólásom nincs mert vagy az igazgató mondja meg vagy egy ismeretlen összetételű csapat, akik ott akkor ismerik meg a gyereket és semmilyen szinten nincsenek tisztában pl családi háttérrel, egészségügyi állapotával stb. csak egy másfél órás vizsgálat alapján döntenek ahol vagy épp jó hangulata van a gyereknek vagy nem?
2017. aug. 23. 18:46
 12/23 A kérdező kommentje:
És ahogy itt látom ill ma több ismerőst megkérdeztem, a 7-re hajlok de mi van ha az ovi azt mondja, hogy márpedig szerintük iskolaérett és vigyem suliba, ha akarom ha nem....kérek egy bizottsági szakvéleményt akik szintén azt mondják, menjen ( gondook őket az ovi hívja ki, mi mást mondanának, mint ugyanazt) ?
2017. aug. 23. 18:55
 13/23 anonim ***** válasza:
Az óvónők dőntenek januárban hogy ők hogy látják iskola érete vagy sem ,nálunk az agusztusi gyerekeket nem is engedték suliba ,vitás esetbe pedagogiai szakszolgálat dönt régi nevén a nevtan ,és ott nem feltétlenül az ovinak adnak igazat.nyugi
2017. aug. 24. 06:20
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Én a vele foglalkozó pedagógusokkal beszélnék errő ők mit látnak. Ha érett rá engedném. Visszahúzódó semmi baj nem mindenki az a típus, hogy a csoport középpontja legyen. Gyakorlatom alatt láttam olyan kislányt akü nem jelentkezett soha órán nem vegyült a t4bbiekkel mert ő magába fordulós alkatt volt. De a társai nem csúfolták szerették és kitünő tanuló...
2017. aug. 24. 15:29
 15/23 A kérdező kommentje:

Tudjátok csak az a bajom, hogy a környező sulikban mindenhol 7 vagy feletti átlageletkor, vannak bőven 7.5 évesek is. Erősebbek, ügyesebbek, fegyelmezettebbek egyszerűen emiatt a kb másfél év miatt, így egyenlőtlen versenynek érezném, hogy 6 évesen hozzájuk legyen hasonlítva és relatíve gyengébbnek érezze magát vagy annak ítéljék, mert neki ügyetlenebbül, bénábban vagy lassabban megy. Meg nyilván mindennap hazahozni a hullafáradt gyereket ahelyett, hogy suli után játszótér, sport stb...

Másrészt az oviban nem sok inger foga érni a sok 3'éves mellett

2017. aug. 24. 20:41
 16/23 anonim ***** válasza:
Az óvodába meg fogják csinálni az iskola érettségi tesztet! Öszseülnek az ovónők, az ovi pedagógus, logopédus, pszichológus vezető és eldöntik ki mehet suliba és ki nem! Ha nem tudnak megegyezni, akkor nevtanba küldenek vele és ott is teszt. Aztán elmondják mi van. 1 év alatt sokat fog fejlődni, változni. Nekem mindig nyáron fejlődik rohamosan.
2017. aug. 25. 07:20
 17/23 anonim ***** válasza:
Én 6,5 évesen mentem iskolába, utólag nagyon örülök, hogy így történt. Egyébként nem is volt probléma, plusz nyertem egy évet. 17f
2017. aug. 25. 12:46
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

A te véleményed lesz a döntő.

Nálunk a nagyobbik szintén augusztusi, most lenne nagycsoportos, ha nem ez a vacak vegyes csoport lenne nálunk is a divat. :( Nem csodagyerek, nem ír, nem olvas, nem hegedül, de értelmes a beszéde, térirányokkal tisztában van, memóriája jó. Sajnos sokat hiányzik, ezért itthon fejlesztgetjük mondókákkal, énekekkel, amiket nem szeret, de muszáj, mert az oviban sok mindenről lemarad. Úgy gondolom, hogy jövőre, ha találunk egy jó tanítónénit, megy elsőbe. Nincs értelme, hogy unatkozzon az oviban, készségszinten tologassa a kisautókat, meg 8 méter magas tornyokat építgessen, miközben a hároméveseknek szóló meséket hallgatja idegösszeomlásig.

Ha a kislányod megfelel az iskolaérettségi felmérésen, én nem tartanám vissza. A betútanulás alapfeltétele, hogy érdeklődjön a gyerek az írás, olvasás , a betűk iránt. Nálatok ez már 2 éve megvan! Az nem akadály, hogy érzékeny, sajnos vagyunk egy páran, akik alkalmatlanok vagyunk a törtetésre, mások lenyomására, és igen, néha még a magunk megvédésére is. Ez a képesség viszont nem alakul ki 6-7 éves kor között szerintem. Ezért is vannak sokszor a kis csipsz"arok, akik a nagy maflákat irányítgatják az osztályokban. Mégis felnőttünk valahogy.

2017. aug. 25. 19:52
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Szerintem nem kell neki plusz egy év ovi, ha most mimóza akkor az is marad. Gondolj arra, mi lesz, ha esetleg megbukik, vagy nyelvi előkészítős osztályba megy, 20 évesen fog érettségizni. Ismerek ilyet, és nehezen bocsátotta meg a szüleinek, hogy egy évet elvesztett az életéből.

Amúgy meg biztos kaptok segítséget szakembertől, az ő véleményét is vegyétek figyelembe. Ja, és nálunk a suliban a többség nem volt évvesztes, az volt a furcsább, ha valaki 7 évesen ment suliba.

2017. aug. 25. 20:22
 20/23 anonim ***** válasza:
Kérdező a lányom 6 éves megy szeptemberbe iskolába. Mert látom érett rá az ovónők is ezt mondták bízom a véleményükbe. Ha vegyís a csoport 1s több pici lesz pláne nem tartanám vissza, ha érett rá. Azzal is ártasz, ha iskolába valló lenne de te még egy évet visszatartod. Tudom, hogy sokat kell majd foglalkoznom a lányommal ahoz, hogy ne legyenek elmaradásai. Fizikailag meg egyáltalán nem biztos hogy erőben ügyességben elmaradna. Nagyon sokat mozgó a lányom mindenre felmászik, megmászik stb. Ettől ne féljél.
2017. aug. 25. 20:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!