Távolabbi két tannyelvű iskola, vagy közeli, de akkor elveszíti a nyelvtudását?
Kíváncsi lennék a véleményetekre, a helyzetünk egy kicsit talán speciális, de biztos, hogy nem példátlan.
Jelenleg angol nyelvterületen élünk, a gyerekeink elég jól, de messze nem anyanyelvi szinten, nagyon erős helyi akcentussal beszélnek angolul. Legkésőbb jövőre vissza szeretnénk költözni Magyarországra, a nagyobbik akkor magyar rendszer szerint harmadikos, a kicsi elsős lesz.
A városunkban elég sok iskola van, gyalogos távolságon belül, ezekbe járnak a barátaik, akikkel a külföldi tartózkodás ellenére szoros még a kapcsolat. Két tannyelvű suli viszont csak a szomszéd nagyvárosban van, ami nagyon megnehezítené a mindennapjainkat, valószínűleg még nagyon sokáig hozni-vinni kéne őket, nagyjából az egész életünket e köré kéne rendeznünk.
Én arra hajlok, hogy ennek ellenére írassuk őket a két tannyelvű suliba, mert nem szeretném, hogy a nyelvtudásuk elvesszen, a logisztikát majd megoldjuk valahogy. A férjem szerint viszont manapság már elég, ha leülnek a YouTube elé, és nézik angolul a meséket, azzal sem fog elveszni a tudásuk, és inkább illeszkedjenek vissza az otthonukba a régi barátaik közé.
Szerintetek? Van még egy kis időnk eldönteni, de teljesen tanácstalan vagyok.
Ln a hazaköltözést is meggondolnám. A magyar oktatás a béka feneke alatt van. A két tannyelvű, ha állami, nem ér semmit. Egy rokonunk kislány óvodától érettségiig magyar-német iskolába járt. Kimen a német rokonokhoz, és nem tudott velük elbeszélgetni, mert olyan kevés volt a szókincse.
Kérdés, hogy itthon találnátok-e megfelelő munkát?
unatkoznának a két tannyelvűben- az unalom meg ugyanolyan veszélyes a tudat fejlődésére, mint a túlterhelés
A közeli iskolát választanám, ahol nagyon jó a tanító- az elsősnek az a legfontosabb! A férjednek igaza van, nem fog elveszni a nyelvtudás.
#1, ez nem igaz. Unokatesóm kéttannyelvűbe járt 5 évet, folyékonyan beszéli a németet, siman elbeszélget egy német anyanyelvűvel. Öcsém szeptember óta jár kéttannyelvű angolra, egész jól beszéli már, pedig eddig németet tanult. Valószínűleg inkább a rokonod szorgalmával van gond.
Viszont kérdező, én a férjeddel értek egyet, szerintem nem muszáj kéttannyelvűbe íratni őket, hogy oldanátok meg a bejárást, mindennap zötykölődnének a buszon? Szerintem is elég a mesenézés, így nem veszik a nyelvtudás. Csak akkor ne valami bugyuta kis meséket nézzenek, aminek túl egyszerű a nyelvezete, hanem pl. Disney meséket. Persze ez csak az én véleményem.
Én bevállalnám a kéttannyelvű sulit. Egyrészt azért, mert most is angol nyelven tanulnak, így nem lesz akkora a váltás.
Az sem biztos, hogy a másik suliban a barátaikkal lennének egy osztályban, hiszen azt majd az iskola dönti el, az alapján, hogy mennyit tudnak. Gyakran a külföldről jött diákokat visszatartják, hogy könnyen felzárkózhassanak. A barátokkal pedig suli után is lehet találkozni.
Kedves utolsó, fogalmad sincs, hol élünk most, milyen körülmények között, és milyen körülmények közé fogunk hazamenni. Amióta itt élünk, a mi torkunkon már nem lehet lenyomni a "bezzeg nyugaton minden tökéletes" maszlagot.
A többieknek köszönöm, megfontolandó dolgokat írtatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!