Egyik gyerek megrongálta egy másik holmiját, következmények?
Nem sok lehetőség van, ha a dolog jogi útján nézzük. Polgári peres eljárásban követelhető a dolog, a károkozót (vagyis annak gondviselőjét) be lehet perelni, de ez elég problémás út.
Az más kérdés, ha a szülő a saját jószántából kifizeti a kárt, de erre másképp nem kötelezhető.
A kár és az érte való felelősség nem dologi jog,hanem kötelmi jog!!!
És a válasz a károkozó gyermek szülője/gondozója köteles megtéríteni a kárt,feltéve,hogy a károkozás a gyerekneo felróható és a károsult gyermek nem hatott közre a károkozásban
Milyen tárgyról van szó jelen esetben?
Szerinted mi az a "büntetés" a gyerek számára, ami már elég, nem érzel kevésnek ebben az adott esetben, ennek a tárgynak a megrongálásával kapcsolatban?
Milyen körülmények között történt a rongálás? Mennyi idősek a gyerekek?
Túl kevés az információ, ez alapján csak üres ítélkezés bárki bármit is ír. Például ha az egyik osztálytárs anyukája szeretne egy új kabátot a gyermekének és egy szakadást ráfog az osztálytársra csakhogy kicsaljon másokból pénzt az az infók alapján egy szélsőséges, de lehetséges variáció arra amit írtál.
Utolsó: nem a büntetést keveslem, de attól hogy Pistike intőt kap Mariskának nem lesz új tolltartója. A kérdésben az szerepelt hogy mással történt-e olyan konkrét eset, ahol ezt a részét megoldották a problémának, és valójában erre lettem volna kíváncsi, nem általánosságokra. Ezért is nem írtam le hogy pontosan mi történt nálunk.
Szándékos volt amúgy a dolog, többen látták, kb 4000Ft-ról van szó. 9 évesek, az "elkövető" tele van intőkkel, szerintem nem is érdekli már ha kap egy újabbat (nem értelmi fogyatékos, nem is cigány, a szülei is normálisak, de a gyerek olyan hogy ha eszébe jut valami hülyeség, akkor gondolkodás nélkül megcsinálja mint egy szociopata).
Olyasmire gondoltam volna hogy mondjuk kifizették osztálypénzből, a gyerekkel meg "ledolgoztatják" pl minden délután ő takarítja a termet három hétig.
Ilyen eset velünk is megtörtént, bár nem több ezer forintos tételben.
Én azonnal szóltam az osztályfőnöknek és beszéltem a rongáló gyerek szüleivel. Megmondom őszintén, eredménye egyiknek sem volt, le kellett nyelnem a békát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!