Nálatok mit kap a gyerek ha rossz jegyet visz haza a suliból? Mivel büntetitek meg?
A teljesítménykényszer hatalmas szorongáshoz, önértékelési problémához tud vezetni. Türelemmel és motivációval el lehet érni, hogy a gyerek maga akarjon valamit. Neked sem az a fontos, hogy színtiszta jeles legyen, hanem az, hogy legyenek céljai, és azért következetesen dolgozzon, harcoljon a álmaiért, és elérje azt.
Az apámat rettenetes szigorral nevelte az anyja, ha már nem a legjobb jegyet hozta haza, máris hatalmas tragédia volt. Lett belőle egy két lábon járó szorongó lexikon, amiben semmi kreativitás nincs, és egy totál depresszió.
Nagy álma volt hogy majd valami Nobel-díjat szerez, ami persze nem jött össze, és egy megkeseredetten élte le az életét, most öregségére zárkózottan bár egy kicsit jobban megbékélve Nobel-díjtalan sorsával él.
Mert idióta vagy azért!
Nem megbüntetem a gyereket, hanem megnézem miért kapott rossz jegyet és leülök vele segíteni neki megtanulni!
Az iskola önmagában is egy teljesítménykényszeres, szorongató izé, én ebben a helyzetben éppen azt érzem a fő feladatomnak, hogy enyhítsem a teljesítménykényszert, amennyire csak lehetséges.
Eddig a gyermekem azért kapott rossz jegyet, mert:
-Egy agresszív, türelmetlen, a gyerekeket a legkisebb hibáért is lehülyéző pedagógus szorongóvá tette az osztály nagy részét, lerombolta minden belső motivációjukat, elhitette velük, hogy semmire nem képesek. (Ekkor szülői összefogással, közösen léptünk fel és szerencsére sikerült elérni, hogy a pedagógust eltávolítsák.)
-Mert olyan iszonyú tempóban haladnak az anyaggal, hogy nincs lehetőség megérteni, begyakorolni. Ha egyszer elveszti a fonalat, akkor nagyon nehéz felvenni és haladni a többiekkel! Ekkor itthon gyakoroltunk és pár hét után már tudott haladni a többiekkel (a rossz jegy sajnos maradt, az iskola nem veszi figyelembe az egyéni haladási ütemet...)
-Egyszer kapott házifeladat-hiány miatt egyest, akkor az apja linkeskedte el, mert megígérte a gyereknek, hogy együtt készítik el, de ez elmaradt. Az apja magára vállalta, hogy ő hibázott, a gyerek meg igyekezett kijavítani a rossz jegyet.
Nálunk eleve nagyon szigorúan osztályoznak, olyan százalékhatárok vannak, hogy ami nálunk négyes, az más iskolában simán elmegy ötösnek, ráadásul egy apró hibáért is nagyon komoly pontlevonás jár, akár két osztályzatot is ronthat a dolgozatban egy pici hiba. Én ezt mindig belekalkulálom, megnézem a dolgozatokat, hogy mit tudott és mit nem, illetve beszélgetek a gyerekkel arról, hogy az adott pedagógus milyen. Ha eleve retteg valamelyiktől, akkor nem várható el, hogy szuper teljesítményt nyújtson nála. Nekem fontosabb, hogy a gyerekemnek egészséges önértékelése legyen, mint a jó jegyek.
Több figyelmet.
Mi az oka?
Hogyan tudok neki segíteni a tanulásban?
Jó lenne, ha a tanulást nem valami nyűgként élné meg, hanem valami érdekes dologként, ami hasznára is válhat. Mindennek lehet haszna, ha más nem, hát memóriagyakorlat, a tanulás gyakorlata, önfegyelem elsajátítása.
Nem kell büntetni. A gyerekkel beszélgetni kell, nem büntetni. Azért, mert bezárod a szobába és nem csinálhat semmit, nem lesz okosabb. Ülj le vele, és beszéld meg vele, hogy miért lett rossz jegye, hogyan lehetne javítani, stb.
Én sosem kaptam büntetést, ha rossz jegyet vittem, haza. Elbeszélgettek velem szüleim, nyilván ha egyértelmű volt, hogy lustaságból nem tanultam, akkor elmagyarázták, hogy az én érdekem, hogy tanuljak. De mivel az embernek az életében lesznek még rossz jegyei, lesznek rossz döntései, ezért inkább arra kellene rávezetni a gyereket, hogy próbálja meg kijavítani a dolgot, és hogy nem a világ vége egy rossz jegy, de fontos, hogy tanuljon.
Ha folyton rossz jegyeket visz haza, ott több gond is lehet. A lényeg, hogy foglalkozni kéne a gyerekkel, nem büntetni. A büntetés önmagában nem old meg semmit.
Volt olyan osztálytársam általános iskolában, aki teljesen kiakadt, amikor kapott egy egyest. Jó tanuló volt, ahogy én is. Én is egyest kaptan akkor, de emlékszem az arcára, hogy hogy félt a szüleitől. Pedig viszonylag normális szülei voltak, csak rossz nevelési módot választottak. Én is rosszul éreztem magam a jegy miatt, és féltem is szüleim reakciójától. Nem kaptam büntetés, csak szidást, hogy miért nem figyeltem oda, hogy dolgozat lesz, stb. De utána meg megnyugtattak, hogy ez van, ki kell javítani a hibát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!