Nálatok mit kap a gyerek ha rossz jegyet visz haza a suliból? Mivel büntetitek meg?
Hány éves gyereket milyen körülmények között?
A rossz jegy lehet a tanár hülyesége, a gyerek nem tanulása vagy éppen a gyerek betegsége/fáradtsága miatt is.
Semmit. Elég büntetés neki, ha rossz jegyet kap, látszik rajta, hogy bántja, nem fogom még pluszban büntetni is.
Megbeszéljük, hogy mi okozta a problémát és igyekszem neki segíteni.
nálam annak idején szerencsére elég hamar rájöttek, hogy a saját bűntudatom is pont elég/ ha nem tanulásból adódott akkor jött a kiakadás veszekedés
a mai napig emlékszem hogy anyukám az elő 1-es tollbamondásom után egészen hazáig szidott, megvonta az esti mesét, jött a rengeteg otthoni tollbamondás...
évekbe telt mire kiderült hogy enyhe diszgráfiám/ írászavarom van amin sem a büntetésem, sem a kiabálás nem segít
am sztem a fontos a következetesség, és csak akkor büntetni ha tényleg nemtörődömségből tette
a túlzott büntetésnek viszont gyakran vissza üt, pl: gyerek eldugja az ellenőrzőjét..
sztem fontos tudatosítani hogy saját agáért kell tanuljon, nem a szülei elvárásaiért
A lányom elnyert egy ilyen tehetséggondozó pályázatot. Jól tudja, hogy sok pénz lesz ez neki, ha majd továbbtanul. Ha 4,5 alá esik a jegyátlaga, akkor bukja a támogatást. Ez már így is éppen elg feszültség neki.
Na most, ha egy átlagos, mondjuk 3-as tanuló lenne, én akkor is ugyanúgy szeretném, de külön odafigyelnék arra, hogy mi az a tárgy, ami különösen érdekli, és arra inspirálnám, hogy legalább abban az 1-2 tárgyban legyen jó. Ha szakmát választ, nem egyetemet, akkor is szüksége lesz a felvételhez a kiemelt tárgyak jegyeire. Azt nem erőltetném, hogy minden tárgyban feleslegesen túlterhelje magát.
Mondok néhány példát:
Szereti a biológiát. Külön gondot fordítanék arra, hogy legyenek növény- és állatvilágról szóló könyvei, természetfilmeket néznénk együtt, eljárnánk az Állatkertbe, kiállításokra, stb. Tanulmányi versenyekre készíteném fel. Támogatnám, hogy itthon legyen egy laborja, mikroszkóppal, felszerelésekkel. Ha a többi jegye elmaradozna, azért azt éreztetném vele, hogy a kedvenc tárgyában elért eredményeire büszke lehessen.
A kisebbik lányom még óvodás, de már most látszik a különleges érdeklődése a nyelvek iránt. Elkezdtem vele angolul beszélgetni, játszani, angol nyelvű mondókákat, dalokat tanítani. vannak külföldi barátaim, lehetőleg őt is magammal viszem, ha velük találkozom. Nyáron elviszem a városba sétálni, és túristákkal angolul, németül beszélgetni. Iskolás korában lehetőleg nemzetközi táborokba küldöm majd, ahol más nyelvekkel is ismerkedhet.
Én a pozitív megerősítés híve vagyok, 7, 9 és 13 éves gyerekeim vannak, és rossz jegyért még sosem büntettem senkit. Elbeszélgetünk róla, kibeszéljük, miért kapta, mit kellett volna másképp csinálnia, elmagyarázom neki a tanulás fontosságát, illetve, hogy ha bármi gond van akár a tananyaggal akár a tanárokkal, nekem szólhat. Kidolgozzuk az akciótervet, hogyan lehetne kijavítani a jegyet.
Inkább motiválni próbálom őket, semmint még jobban elvenni a kedvüket a tanulástól egy rossz jegy miatt (ahogy a felnőtteknek is lehet rossz napja, egy gyereknek is lehet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!