Mit tennétek, ha egy ilyen gyerek járna a gyermeketek osztályába?
Első osztályos a kisfiam.
Van egy kisebbségi származású osztálytársa, akivel egyfolytában gond van. Nagyon csúnyán beszél, fenyegeti a többieket, zavarja az órát, dühkitörései vannak, .... stb.
Az osztályfőnöknek már többen jeleztük a problémát (Ők is tudják/látják), sajnos tehetetlen. A gyerek kezelhetetlen, hiába jelzik az apukának a problémát, a helyzet változatlan marad. Kértek neki nevelési tanácsadót, semmi nem történt ez ügyben.
Mi szülők hová, kihez fordulhatunk az ügy rendezése érdekében?
Kérhetünk-e olyant, hogy a gyermekeink szellemi fejlődése és testi épsége érdekében távolítsák el az osztályból?
Most egy pillanatra képzeld el, hogy a problémás gyerek a tied, és olvasd át a kérdést.
Az a baj, hogy túl egyszerűen, egy oldalról látod a dolgot.
A gyerek tanköteles? Igen.
A gyerek iskolaérett? Igen.
A gyerekről van papír, mely szerint nem integrálható? Ha a nevelési tanácsadó nem adott ki ilyet, akkor nincs. (oda egyébként a szülő engedélyével kerül bárki)
Ha tehetne bármit az iskola, hogy ne legyen ott az osztályban a gyerek, akkor megtette volna? Nyilvánvaló.
Szóval a helyzet bonyolultabb ennél: te a gyereked fejlődéséért aggódsz. De hova kerüljön ez a problémás gyerek, hogy aztán ha 15 év múlva szembejön veled az utcán, akkor ne kelljen a testi épségedért aggódnod? Ugyanis valahol ott kell lennie, nem lehet a szőnyeg alá söpörni, nem gondolni rá. Valahogy ebből a gyerekből is embert kell faragni, ha másért nem, mert rá vagyunk kötelezve. És nem lehet mindenkit speciális intézménybe küldeni, akivel valami gond van.
Hidd el, átlátom a problémát, hiszen tanár vagyok, sokkal súlyosabb osztályokat láttam már.
Megmondom Neked őszintén, hogy nem tudom és főképpen nem is akarom más szemszögből nézni a dolgokat!
Tűrhetetlen amit ez a gyerek művel. Megfenyegeti a másikat, hogy ha megmondja akkor elvágja a torkát, felgyújtja a házát. Már mondta azt is, hogy neki van otthon kése, elhozza az iskolába és akkor mindenki tőle fog félni. Ha szembesítve van mindent tagad. Most 8 éves, mi lesz 2-3 év múlva??? Tényleg rettegnem kell a gyermekemért ha reggel iskolába viszem?
Nekünk nincsenek jogaink?
"Nekünk nincsenek jogaink?"
- Az ilyen demagóg kérdések aligha viszik előrébb a helyzet megoldását (nyilvánvalóan vannak jogaid). Leírtam a tényeket. Az iskola tehet ezt-azt (gyermekvédelmi értesítése, állásfoglalás a szakvizsgálat szükségességével kapcsolatban), de közvetlenül nem hathatnak arra, hogy ott legyen az iskolában. Legfeljebb ideiglenesen lehet kivenni egy-egy foglalkozásra, de nagyobb mennyiségben a szülő engedélye kell, emellett munkaerőt is kíván.
Próbálkozni lehet, de ennyi. Mivel elég keveset írtál arról, meddig is jutott az ügy, ennél többet nem lehet mondani.
Nem én pontoztalak le, számomra minden válasz hasznos, mert tanulni, okulni lehet belőle.
Lehet demagóg a kérdés, de jogos. A gyerekem nyugalmát, testi épségét érzem veszélyben.
Az ügy még nem jutott el semeddig, eddig csak az osztályfőnök és az szm felé jeleztem a problémámat, januárban megyek az igazgatóhoz.
Akkor mi lett a nevelési tanácsadóval? Ha a szülő nem viszi el, nem látja a szülői kötelességét, és emiatt lehet legfeljebb intézkedni (persze egy védelembe helyezésnél többet ne nagyon várj, illetve a gyámügy is túlterhelt).
Én nem ellened vagyok, csak annyit írtam le, hogy sokunk keze meg van kötve, és hogy mindez miért van így.
Tudom, hogy nem ellenem írsz.
Állítólag az oviból volt nevelési tanácsadóban, a suliba mégsem tudnak erről, nincs róla papír.
Most a tanítók kérték neki sürgősséggel már októberben, azóta sincs semmi.
Nagyon buta, nem tud semmit, nem ismeri a betűket, számokat, nem is akar csinálni semmit a rendbontáson kívül.
Szerintem egy dolgot tehetsz, elviszed te a gyerekedet másik iskolába.
Ha a gyerek 8 éves korában ott tart, hogy terrorizálja a többieket, akkor ott a családi háttér sem éppen a legideálisabb. Egy ilyen család pedig nagy ívben tesz arra, hogy a te gyerekednek (vagy akár az övének) mi a legjobb.
Sajnos ez van. Te mint egy másik gyerek anyukája, nem hiszem, hogy kérhetsz bármit. Ha az iskolának lenne rá lehetősége, már biztosan eltávolította volna, gondolom nekik sem jó ez a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!