Engedjük iskolába, vagy maradjon újra nagycsoportos? Vélemények és tapasztalatok is érdekelnének ebben a témában!
Leírom a mi hátterünket és dilemmánk okát, de minden más saját tapasztalatotok is érdekelne, hogy ki miért tartotta vagy döntött úgy hogy engedte, fogja engedni!
A kislányom koraszülött volt, végül is megkapta azokat a korai fejlesztéseket, aminek a segítségével normál ütemben fejlődött. Júliusban tölti a hatot. Fizikálisan, szellemileg is érett, mint a többiek, érdeklődő, terhelhető, viszont zizgős, mozgós, és szociális területen vannak nehézségei. nehezen nyit a gyerkőcök felé, érzékenyebb az átlagnál, nehezen viseli a hangzavart, stb. Kérdés sem lenne, hogy maradjon, érni még egy évet, ha nem mennének most szeptemberbe el a barátnők, akikhez nagyon ragaszkodik. Félek tőle, hogy nagyon megviselné, és tudom, hogy a barátnők sokat segíteneének neki abban, hogy érezze, megtalálja a helyét az iskolában is.
Én nem engedném el most suliba.
Nálunk ez nem volt dilemma, mert a kisfiam szeptemberi, tehát mindenképpen ismételnie kellett az oviban. Pedig kisujjból kirázott mindent, már akkor írt, olvasott és számolt, mégis maradnia kellett. Most kezdte az elsőt, és nagyon sokat érett, fejlődött, alakult a személyisége is ebben a plusz 1 évben az oviban.
Ne az alapján dönts, hogy a barátnői mennek, lesznek új barátai is.
Az iskolaérettség kritériuma a szociális érettség is. Nem elég, ha egy gyerek okos, értelmes, ha nem köthető még le a figyelme, nehezen viseli a kudarcokat, akkor még iskolaéretlen.
A mostani barátnők helyett talál majd újakat, persze ebben lehet segíteni neki.
"De a szülő még félti, jaj, szegény gyerek, mi lesz vele. Így pont az kerül hátrányba, aki 6 évesen bekerül az iskolába,mert a viszonyítási alap a +1 éves korosztály"
Ebben szerintem nincs igazad. Szerintem nem a 7 évesek miatt mondták a lányodra, hogy lassú, hanem a tanrendhez képest, meg gondolom a balkezesség is lassította.
Van egy szint, amit a gyereknek teljesítenie kell az iskolában, akár 6 éves, akár 7 éves. Ez a követelmény minden gyerekre nézve ugyanaz, nem az befolyásolja, hogy az osztályban hány a 7 éves. A legtöbb szülő, ahogy én is, úgy gondolja, hogy ezek a mai követelmények NEM 6 éves gyereknek valók. Amikor én iskolás voltam, volt egy nap 4 órám. Igaz napközis voltam, de leszámítva, hogy megírtuk a leckét, egész délután játszottam.
Pár hónapja a szomszéd kislánynak nem volt ideje este játszani a fiammal. Kiderült, hogy be kell mennie megírni a leckét. (este hatkor). Néztem értetlenül, hogy az egész napos suliban ezt nem csinálják meg? Mire kiderült, hogy alapvetően megcsinálják a leckét, de ez az otthoni lecke, amiről szó van. Most akkor miről beszélünk?
Még középiskolás koromban sem töltöttem délután négyig iskolában az időmet, nehogy 6 évesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!