Hogyan lehet a gyerek pályaválasztását kis korában közvetetten szabályozni?
A napokban volt egy kérdés, egy anyuka írta ki.
Ő választott egyetemet a lányának, jogra küldte, amit a lány nem szeret, nem is megy neki, ott akarja hagyni, de az anyja nem engedi, mert szerinte a lánya csak lusta, meg életképtelen.
Menekülnék ilyen szülőtől...te meg pont ezt fontolgatod?
Arra neveld a gyereked, hogy magához képest nyújtsa a lehető legjobbat. Nem, ez nem a kitűnőt jelenti, hanem azt, hogy a képességeihez mérten teljesítsen.
Félreértés ne essen senkiben, én nem ráerőszakolni akarom az akaratomat. Én csak terelgetni, tehát, ha a gyerekem azt mondja, ő zeneművész akar lenni, holott én közgazdász vagyok, akkor nem fogom mondani, hogy ne legyen. Csak szeretném megtanítani minél több szakmára. Kicsit reál beütésű ember vagyok, és szeretném, hogy a gyerekemnek, s majd a gyerekeimnek is jól menjen a reál tantárgyak néhánya (legalább az alap), mert látom, hogy fontos az efféle tudás.
Ez a folyamatos ebben növés jó megoldás? Az én apukám autószerelő, ebbe nőttem fel, és közel 16-17 éves koromig az is akartam lenni. Csak aztán elkerültem egyetemre (pillanatnyi kihíváskeresésből) és azóta sem bántam meg, mert megszerettem a közgazdaságot, és a pénzel való munkát.
Szerintem azt, hogy mit szeret az ember, nagyban befolyásolja az, hogy miben jó. Főleg gyerekeknél. Amelyik tárgyból nem voltam olyan jó, azt nem szerettem, ami jól ment, azt meg igen. Hiszen ott volt sikerélmény, ami nagyon fontos.
Szerintem ha segítesz neki, hogy menjen a matek, akkor azt is meg fogja kedvelni.
Persze nem törvényszerű:)
Szerintem is a jó példa az, ami a legtöbbet segíti.
Én is közgazdász- pénzügyes vagyok, az én gyermekem még kicsi, ovis- de vele pl. remekül játszunk boltosat, ismerkedünk a pénzzel, gyűjtjük az aprót és eltervezi, hogy mit szeretne belőle, berollnizom és beviszi kis fémkofferrel a postára :)
Volt már bent a munkahelyemen (illetve itt gyermekrendezvények is vannak időnként)- tudom, hogy nehét izgalmasan bemutatni, hogy milyen a munkánk, de én fenntartom az érdeklődését.
Bankszektorban dolgozom, úgyhogy sokat beszélgetünk arról, hogy mi az a bank, viszem magammal a privát pénzügyeink intézésére is, van bankszámlája, tudja, mit jelent kártyával fizetni- szóval első körben én ilyen pénzügyi tudatosságfélére nevelem.
Társasjátékokat sokat játszunk, ott is a döntésképesség, csapatjáték, tervezési tulajdonságokat felhasználó játékokkal kínálom meg.
Példát mutatok azzal, hogy szeretem a munkámat, szeretek bejönni dolgozni, tisztességes, igényes életet tudok biztosítani számunkra- talán ez is fontos, hogy láthatja, hogy van kézzel fogható eredménye a munkámnak.
Jó családban egyébként is gyakrabban kerül elő beszédtémának a szülőó szakmája, foglalkozása- óhatatlan nálunk is, hogy pl. szívesebben játszok számolós játékot vele, mint építkezőset (tudattalanul is), így észrevétlenül is ezt a képességét használjuk, fejlesztjük.
Erre szokták azt mondani, hogy "az alma nem esik messze a fájától".
Emellett szerintem kell egyfajta nyitottság is- én nem ragaszkodom hozzá, hogy pénzügyi területen boldoguljon.
Csak ahhoz, hogy tisztességesen tanuljon, érjen el valamit, lehetőség szerint kövesse a szülői mintát arra, hogy a munka-tanulás-olvasás-kultúrálódás-választékosság egy értékes választás lehet az életében.
Annak is nagyon örülnék, ha épp edző vagy tanár lenne- csak lássam, hogy jól boldogul vele az életében és szereti csinálni.
Értem, köszönöm szépen a tanácsokat :)
Megfogadom őket. Én is elsődlegesen nem közgazdászt akarok nevelni, csak ahogy az utolsó előtti is írta, tudjon jól bánni a pénzel :)
Még egyszer Köszönöm :D
Én kisfiam 7éves, első osztályos. Viszonylag korán észrevettük, hogy nagyon jó a számok terén és nagyon jó térlátása van, valószínű apukájától örökölte és tőlem, mert mindketten mérnökök vagyunk. (építész-építő) Szóval reál beállítottságú a fiunk, ugyhogy ilyen általános iskolát is választottunk neki. A matek nagyon jól megy neki, és ügyes a kreatív dolgokban is, nagyon jól konsturál. Jól olvas a betűket nem tudja olyan szépen írni, mint ami az elvárás lenne.
Amit nagyon szeret még játszani, az a vonatpálya, autópálya építés, dominóépítés, és golyópálya. Ezekben nagyon jó! Társasozni, memóriajátékozni stb. is nagyon szeret.
Én úgy godnolom most, hogy talán gyöngybetűkkel sosem fog írni, de amiket építeni szokott- szóval egy jó mérnöknek el tudom őt képzelni. Úgy gondolom nem is igen fog kelleni őt efelé terelni, mert annyira ez van otthon- ő is ebbe nő majd bele.
De hatalmas empátiája van - kisgyerek korához képest, és sokszor mondja, hogy ő újszülöttorvos lesz, mert hihetetlen módon megtalálja a hangot a kicsikkel.
Én nem akarok neki erőltetni semmit- majd hozza az élet, hogy mi lesz belőle. Jó képességűnek gondolom, ugyhogy bízom benne, hogy jól fog tanulni és később is jól fog tudni pályát választani.
Szerintem a legfontosabb, hogy mondjuk ki: fiam ha nem lesz jó állásod, csóró leszel és hulla fáradt minden nap végén. El kell küldeni nyári munkára kőműves mellé segédmunkásnak. Illetve mutasd meg neki ezt a képet:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!