Ha kislányom augusztus 20-án lesz 6 éves, akkor tölti be, akkor kell mennie szeptembertől iskolába?
Nem tudom most hogyan van, beveszik-e, de én aug. 18-án születte, elkezdtem szeptemberben az iskolát (nálunk anno a rajzkészség alapján javasolták az ovónők is ezt) így mindenben egy évvel előbb végeztem, 17 év érettségi stb.
Semmi hátrányom (és előnyöm sem) volt abból, hogy előbb kezdtem, de szerintem unatkoztam volna feleslegesen egy évet az oviba, az az én esetemben rossz döntés lett volna, mert az iskolában végig kitűnő voltam és aktív.
Kérdezd meg az ovónőket, mit ajánlanak a kislányodat ismerve, elkezdheti-e előbb, akkor érdemes.
Tankötelessé válik, de akár az óvodavezető is felmentheti, ha még nem iskolaérett. Ha kétségei vannak, vagy nem egyezik a véleményetek, kérheti (vagy a szülő is kérheti) az illetékes pedagógiai szakszolgálat vizsgálatát. Ez egy jó délelőttnyi alkalom, pszichológus és pedagógus vizsgálja a gyerekeket egyéni és kiscsoportos helyzetben, ezután mondanak véleményt. Meg szokták kérdezni a szülőt is mit látna jónak.Nem feltétlen az lesz a döntés, de azért számít.
attól még, hogy X és Z jól boldogult alig 6 évesen az iskolában, más gyereknek nem biztos , hogy ez a jó. Ismerünk olyat is, aki csak októberben lett hat, és semmi gondja, és olyat is aki éretlenül kezdett és bizony megitta a levét szegény a szülői becsvágynak.
Igen, mert aki augusztus 31-ig betőlti a 6. életévét az már tankö-
teles. Pár éve május 31volt a tankötelezettség határa, tehát aki
már június 1-én lett 6 éves az már nem mehetett iskolába, tehàt a
juniusi,júliusi és augusztusiak, ők csak 7 éves korukban, tehát ők
évvesztesek voltak.
Nem muszáj mennie :) A nővérem kislánya tavaly augusztus 2.-án töltöttea 6-ot, de mivel szociálisan még nem volt érett az iskolára, az óvónők nem javasolták, hogy menjen. Idén persze már megy.
Egy ilyen korú gyereknél rengeteget számít akár pár hónap is, nagy különbségek lehetnek az a gyerek között, aki már 5-6 hónapja 6 éves, illetve, aki még csak 10 napja...
Tehát az óvónőkkel beszélj, hogy javasolják-e, nekik van rá lehetőségük, hogy visszatartsák még 1 évet.
Kedves Kérdező!
Ha csúszik egy évet = nyer egy évet.
Ne tedd ki annak a hatalmas teljesítménykényszernek, amit ma jelent a suli! A teljesítménykényszer felnőttes dolog. Ráértek még erre. Szándékosan írom a többes számot.
(Vannak gyerekeim, iskolások.)
Ezek mély hatású, egész életre kiható, komoly dolgok.
Üdvözlettel: I.
Kimaradt egy szó: még.
Ne tedd ki MÉG annak a teljesítmény...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!