Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Manapság az iskolaérettség...

Manapság az iskolaérettség azt is jelenti, hogy ír és olvas a gyerek már a nagycsoportban is?

Figyelt kérdés
Mindenhol ezt olvasom, hogy a "6 éves gyerekem ír, olvas" - hát az enyém nem, csupán egy-két betűt ismer. Hova siet mindenki?
2015. jan. 5. 14:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

nem, nem azt jelenti.

de azért tegyük hozzá, hogy nem véletlenül találták ki, hogy 6 évesen menjen a gyerek iskolába. a gyereket ennyi idősen már óhatatlanul érdekli, ezért kérdez, a válaszból pedig tanul. de sokan úgy gondolják, hogy még maradjon oviban játszani, a 6-7 éves gyerek, ennek eredménye, hogy a gyerekek írni és olvasni is tudnak iskolába kerüléskor.

mondjuk hozzá tartozik, hogy ha rossz módszerrel lett tanítgatva akkor még hátrányára is válhat.

nekem 5 évesem van, a számok, betűk bűvöletében van. sok betűt ismer, mert kérdezi, érdekli. a számokban nem segítettem. hát leült egy könyvvel és számolgatta az oldalakat, amiket párosított a lap alján írt számmal. ez kb. 1 órás elfoglaltsága volt és azóta írja, olvassa a számokat. tiedet gondolom más érdekli, ennyi :)

2015. jan. 5. 14:56
 2/11 anonim ***** válasza:
80%
6 éves a fiam, nagycsoportos. Nem ír, nem olvas. A betűk nem igazán érdeklik. Megismeri a saját nevének és a testvére nevének a kezdőbetűjét, mert sok egyforma játékukon, könyvükön rajta van, hogy meg tudják külöböztetni. Pár számot ismer, de le nem írja őket, viszont elszámol hibátlanul 15-ig, tudja hogy kétszer kettő az négy, és ha egyet hozzáadunk öt lesz, ilyen feladatlapokat gyakran csinálnak az oviban és itthon is szereti.
2015. jan. 5. 16:13
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

"kétszer kettő az négy, és ha egyet hozzáadunk öt lesz,"

Az enyém ezt sem tudta, legalábbis így nem, mégis 6 év 2 hónaposan iskolába ment.

A nevét tudta nyomtatott betűkkel leírni.

Az egyik legjobb tanuló.

Szóval mi nem siettünk, nem láttuk értelmét.

2015. jan. 5. 16:48
 4/11 anonim ***** válasza:

Az en fiam is hat eves, szeptemberben megy iskolaba.

Olvas, es ir, nem tanitottam, erdekelte. Mivel matematikat tanitok, nagyon erdekelte hogy mit javitok, hogy keszulok orara, a szamok a baratai, ezt mondta. Siman szamol otvenes szamkorben, de o egyebkent is sarokban uldogelos gyerek, nem ugyes a mozgasokban, ezert sportolni jar, azt erositjuk, ami nem megy. Amugy nem varja a sulit, utalja a foglalkoztatokat, es sirni tudna, ha a logopedia hazit kell megcsinalni.

Az apja, es en is mindig elorebb jartunk a tobbi gyereknel, megsem voltunk kituno tanulok, meg jeles sem, szoval nem ezen mulik, h ki lesz jo tanulo.

A kerdesre valaszolva nem, nem feltetel, de sokkal konnyebb lesz igy az iskola elso ket eve.

2015. jan. 5. 17:25
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Az iskolaérettségnek egyáltalán nem feltétele, hogy írjon-olvasson a gyerek. De aki ír-olvas, azt rendszerint nem a szülők ültették esténként olvasókönyv fölé négyéves kora óta. A gyerekek okosak, érdeklődőek, kérdezik, ez milyen betű, az milyen betű, az agyuk mint a szivacs, megjegyzik. Aztán mikor sikerül kiolvasniuk egy szót, mindenki örül, megdicséri őket, hogy okosak, ami igaz is, és ez sikerélményt ad nekik. Ennyi. Megkérnek, írd le a nevüket, leírod, lemásolják. Én is olvastam-írtam már nagycsoportban, a lányom is, soha senki nem sulykolta belénk. Ment magától.
2015. jan. 7. 10:23
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha valamelyik gyereket érdekli az folyton betűzget, kérdez és szép lassan megtanulja, ez ellen nem igen van mit tenni. Akit meg nem érdekli az megtanulja a suliban. A fiam mikor elkezdte egy betűt sem ismert a nevén kívül, de 2 hónap alatt megtanulták a suliba és most az egyik legügyesebb és 8 évesen már könyveket olvas magától.
2015. jan. 10. 10:09
 7/11 anonim ***** válasza:
Az én lányom most elsős, hat és fél évesen kezdte úgy, hogy nem tudodt írni sem és olvasni sem, mert nem érdekelte. Most viszont az van az osztályban, hogy fel vannak osztva a gyerekek, aszerint, hogy ki tud olvasni, és hogyan. Az én lányomnka kicsit több idő kell, meg tényleg sok-sok betűt vesznek szinte egyszerre, ezért nehezebben rögzül és így keveri őket. Így ő a 3. számű csoportban van a (lassú) sünök között, van még egy annak nem nem tudom a nevét, de az hogy amikor gyakorolni akarok vele, akkor azt hallom, hogy jaj anya azt nekem nem kell olvasni, mert az csak a fürge rókák olvassák, akkor feláll a hátamon a szőr. Nemhogy motiválnák, hogy igen lehet, hogy ők már tudnak olvasni, de otthon Te is próbáld meg, hátha menni fog.
2015. jan. 16. 12:34
 8/11 anonim ***** válasza:

Az iskolaérettség és az olvasás vagy olvasni tudás egyáltalán nem függ össze.

Ismerek olyan gyereket,aki -rejtély,hogy hogyan- 4 éves korában olvasott,de valószínűleg,mivel balkezes ,visszafelé!

Vadidegen ember fedezte föl,hogy nem játszik valami halandzsa-beszéddel,hanem olvas,visszafelé,ahogy az utcán sétáltak,és hallotta a gyereket olvasni a mindenféle szövegeket ,felíratokat.

2015. jan. 22. 03:17
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

na:

az iskolaérettség azt jelenti, hogy végig tud ülni 45 percet, meg tudja érteni a feladatokat és képes törekedni az elvégzésére. ki tudja magát fejezni, ismeri a formákat és a szineket. képes felismerni a logikai dolgokat, képes közösségben is kiismerni magát, 5-10 percre felügyelet nélkül lehet hagyni.

2015. jan. 24. 22:58
 10/11 anonim ***** válasza:
nem. gyakori hogy tud írni és olvasni, de mégis éretlennek számít. egyébként én se tudom hova sietnek. ha az oviban már ismeri a számokat és a betűket,elsőben előfordulhat hogy unatkozni fog az órán, nem figyelm, beszél, stb... hiszen ott már tudni fogja amiről szó van. nálunk az első gyerkőc nem tudott se írni olvasni, a második viszont igen, mert megtanulta a nagytesótól, mindig ott volt amikor tanult, és érdekelte is. írni viszont nem mindent tudott, csak a neveket.
2015. febr. 25. 17:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!