Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Óvodás gyereket tanítsuk vagy...

Óvodás gyereket tanítsuk vagy ne tanítsuk irni olvasni?

Figyelt kérdés
Jövőre megy elsőbe nah most a nagy kérdés, hogy tanítsuk vagy ne tanítsuk írni olvasni? Igénye lenne mert kéri, hogy anya ez meg az melyik betü meg hogy kell le irni...de ha megtanulja nem fog az elsőben unatkozni? Olyan tanács talan vagyok. Ti tanítottátok vagy sem vagy az "elég" amit az oviban tanítanak??
2014. szept. 1. 10:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
75%
Engem nem tanítottak meg suli előtt írni-olvasni, hogy ne unatkozzak majd ott és ezzel azt érték el, hogy mindig stresszeltem, hogy nem is fogom tudni megtanulni. Amikor gyerekem lett és érdeklődött a betűk íránt, eleinte én sem akartam tanítani, de mivel egyfolytában nyaggatot, így tanítgattam. A suliba meg nem unatkozott és nem is volt stresszes. Ha igényli a gyereked akkor tanítsd, ha nem akkor ne erőltesd.
2014. szept. 1. 12:34
 12/14 anonim ***** válasza:
75%
Ha igényli, érdekli a dolog, akkor miért ne? Nem fog attól unatkozni, mert ő már ismeri a betűket. Ha jó a tanítónéni, úgy is ad neki majd kissé nehezebb feladatokat.
2014. szept. 1. 13:09
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

A lányom most kezdte az elsőt. Már tavaly nyáron érdeklődött a betűk iránt. Mikor elment nyári táborba én meglepiből kidekoráltam a szobáját betűkkel és hozzá kapcsolódó képekkel. Kb 2 hét alatt megtanulta a betűket, a kép alapján, tőlem semmit se kérdezett. Aztán el kezdte olvasgatni mindenhol a feliratokat. Fogalmam sincs hogy jött rá, hogy kell összeolvasni a betűket. Nekem ez anno nagyon nehezen ment. Szóval én nem tanítottam, csak "dekoráltam".

Most, hogy elkezdte az sulit, azt mondja, hogy titokban akarja tartani a többiek előtt, hogy ő tud olvasni. Nem tudom miért. Szerintem a tanítónénik úgyis rájönnek, mert amikor rajzol, akkor is szokott ráírni dolgokat a rajzára nyomtatott betűkkel. (ezt is magától tanulta)

Tegnap például feladatokat oldottak meg és én kérdeztem, hogy a tanítónéni megmondta, hogy mit kell csinálni. Azt mondta: igen, de ő azért még elolvasta a kérdést, mert úgy jobban megérti. Szóval lehet ő inkább vizuális tipus, jobban hisz a saját szemének.:)

2014. szept. 3. 08:51
 14/14 anonim ***** válasza:
Én nem szoktam javasolni. Az olvasás még csak-csak, mert az az érdeklődőbb gyerekekre hamar ráragad, de az írást ne!!!! Megvan a módszertana, amit csak a tanítók ismernek, és hatalmas galibát okozhat, ha előre tanítják a kicsiket írni. A betűkapcsolás, betűk alakítása mind külön technikát kíván, ami nagyon fontos, hogy tematikusan egymásra épülve bővüljön. Ha mindenáron írni szeretne, rajzoljon betűelemeket inkább, erre sok foglalkoztató született már. Igyekezz igényesebbet választani! De szerintem az írást inkább mellőzzük... Nyomtatott betűkkel is. Nem egy olyan esettel találkoztam, amikor rögzült a gyerekben a nyomtatott írásmód, abból pedig igencsak nehéz átszoktatni az alapírásra a gyerekeket. Bízzuk ezt a tanítókra! :)
2014. szept. 4. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!