Jár valakinek neves elit iskolába (áltiba vagy gimnáziumba) a gyereke? Milyen ott az élet? Olyan jó minőségű tudáshoz jutnak, mint amit az ember kívülről elképzel?
Én megyei jogú városban jártam egy versenyistálló típusú gimibe, de nekem nem adott eleget. Az egyetemre kerülve a budapesti Fazekasból vagy Trefortból jött csoptársaim teljesen más dolgokat tudtak a világról (pl. közgazdaságtanról) és sokkal jobb eszük is volt.
A ti gyereketek, ha elit gimibe/elit általánosba jár, milyen? Elégedettek vagytok a sulival? Van közösségi élet is, vagy csak tudásból adnak sokat a gyerekeknek?
Most nézegetünk a gyereknek iskolát, és bizonytalan vagyok. Ezért vagyok kíváncsi tapasztalatokra!
Én is elit gimibe jártam, szintén megyei jogú városban. :)
A közösségi élet nagyon jó volt, az akkori osztálytársaim mind a 32-en a mai napig a barátaim, összejárok velük, stb. :)
És én úgy vettem észre, hogy a főiskolán, legalábbis az első évben arányaiban többet tudtam, és könnyebben boldogultam, mint a csoporttársaim. Sőt, még itt Budapesten is megjegyezték a tanáraim, amikor említettem, hogy melyik vidéki gimibe jártam, hogy "na, az egy kitűnő iskola". :)
Jellemző, hogy az országos ranglisták élén álló 1-2 gimnázium (mint pl. a Fazekas) jelentősen elhúzott a többitől, még azoktól is, amik jó iskolák lennének.
Én nem fogok itt homályosítani, a nyíregyházi Krúdyba jártam, múlt évben azt hiszem országosan 12., vidéki iskolák között 3. Nagyságrendekkel különbözött a "lazább" iskoláktól. Itt mindenki motiválva volt, tovább akart tanulni. Nem mondom, hogy nem voltak gyengébb tanulók, mert azok vannak mindenhol, de bukdácsolás sosem volt.
Régebben az Közoktatás témakörben néztem, hogy mindenki írja, hogy az osztályban (!!!) a legjobb érettségi különféle tantárgyakból 70-80% körül volt.
Nálunk szerintem nem volt olyan tantárgy, amiknél ne lett volna legalább néhány 95% feletti eredmény. Az emeltek is nagyon jól sikerültek.
Szóval lehet, hogy a legelitebb fővárosi gimik már az amerikai magániskolák szintjén vannak, és onnan olyan okos gyerekek jönnek, hogy hűű meg háá, de nekem pl. egyetemre "kezdőtőkének" teljesen elég volt, amit a Krúdy nyújtott.
"Jellemző, hogy az országos ranglisták élén álló 1-2 gimnázium (mint pl. a Fazekas) jelentősen elhúzott a többitől, még azoktól is, amik jó iskolák lennének."
Mit jelent az, hogy jellemző?
én a budapesti fazekasban végeztem, 8 éve. imádtam. nem csak tudást adott, annál sokkal többet: önmotivációt, nyitottságot, emberséget, felelős gondolkodást, kitartást, önbizalmat, és nagyon tág látókört. jó emberek dolgoznak ott, és jó embereket nevelnek. minden tanáromra nagy szeretettel gondolok. nem hajtottak túl soha, simán csak a legjobbat hozták ki belőlem, de anélkül, hogy nekem meg kellett volna gebednem.
a diáktársaim is normálisak voltak, még verbális bántalmazást sem tudok felidézni az ott töltött éveimből. a közösségi élet kielégítő volt, bár én abban nem igazán vettem részt, mindig amolyan elvonulós típus voltam.
a legjobb talán az volt az egészben, hogy már pusztán azért elismertek mindenütt, mert a fazekasos voltam. különlegesnek érezhettük magunkat, mert mindenhol csak hüledeztek, hogy húú fazekas, és az iskola tudatosan is ráerősített erre a fazekasos öntudatra. állandó pozitív megerősítésben úsztunk, ami rengeteget segített a kudarcok leküzdésében. nem csoda, ha így valóban jók tudtunk lenni. kicsit olyan ez, mint mikor a rossz tanulónak elkönyvelt gyerek valóban rosszul teljesít, csak fordítva. szerintem rengeteget dobott a teljesítményünkön a belénk plántált tudat, hogy mi jók, sőt, a legjobbak vagyunk. én egy átlagos teljesítményű diák voltam az osztályban, de így is 3 nyelvvizsgával, maximális felvételi pontszámmal, 96%-os emelt szintű matek érettségivel mentem egyetemre.
jövőre kezdi a lányom az általános iskolát. számomra nem kérdés, hogy "elit" suliba menjen-e.
En a Budapesti Fazekasba jarok, sajnos nem tudok meg sokmindent mondani rola, mert iden kezdek. Viszont altalnossal kapcsolatban tudok mondani par jo otletet, mivel a Budapesti Varosligetiben vegeztem. Az evfolyamomon a Fazekasos alt sulis illetve a varosligetisek vannak tobbsegben. Varosligeti egy jo sulinak szamit, orszagos versenyeket nyertunk, illetve a gyerekek tobbsegenek megvan a kozep es/vagy felsofoku angol nyelvvizsga mire elballagnak. A legtobben neves gimikbe (Bpi Fazekas, Szent Istvan, Radnoti, Berzsenyi, Eotvos, Apaczai...) tanulunk tovabb, de meg a gyengebbek is gimnaziumokba mentek. Nem mondanam versenyistallonak, mivek nem kotelezo versenyekre menni, bar a tanarok attol meg rendesen kikerdezik az anyagot.
A Fazekassal kapcsolatban amiket hallottam az idosebb diakoktol, nem olyan nehez, viszint tobbet tudnak mint a tobbi sulik tanuloi. Es nem is kell olyan sokat tanulni ha 4/5osok akarunk lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!