Hogyan tudnám segíteni hallássérült kislányom beilleszkedését az új iskolai közösségbe?
Ez elég nehéz dolog egy szülönek, általában a gyerekeknek ez egyszerübb mint nekünk anyukáknak ezzel együtt élni.
Szerintem mindenképpen ott kezdje a lányod, hogy gondolom van bemutatkozuás az osztályban az elsö napokban, ott mondja el, hogy neki mi van, és miért. Ha ilyen nem lenne, akkor a tanító mondja el, hogy mi is van a lányod fülében, esetleg mondja, hogy nyugodtan beszélhetnek róla a lányoddal, és ha az iskolában erröl más gyerekek kérdezösködnek, nekik is nyugodtan mondják el, hogy mi is az a fülében.
Lányodnak azt kell tudnia, hogy ö ezzel más mint a többi gyerek, és bizony a másságot nem mindenki fogadja el, ezen ne mérgelödjön, ha rossz neki azt mondja el neked(neked megértened kell öt és nem segíteni rajta, vagy leminösíteni az érzéseit), te értsd meg és ezzel tudsz a legtöbbet segíteni neki.
Esetleg szülöértekezleten elmondhatod, hogy mi van a lányoddal, és hogy arra kéred a szülöket hogy nyiltan és természetesen beszéljesek erröl a gyerekeikkel.
A hallokészülék pont ugyan olyan természetes mint a szemüveg.
Sajnos semmi okosat nem tudok írni, maximum annyit, hogy a bemutatkozásnál legyen elmondva, hogy ez egy segédeszköz és az egészséges hallást nem képes visszaadni, ugyanolyan minőségben nem hall vele, mint akinek tökéletes a hallása. A beszédértés szempontjából probléma lehet a háttérzajjal, valamint hogy egyszerre nem tud több irányba figyelni. Tornaórán a visszhangos környezet miatt lehet probléma, mert az egészséges fül képes kiszűrni ezekt a hangvisszaverődéseket, de a hallókészülék ezt nem képes kezelni, vagy ha igen, az nem olyan minőségben történik hogy jó beszédértést biztosítson.
El lehet mondani, hogy melyik hangokat hallja rosszabbul és jobbban, például ha valaki a magas hangokat hallja rosszabbul, akkor a "t", "p", "k", "f", "sz", "c" betűket tartalmazó szavakat érti nehezebben, különösen akkor ha az egy idegen szó amit nem ismer, ezért az agy ki se tudja következtetni hogy mi lehet az adott szó.
El lehet mondani hátrányként, hogy a hallókészülék olyan, mintha valaki fülhallgatót viselne és ezen keresztül hallaná a külvilágot, minden felerősödik és társaságban a beszélgetés ezért nem megy, mert több beszélgetőre nem tud figyelni a hallássérült, legalábbis én így tapasztaltam.
Én sajnos tudom mit jelen hallókészülékkel hallani és arra is emlékszem, milyen volt amikor tökéletes volt a hallásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!