Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szülők mit tegyek? Megszakad...

Szülők mit tegyek? Megszakad a szívem a kislányomért?

Figyelt kérdés
Lehet nem jó a kategória. Nagyon féltem a kislányomat. Ne értsen félre senki, nagyon de nagyon büszke vagyok rá. Gőzerővel tanul az érettségire, egyetemre szeretne menni, ahova emelt szintű matek és történelem érettségi kell mellette meg le szeretne tenni még egy nyelvvizsgát. A történelem valami kegyetlen sok. Nem egyszer fordult elő, hogy elsírta magát amikor összekeverte az évszámokat. Látom rajta, hogy nem hisztizik, hanem haragudott magára. Nem mozdul ki sehova. Nem úgy értem, hogy bulizni, hanem a szabad levegőre sem. Elmegy iskolába, magántanárhoz matekozni, aztán hazajön és tanul, sokszor az éjszakába nyúlóan. Nem egyszer nyitottam be úgy a szobájába, hogy elaludt a könyvei fölött. Volt, amikor felkeltettem, hogy feküdjön be az ágyába, hevesen tiltakozott, hogy ezt az oldalt meg kell tanulnia, nem alhat. Falfehér és sokat fogyott, sokszor amikor hívjuk, hogy jöjjön le vacsizni, nem is eszik, mert csak megy vele az idő, vagy amikor azt mondja, hogy később eszik, látom, hogy hozzá se nyúlt, reggel meg arra hivatkozik, hogy olyan fáradt volt hogy nem volt ereje enni. Apja is és én is rászóltunk már erélyesebben is, hogy ez így nem jó se neki se nekünk, egyszerűen nem lehet beszélni vele. Komolyan nem a tanulás részével van a baj. El is várjuk a gyerekeinktől, de sose súlykoltunk beléjük ilyen erősen semmit, hogy ez legyen a vége. Nagyon féltem, de mégse mondhatom azt neki, hogy már márpedig hagyd abba a tanulást.

2013. nov. 12. 16:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
86%

Nem lehet, hogy túlságosan magol ahelyett, hogy megértené a dolgokat? Ez is lehet probléma. (sőt, szerintem ez a legfőbb probléma) Én azt tanácsolnám, hogy beszélj a tanáraival. Hogy ők mit javasolnak, még tanulás tekintetében is tudnak tanácsot adni, hogyan érdemes.

Plusz beszélni kell a lánnyal. Kiszabni egy fix időt, hogy este 9-ig tanulás, utána pakolja el a könyveket. Ilyenkor, ha egyébként még fent szokott lenni mondjuk 11-ig, akkor még megnézhetne egy filmet az adott nyelven, amilyen nyelvvizsgát szeretne. Ez még hasznosabb is, hisz amit görcsösen próbálna magolni elalvás előtt, azt úgysem jegyzi már meg.

Plusz fontos a megfelelő étkezés is, egyébként ezzel is javítható a teljesítmény, tehát érdemes ezzel is érvelni.

2013. nov. 14. 00:04
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan én még nem vagyok szülő, de én azt javasolnám (amit már fentebb is írtak), hogy állísatok fel bizonyos szabályokat . Mint pl. minden este együtt kell vacsoráznia veletek - ez kifejezetten jót tenne szerintem neki - ilyenkor beszéljétek át a napot, meséljetek egymásnak, a vacsi legalább legyen 30 perces. Valamint beszéljétek meg, hogy minden nap (mondjuk) 22:00 órakor be kell fejeznije a tanulást és (mondjuk) 23:00 órakor már lámpa oltás. Abban az 1 órában fürödhet, intenetezhet, olvashat, de 23:00 órakor le kell kapcsolnia a lámpát, és aludnia kell mennie. Arra figyeljetek, hogy abban az egy órában már ne tanuljon. Hétvégente is iktassatok be egy kötelező jellegű programot. Menjetek el moziba, színházba, múzeumba vagy menjen el valahova a barátnőivel, barátaival (vannak neki?) valahova. A program legyen legalább 2-3 órás. Vasárnap és szombaton is legalább 2 órát töltsön valami mással a tanuláson kivül (pl. filnézés, olvasás stb.) (főleg, akkor ha nem sikerülelmenni semmilyen programra.

Lehet érdemes lenne elbeszélgetni vele, és javasolni neki más fajta tanulási technikákat, valamint életmód váltást, esetleg valami sportot, amivel letudná vezetni a feszültséget, amivel az érettségi jár, ezt a sportot üzhetné mondjuk hétvégente is.

A legfontosabb viszont az, hogy nagyon szeressétek és nagyon figyeljetek rá. (Ha a helyzet rosszabbodik ajánlanám, hogy vigyétek el szakemberhez.)

2013. nov. 14. 17:06
 13/16 anonim válasza:
54%
Most nem azért mondom, de nem sokat tanultam a töri emeltre amikor érettségiztem, de összejött nyolcvan valahány százalék, mégegyszer mondom, emelten! Szerintem felesleges ennyit tanulnia, továbbá bele fog őrülni amikor szembesül vele, hogy az egész érettségi procedúra szinte meg se közelíti bármelyik félév végi vizsgaidőszak megtanulandó anyagát. Én inkább leérettségiztem volna újra minden félév végén mint a vizsgák! Pedig nem a leghúzósabb főiskolán tanultam...
2013. nov. 14. 23:34
 14/16 anonim ***** válasza:
Ha a családi segítség nem elég, forduljatok pszichológushoz.
2013. nov. 15. 20:16
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Anyaként és nagymamaként sem értek veletek egyet. Mindkét gyerekem diplomás (nem büfészakok), de ennyit(?) még feleennyit sem tanultak. Kell a szórakozás, magánélet is. Volt egy gimis osztálytársam, ő volt ilyen, mint a lányotok, ma már az egyik nagy kórházunk vezető főorvosa. Népszerű, nagy tudású, ismert orvos. Gyöngyszem a szakmájában. Nemrég volt az osztálytalálkozónk, szomorúan mesélte, az állandó teljesítménykényszere miatt nem volt ideje magánéletre, soha nem volt kapcsolata, nincs férje, gyerekei, meghaltak a szülei, teljesen egyedül van, csak a kórház, meg a munka. Nem boldog.

Biztos, hogy ilyen sorsot szántok a lányotoknak?

2013. nov. 17. 17:01
 16/16 A kérdező kommentje:
Mielött lehurrogna bárki is, hogy ambiciózus felelősségteljes embert szeretnék nevelni a gyerekeimből, kihangsúlyozom újra, hogy nem vártam el tőle, hogy az egészsége rovására menjen a dolog. Gondoltam vannak hasonló szülők, akik egyetemre szánták a gyerekeiket, hogy tapasztalatot cseréljünk. Nyilván nem szeretném, hogy kényszeres legyen. Köszönöm a jó és rossz tanácsokat is. Kezd orvosolódni a probléma. Bevallotta, hogy túlpörögte a dolgot, pár jobban teljesítő osztálytársa miatt.
2013. nov. 18. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!