Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szülők mit tegyek? Megszakad...

Szülők mit tegyek? Megszakad a szívem a kislányomért?

Figyelt kérdés
Lehet nem jó a kategória. Nagyon féltem a kislányomat. Ne értsen félre senki, nagyon de nagyon büszke vagyok rá. Gőzerővel tanul az érettségire, egyetemre szeretne menni, ahova emelt szintű matek és történelem érettségi kell mellette meg le szeretne tenni még egy nyelvvizsgát. A történelem valami kegyetlen sok. Nem egyszer fordult elő, hogy elsírta magát amikor összekeverte az évszámokat. Látom rajta, hogy nem hisztizik, hanem haragudott magára. Nem mozdul ki sehova. Nem úgy értem, hogy bulizni, hanem a szabad levegőre sem. Elmegy iskolába, magántanárhoz matekozni, aztán hazajön és tanul, sokszor az éjszakába nyúlóan. Nem egyszer nyitottam be úgy a szobájába, hogy elaludt a könyvei fölött. Volt, amikor felkeltettem, hogy feküdjön be az ágyába, hevesen tiltakozott, hogy ezt az oldalt meg kell tanulnia, nem alhat. Falfehér és sokat fogyott, sokszor amikor hívjuk, hogy jöjjön le vacsizni, nem is eszik, mert csak megy vele az idő, vagy amikor azt mondja, hogy később eszik, látom, hogy hozzá se nyúlt, reggel meg arra hivatkozik, hogy olyan fáradt volt hogy nem volt ereje enni. Apja is és én is rászóltunk már erélyesebben is, hogy ez így nem jó se neki se nekünk, egyszerűen nem lehet beszélni vele. Komolyan nem a tanulás részével van a baj. El is várjuk a gyerekeinktől, de sose súlykoltunk beléjük ilyen erősen semmit, hogy ez legyen a vége. Nagyon féltem, de mégse mondhatom azt neki, hogy már márpedig hagyd abba a tanulást.

2013. nov. 12. 16:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
93%

"El is várjuk a gyerekeinktől" Itt lehet a probléma gyökere.

Bele neveltétek, hogy mindenáron jól kell tanulnia. Most már nagyon nehéz lesz erről a túlzott megfelelési kényszerből kimozdítani. Nem ártana egy szakember segítségét kérni.

Ha nem változik, akkor az egyetemen bedilizik.

2013. nov. 12. 16:54
 2/16 A kérdező kommentje:
Szerintem egy normális szülő elvárja a gyerekétől, hogy tanuljon. Mindig szeretett tanulni, nem lázadt fel ellene. Szóval nem hiszem, hogy az a gond, hogy biztos jövőt szeretnék biztosítani nekik.
2013. nov. 12. 16:58
 3/16 anonim ***** válasza:
94%

Nem akarlak ijesztgetni, de ez a fajta teljesítménykényszer csak rosszabb lesz.

Volt egy osztálytársam aki ilyen volt, egyetem első évben odáig jutott, hogy teljesen összeomlott, egy évig kezelte pszichiáter.

Ti vagytok a szülei, üljetek le és beszéljétek meg mik a szabályok.

pl. minden nap közös vacsora, legalább egy óra kikapcsolódás minden nap, hétvégén minimum egy séta a szabadban... Ti tudjátok ezt kigondolni.

Ha nem megy, forduljatok pszichológushoz.

2013. nov. 12. 17:15
 4/16 anonim ***** válasza:
92%

Vigyázzatok, nehogy anorexiába csapjon át a végén.

Nagyon durva ahogy a lányod "él", már sokkal hamarabb kellett volna reagálni, ez nagyon nem egészséges.

Valószínű, hogy magától nem fog elmenni pszichiáterhez, akkor először próbálkozzatok alternatív módszerekkel, életmódváltással és sok szeretettel, kommunikációval.

2013. nov. 12. 17:22
 5/16 anonim ***** válasza:
88%
Elsőnek üzenem. Én is elvárom a gyerekektől, hogy tanuljanak, mégsem hajlandó rá. Erős közepes. Pedig tiltás is szokott lenni rosszjegynél, jó jegynél pedig jutalom. Mégsem izgatja. Nem a szülő a hibás! Én a helyedben azt csinálnám kérdező, hogy minden este egy nagy séta, süti, üdítő valahol családostól, kettesben bárhogy, csak kikapcsolódjon napi egy órát. Vagy kétnaponta.Csak néha mozduljon ki. És nem kérdezném, hanem mondanám, hogy márpedig felállsz és jössz!
2013. nov. 12. 17:43
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! :)
2013. nov. 12. 17:50
 7/16 anonim ***** válasza:
92%

Az én unokanővérem már az egyetemen, albérletben játszotta el ugyanezt, felvett két szakot, egy félévben legalább 10 vizsgája volt, nem járt sehova,stb.

Összeomlott, kórházban volt sokáig, nem tudta az egyetemet se befejezni, azóta sem jött helyre. Ez volt kb. 15 éve. Nem szép ilyet mondani, de "bekattant".

Ráncigáljátok ki ebből a helyzetből.

A tanulás is jobban megy némi szénhidrát után, meg a mozgás is segítene kicsit kizökkenteni.

2013. nov. 12. 17:54
 8/16 anonim ***** válasza:
89%

Egy jó barátom a teljesítménykényszer áldozata lett. Jó lett az érettségije, de nem elég jó oda, ahova mennie kellett volna, egy gyengébb főiskolára kellett mennie. Ott nem bírta az általa elvárt szintet hozni, ebbe beleroppant, zárt osztályon kezelték hónapokig, de teljesen soha nem jött rendbe. Néha elborult az agya, agresszív lett, támadott, majd egyszer volt két magányos perce, amikor kiugrott a negyedikről.

Nem várta el tőle senki (korábbi autóbaleset-minimális agykárosodás) de ő magának állított leküzdhetetlen akadályt, a szülei pedig későn vették észre.

Ti ne jussatok el eddig.

2013. nov. 12. 19:52
 9/16 anonim ***** válasza:
57%

Nem rosszindulatból írom de ha ennyitől "összeomlik" mi lesz vele egyetemen/főiskolán ? Ott egy zh-ra is minimum (!!) 100 oldalt kell megtanulni,és ott nincs kegyelem,minden zh. szinte egyszerre van,le kell tudni minden tárgyból 1-2 hét alatt. A vizsgaidőszakról meg nem is írok inkább.

Nekünk volt egy zh.,ahol tömény 20-30 oldal évszámot kellett megtanulni,és ez még csak egy ún. büfészak,ahol elvileg nincs hajtás :)

2013. nov. 12. 20:14
 10/16 anonim ***** válasza:
84%
Egy gyermekkori barátom megállt a 8 általánosnál, annyira félt, hogy úgy jár, mint az apja, aki munka mellett végezte a főiskolát, s bekattant.
2013. nov. 13. 17:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!