Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szerintetek milyen hatással...

Szerintetek milyen hatással lesz a kötelezően elérendő ponthatár a gimis-kisgimis/gimis felvételikre?

Figyelt kérdés

Tegnap jutott el hozzám a hír, hogy nyolcosztályos gimibe 75, hatosztályosba 70, négyosztályos(normálba) 60 pontot várnak a felvételizőktől, egyébként csak szakképzésbe kerülhetnek be. Úgy néz ki, hogy egyházi sulikra ez nem vonatkozik(ők nagyrészt ez alatt szoktak felvenni gyerekeket egy-két kivételtől eltekintve.

Olyan, mintha ellehetetlenítenék az erősebb oktatás, magasabb szintű tudás megszerzését állami alapon, egyházira terelnék át a dolgot. Vagy vallásos vagy, vagy szakmunkás, vagy zseni.

Aki csak NATos könyvekből tanul, a szülei nem elég képzettek/tájékozottak/gazdagok, és/vagy gyengébb, vagy átlagosan gyenge általánosban tanul(majdnem mind az), nem fog tudni kitörni sosem ebből a skatulyából.

Engem nagyon felháborít. Főleg az, hogy most, felvételi előtt hirdették ezt ki, mikor már volt nyílt nap, ami lement.. most sokan kapcsolnak, hogy nem fog összejönni, belehúznak, ha így sem megy, hatalmas konkurencia lesz két-három év múlva hat és négyosztályos gimis részen, kitolva az akkor felvételizőkkel, de a mostani nyolcadikosoknak a legrosszabb. Arról nem is beszélve, hogy eleve kevés matektanár van, pláne olyan, aki megüti azt a szintet, amivel fel lehet készülni ezekre a felvételikre.

Annyira mérges és kétségbeesett vagyok, mi folyik ebben az országban? Mi lesz a sok jobbképességű gyerekkel? Mi lesz a gyengébb gimikkel, akik eddig 30 fő körül vettek fel diákokat a ponthatár alatt, ezzel biztosítva nekik lehetőséget, most meg nem tudnak majd kb felvenni senkit, mert aki erősebb felvételit írt, az a hvg százas listáján lévő gimit célozza, és nem a gyengébbeket, és az a 75pontos határ negyedikben, a 70pontos hatodikban és a 60 pontos nyolcadikban erősebbnek számít ám(talán a nyolcadikos annyira nem, de azért mégis)

Teljes káosz, hogy lehet ezt megcsinálni iskolákkal? A gyerekeinkkel? A NAT, amiből az országot tanítják miért nem olyan szintű könyv, amivel meg lehet ugrani egy felvételit? Miért nem olyan szintű a matektanárok tudása, hogy ilyenre is képesek legyenek felkészíteni a gyerekeket negyedikben, hatodikban és nyolcadikban is? Az egész rendszer undorító, még úgy is, hogy mi a "szerencsésebbekhez" tartozunk, de elkeserít, ha arra gondolok mennyien fognak szívni emiatt.

okt. 24. 09:24
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
63%

Én is úgy tudom, hogy ajánlás, de nem is értem, mit ajánlgat, hiszen az iskolák rangsorolnak, és úgyis a jobban teljesítőket veszik fel. Tehát ha a 30 diák, aki elsőnek beírta az adott iskolát, 90 pont felett teljesít, akkor 90 lesz náluk a ponthatár, ha meg 40 felett, akkor 40.

Én is gondolkodtam ezen, amit a kérdező kiírt, hogy ez nettó szemétség lenne a vidéki gimikkel szemben. Jöttek itt a válaszadók a pesti példákkal, de azért nem a Fazekas a mérce. Nálunk Fejér megyében egy 60 pontos felvételivel simán bekerül egy gyengébb gimibe (nem a megyeszékhelyen). Ha ezt bevezetik, szerintem egy csomó állami gimi nem tud osztályt indítani, és azt gondolom, hogy ez is lenne a cél. Egyrészt vonják ki a pénzt a közoktatásból, másrészt jó lesz lebutítani a népet. Nem kell ennyi diplomás, menjenek csak szakmunkásnak.

Az, hogy egy 60 pont alatti gyerek nem való gimibe, azzal én vitatkoznék. A felvételin matek és magyar van, ami a képességek két szélső oldala. Elég ritkán van az, hogy valaki magyarból és matekból is kiváló legyen. Attól még, hogy nem ír jó matekot, lehet jó magyarból, és el tudna menni jogásznak. Ne a matek felvételi zárja ezt ki. Persze szakközépből is lehet továbbtanulni, de azért onnan sokkal nehezebb.

Egyébként az országos átlag 52-53 pont körül szokott lenni, szóval egy pár ezer fős vidéki gimiben az 55-59 pont is kiemelkedő, általában ilyen diákokkal indítják az osztályaikat.

nov. 2. 11:13
 22/30 anonim ***** válasza:
57%

Nem értem miért lett ilyen szinten lepontozva a 21-es válaszoló, amikor kb. teljesen igaza van.

Én még annyit hozzátennék a témához, hogy ameddig ez a csodálatos ötlet még csak ajánlás, addig sok gimnázium ezt nem fogja betartani, ugyanis a gimiknek is az a céljuk, hogy minél több diákot vehessenek fel, viszont a jelenlegi kormányzat sajnos a szakképzés felé terelné szinte az összes végzős általános iskolást. Meg még az a 60 pont irreálisan magas lenne négyosztályos gimnáziumba. Jó persze, akik az egyik ELTE-s gimnáziumba, vagy éppen a Fazekasba szeretnének menni, azok valószínűleg bőven megugrik egy szintet, de ez általánosan nem mondható el feltétlenül. Azért 45+ pontos felvételi már nem mondható rossznak. Egy 60 pontos pedig egészen jó.

nov. 2. 21:08
 23/30 anonim ***** válasza:
40%
Kemény kettő ember nem ért egyet a 21-es válaszolóval.
nov. 2. 21:12
 24/30 A kérdező kommentje:

Az a kettő is azért, mert nem tudják milyenek a mostani felvételik, tájékozatlanok. Tényleg, de tényleg nem olyan, mint régen, a saját gyerekemen látom, a 2010 előttik majdnem maxpontosak, felette meg 10-20 pontot veszít kb és a legrosszabbak az elmúlt 5 évben írtak.

60 pont nem rossz(bár nem is jó), de azért nem rossz, és lehet vele elég jó egy gyerek gimiben is. Nyilván nem egy top10es, de akár egy top100as suliban is.

nov. 3. 11:57
 25/30 anonim ***** válasza:
0%

Ha 10-20 pontot veszít csak, az még nagyon jó! Az országos átlag 52-53 pont körül szokott lenni évről-évre.

Az a baj, hogy a felvételiben olyan feladatokat kérdeznek, amelyeket jórészt nem tanítanak az iskolában, vagy nem így. Csak annak van esélye jól megírni, akit a szülei beíratnak külön felkészítő foglalkozásra. Tehát a felvételi egyben anyagilag is szűri a családokat, ami elég nagy baj, mert folyton az esélyegyenlőséget hangoztatják, de ez nem így van, sajnos.

nov. 3. 13:33
 26/30 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy elég jó, de mi az országos százas listáról nézünk gimiket, ott pedig "csak" átlagos..

Egyébként nem feltétlen pénzkérdés, nálunk pl én készítem fel, pedig nem vagyok matektanár sőt az egyetemet sem fejeztem be. Jár felkészítőre is, de ott csak a korábbi feladatokat írják meg, amiket már korábban kinéztem az oktatas.hun. Nálunk a vizsgafelkészítő csak a vizsgahelyzet megszokására van, de én készítem fel, és tényleg kell hozzá olyan, amit nem vettek.

Iszonyú igazságtalan szerintem is a rendszer, ha nem is anyagilag, de háttérre is szűr, pusztán magas iq erre már nem elég. Annak ellenére, hogy minket annyira nem érint, de a barátai elvéreznek majd, pedig van köztük az enyémnél jobb képességekkel született gyerek is, csak a szülei hagyták lecsúszni, meg ugye az iskolarendszer.. Utólag nem is lehet pótolni ekkora kimaradt anyagrészt, fokozatosan kell..

Nagyon sajnálom az egészet és iszonyú igazságtalan, és a sulikkal nem tudom, mi lesz, a sok jó képességű gyereknek sokkal kevesebb lehetősége lesz az életben megvalósítani önmagát.

nov. 3. 13:46
 27/30 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező, annyira szűklátókörű vagy. Mintha az önmegvalósítás arról szólna, hogy ki jár gimnáziumba vagy ki nem.

Én építészmérnök vagyok, elvégeztem az egyetemet jó eredménnyel top 100-as gimibe jártam, de rohadtul nem vagyok boldog a szakmámmal. Van az életben nálam sokkal sikeresebb, sokkal többet kereső és sokkal boldogabb fodrász is, akinek lehet még érettségije sincs, de valóban önmagát valósítja meg, nem egy olyan képet követ, hogy akkor leszel "boldog" ha minnél erősebb iskolákat minnél jobban teljesítesz.

Abban hogy boldog és sikeres legyél rohadtul nem az számít, hogy hány pontos felvételivel hol érettségizel.

És eláulom aki szakközépből jött azok között is volt olyan, aki el tudta végezni 5 év alatt az építész kart és akik a Fazekasból jöttek azok között is volt olyan, aki az első fél évben sikeresen elbukott annyi tárgyat, hogy egy évet csússzon. Nem ezen múlik.

nov. 3. 14:11
 28/30 anonim ***** válasza:

Ez csak egy tervezett, vagy ajánlás amit jelenleg nem kötelező végrehajtani. A kormányzati akaratot megértem, hiszen szakemberhiány van itthon. Más kérdés, hogy a technikumokban véágzők nem mindegyikéből lesz igazi szakember.

A kisgimnáziumokban (hatévfolyamos, nyolcévfolyamos) és az elit gimikben jellemzően jóval magasabb a szóbeli behívási ponthatár, mint ami az ajánlásban van. Ha ez az ajánlás kötelező lesz akkor a gyengébb gimnáziumok járnak majd rosszul. Ennek hatásának vizsgálatát a tőlem okosabbakra bízom.

Nem tartom valószínűnek, hogy ezt kötelezővé tennék ebben a felvételi szezonban. Bár az oktatásban sok baromságot csináltak már a politikusaink így bármi megtörténhet.

nov. 3. 14:38
 29/30 A kérdező kommentje:

27, ha a fodrász 5-10 év alatt változtatna, nem lehet belőle jogász talán soha(emelt érettségik 30asként, plusz egyetem), de a párhós képzést egy diplomás megtanulja könnyen. Lefelé könnyű váltani. A lehetőséget veszik el. Nem érdekel, hogy mérnök-e a gyerek, legyen egy diplomája utána kiteljesedhet pincérként is:)

Szerintem ez az ajánlás olyan ebben a rendszerben, amivel nem sokan mernek szembemenni, különben leváltják őket nem együttműködés miatt.

nov. 3. 16:43
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
Én továbbra sem értem, hogy mi értelme egy ilyen jellegű ajánlásnak. Minden iskola a legjobb diákokkal akarja feltölteni a létszámot. Ha lesz 30 olyan jelentkező egy osztályba, ahol 80 pont feletti felvételit írnak a diákok, akkor senkit nem fog érdekelni a 60 pontos ajánlás. Ha meg mindegyik 50 pontosat ír, akkor sem fogja őket érdekelni, mert a létszámot fel akarják tölteni.
nov. 3. 18:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!