Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szerintetek milyen hatással...

Szerintetek milyen hatással lesz a kötelezően elérendő ponthatár a gimis-kisgimis/gimis felvételikre?

Figyelt kérdés

Tegnap jutott el hozzám a hír, hogy nyolcosztályos gimibe 75, hatosztályosba 70, négyosztályos(normálba) 60 pontot várnak a felvételizőktől, egyébként csak szakképzésbe kerülhetnek be. Úgy néz ki, hogy egyházi sulikra ez nem vonatkozik(ők nagyrészt ez alatt szoktak felvenni gyerekeket egy-két kivételtől eltekintve.

Olyan, mintha ellehetetlenítenék az erősebb oktatás, magasabb szintű tudás megszerzését állami alapon, egyházira terelnék át a dolgot. Vagy vallásos vagy, vagy szakmunkás, vagy zseni.

Aki csak NATos könyvekből tanul, a szülei nem elég képzettek/tájékozottak/gazdagok, és/vagy gyengébb, vagy átlagosan gyenge általánosban tanul(majdnem mind az), nem fog tudni kitörni sosem ebből a skatulyából.

Engem nagyon felháborít. Főleg az, hogy most, felvételi előtt hirdették ezt ki, mikor már volt nyílt nap, ami lement.. most sokan kapcsolnak, hogy nem fog összejönni, belehúznak, ha így sem megy, hatalmas konkurencia lesz két-három év múlva hat és négyosztályos gimis részen, kitolva az akkor felvételizőkkel, de a mostani nyolcadikosoknak a legrosszabb. Arról nem is beszélve, hogy eleve kevés matektanár van, pláne olyan, aki megüti azt a szintet, amivel fel lehet készülni ezekre a felvételikre.

Annyira mérges és kétségbeesett vagyok, mi folyik ebben az országban? Mi lesz a sok jobbképességű gyerekkel? Mi lesz a gyengébb gimikkel, akik eddig 30 fő körül vettek fel diákokat a ponthatár alatt, ezzel biztosítva nekik lehetőséget, most meg nem tudnak majd kb felvenni senkit, mert aki erősebb felvételit írt, az a hvg százas listáján lévő gimit célozza, és nem a gyengébbeket, és az a 75pontos határ negyedikben, a 70pontos hatodikban és a 60 pontos nyolcadikban erősebbnek számít ám(talán a nyolcadikos annyira nem, de azért mégis)

Teljes káosz, hogy lehet ezt megcsinálni iskolákkal? A gyerekeinkkel? A NAT, amiből az országot tanítják miért nem olyan szintű könyv, amivel meg lehet ugrani egy felvételit? Miért nem olyan szintű a matektanárok tudása, hogy ilyenre is képesek legyenek felkészíteni a gyerekeket negyedikben, hatodikban és nyolcadikban is? Az egész rendszer undorító, még úgy is, hogy mi a "szerencsésebbekhez" tartozunk, de elkeserít, ha arra gondolok mennyien fognak szívni emiatt.

okt. 24. 09:24
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
18%
#9 De azt elvárod, hogy az állam fizesse... Majd egyetemre se a szülő meg a gyerek dönti el hova járhat, hanem az, hogy a gyerek hova tudja megugrani a lécet. Ott is van minimum, nem lehet 2-es érettségivel szabad bölcsészetet se tanulni...
okt. 24. 15:29
 12/30 anonim ***** válasza:
14%
11. Csak szólnék, hogy a lányom magántanítványa 97%-os emelt törivel és 93%-os emelt angollal ment az elte-re szabad bölcsész szakra.Szóval ez nem volt jó példa.
okt. 24. 16:41
 13/30 anonim ***** válasza:
0%

Igazad van, sajnos nagyon komoly kovetelmenyek vannak.

Fiam otodik osztalyos koratol folyamatosan jart kulon orakra magantanarokhoz. Ketto nyelvvizsgaja van mar keszul elorehozott erettsegire.

Jelenleg kilencedikes, de a tavalyi ev nagyon nehez volt. Hiaba jo tanulo ha nem kiemelkedo.. Megkellett kuzdeni minden pontert.

okt. 24. 17:00
 14/30 A kérdező kommentje:

Minket a nyolcosztályos gimis érint és ahogy itt írják nem lehet önállóan megugrani, mert NEM TANÍTJÁK azoknak a feladatoknak a megoldását és nem logikára épülnek, hanem megoldási képlet van náluk! Ez nincs benne a könyveikben, egyikben sincs, se a dobókockások, se a sorozat xedik eleme! Régen a harmadikos anyagból+logikából állt a felvételi, most pedig ezeken felül tanult anyagokból, iskolán kívül is!

Butították a könyveiket(matekból)! Kevesebb az anyag, több az elvárás a felvételiken.

Mi ismerünk országoson topban végző gyereket ès ő írja ilyen magas pontra, a jóképessègűek 45-40 osztásban írják(mint az enyém). De ha stressz éri, ez simán lehet 75 körül összesen is, alatta nyilván nem, mert azért nagyon könnyű a feladatok jórésze. Az előkészítős csoportban 35ös matek-40es magyart írnak átlagban.

Én nem akarom, hogy kihajtsa magát, ezért középerős gimit nèzek eleve neki.

De tudom, hogy a barátainak nem lesz esélye, és nem azért, mert nem jóképességűek, hanem a szüleik nem kapcsolnak, nem elég tájékozottak, vagy eleve nem nézik az erősebb könyveket is.. együtt gyakorlunk néha játékból is versenyre, van barátnője, aki logikából jó, magyarból is, de esélye nem lenne, mert elcsúszik a gyöngyös, kerület-terület, kockás feladaton, mert sosem tanulta. Nagyon sajnálom őket.. nem a múltban kellene élni, az idei nyolc és hatosztályos matek olyan feladatokat tartalmaz amik nem szerepelnek a könyvben! Sokan pedig úgy veszik át a könyveket, hogy azt is kihagyják amit tanítanának(nálunk nem érintették tavaly a kerület/terület/törtek/negatív szám/osztás részt. Csak szorzást tanítottak, összeadást, kivonást harmadikban, és még negyedikben is a szorzótáblából íratják a dolgozatokat, és úgy is rossz lesz sokaknak.

Ez a magyar valóság egy átlagos, jó környéken lévő iskolában, meg a barátok sulijaiban. Mindent, amit tud a gyerekem, kívülről veszi, és több szülő nem tudja hozni ezt a szintet, mert nem az ország top10 sulijának egyikében végzett.

Így válik ketté az “elit” rész már a legelején, amit nem sikerre értek, hanem tudásra. Figyeljétek meg, akik nem

Jutnak be gyengébb gimikbe, a többség gyerekeitektől fogják elvenni a helyet erős szakgimiben/technikumban, megemelkednek a ponthatárok ott emiatt, amiket a gyengébb gimikre készülők simán megugranak és a többinek marad a szakmunkásképző(vagy most hogyhívják)

Komolyan ébredjetek már fel! Ez mindenkinek rossz! Az lesz a legérdekesebb, hogy mit fognak csinálni a kb 10 fős osztályokkal gyengébb gimikben..

okt. 25. 05:44
 15/30 anonim ***** válasza:
100%
14. Már legalább 15 éve ez a kurzus van, állandóan butítják a tananyagot, kevés a tanár, azokat is vekzálják a szülőkkel együtt. Nem cél, hogy egy erős középréteg legyen, akiknek érték a tanulás és a tudás. Aki mg nem gy gondolja, az fizetni fog a gyereke taníttatásáért. Legalább a jó tanárok a magánórákból megélnek és nincs stressz.
okt. 25. 10:38
 16/30 anonim ***** válasza:
73%
A húgom tényleg nem nagy ész, matekból örült, hogy meg lett neki a hármas. A felvételin jól túl is teljesítette a 60 pontot. Szóval szerintem nem egy megugorhatatlan teljesítmény. És magyarból is négyes volt. 🤷🏼‍♀️
okt. 25. 14:53
 17/30 A kérdező kommentje:

14, nem vettem észre, a gyerekem még nincs ennyi idős, csak nemrég sulis, továbbtanulással meg nem találkoztam csak egy éve. De akkora mértékben butították az anyagot, hogy nem lehet nem észrevenni, miközben a felvételiken látványosan többet várnak.

Aki nem hiszi, töltsön le egy 2007est és egy 2023ast az oktatási hivatal oldaláról!

okt. 26. 11:36
 18/30 anonim ***** válasza:
Én mondjuk egyáltalán nem hiszem, hogy ezt bevezetik. Vagy legalábbis én nem is hallottam erről soha, most is utánanéztem neten, de semmi.
okt. 27. 18:19
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező! Linkelnéd azt, hogy az egyes gimnáziumokba kötelezően államilag meghatározott minimumpontszámot kell elérni!

Persze a jobb gimik a szóbelire behívást szűkíthetik egy ponthatárral. Például 78 pontos írásbeli alatt nem szóbelizhetsz.

2007 óta kétszer változott a NAT, tehát a 2025-ös felvételi is változott. Aki végigcsinálja az elmúlt 10 év felvételi feladatait át olyan rutinra tesz szert ami garantálja a 70+ pontot a felvételin. A neten fenn vannak a feladatok így szerintem nem lehetetlen felkészülni a kisgimis felvételire. Az erre való felkészülés is egy szűrő hiszen a kisgimikbe 5-10-szeres a túljelentkezés és valami alapján ki kell rostálni a gyerekeket.

Egy nyolcosztályos gimibe mondjuk 60 helyre jelentkezik 400 negyedikes gyerek akiknak nagy része kitűnő tanuló. Te hogyan választanál ki közülük 60-at? Mindezt úgy hogy a negyedikes gyereknek nem kötelező elhagynia az általános iskolát.

A HVG rangsor top10 iskoláját elnézve szinte mindegyiknek van kisgimis része. Ez azért jelent valamit. A kisgimiben a Zseni Zsoltinak, nem.nagyon van GTA Géza és Lakatos Rikárdó osztálytársa, míg a körzetes általánosban nem ez a helyzet.

A nyolc és hatévfolyamos gimikbe a tananyagon túl egy picivel többet kell tudnia a gyerekeknek. A közoktatás csak az vállalja, hogy nyolcadikra felkészítő a diákokat a felvételre.

A sulinavigator oldalán szétnéztem. Tavaly a negyedikosztályosok matek írásbelije átlagban közel 40 pontos volt. Egy hasonló magyarral nem boztos hogy bekerül a gyereked pl a Radnótiba.

okt. 29. 06:53
 20/30 anonim ***** válasza:
68%

Épp most jött velem szemben az alábbi cikk: [link]

Gondolom erre gondolt a kérdező. Fontos hozzátenni, hogy ez csak egy ajánlás, az iskoláknak nem kötelező betartaniuk. Személy szerint viszont én hülyeségnek tartom ez, szerencse hogy nem kötelező érvényű (még?!).

okt. 29. 12:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!