Mit reagálnál az osztályfőnök ilyen irányú megkeresésére (kivel barátkozik a gyerek)?
Harmadikos kisfiú. Az osztályfőnök március végén vette át az osztályt, akkor jött a suliba. Kb 2 hete felhívott, hogy beszélni szeretne velem. Én azt hittem, hogy a gyerek tanulmányairól van szó, de kiderült, hogy csak azért szólt, mert szerinte nem megfelelő gyerekkel barátkozik a fiunk, aki csak visszahúzza és beszélgessek el vele, hogy keressen inkább jobb barátokat magának.
Én hirtelen zavaromban alig jutottam szóhoz, majd az udvariasság határain belül maradva elküldtem az oföt melegebb éghajlatra, ugyanis az említett kislánynak csak annyi "bűne" van, hogy down szindrómás.
Ti ilyen esetben hogyan reagáltatok volna? Jeleznem kéne ezt az igazgató felé?
10-es. Úgy, hogy az EGYMI-k tele vannak, így màr boldog-boldogtalant megkísérelnek beintegrálni normál intézménybe.
A kisfiam auti, szó szerint könyörögni kellett, hogy megjavasolják neki a speciális ovit, mert egyébként őt is integrálni akarták normál oviba (nem beszél, nem szobatiszta).
Sajnos ez van...
Nincs hely a speciális intézményekben.
"Nem világos, hogy hogyan járhatnak harmadikban egy osztályba egy Down-os és egy ép gyerek?
Kamugyanús"
A Down-szindrómának is vannak fokozatai, ha integrált iskolába jár a gyerek, akkor valószínűleg nem súlyos az állapota.
Egyébként a 11-esnek is igaza van, ha nem súlyosan szellemi fogyatékos egy gyerek, akkor nem írhatnak ki nekik speciális iskolát.
Egyébként normál értelmű gyereknél nem is akarnád, mivel ott nem igazán tanulnak, inkább csak gyermekmegőrzőként funkcionálnak.
Hát,szerintem azzal barátkozik , akivel akar, amíg nem csinálnak zűrt;
szóval szerintem én megmondanám az ofőnek,hogy hadd barátkozzon vele; meg amúgyis,ha már eddigis barátok voltak... És most is olyan a gyerek , amilyen. M
eg még amúgy tök jó, hogy barátsággal fordul a pl down-szindrómásokkal szemben.
Szerintem az ofő rendes. Én is szólnék a szülőnek, ha azt látnám, hogy 3-os kissrác elsőst tutujgat a kortárs kapcsolatok és a saját osztályközössége helyett. Nem lehet, hogy nem találja a helyét, és ebbe a gyerekbe kapaszkodik? El kellene járogatni osztálytársaival máshova, és nem kellene "segítő" szerepbe rakni, egyrészt mert nehezebben önállósodik majd a kislány, másrészt mert nem az a dolga, hogy segítsen neki.. nem akarok szemét lenni, de nem volt túl sokat ilyen helyzetbe "kényszerítve"? Ilyen "te már tudod, mutasd meg neki", "tanítsd meg rá" meg hasonló?
Kicsit olyan, mint mikor a talajtornázó gyerekek inkább tornáznak az udvaron, mint játszanának, mert arra vannak beállítva évek óta, és inkább lemennek hídba 50x, minthogy homokozzanak vagy fogócskázzanak a többiekkel.
Illetve mivel beszédgondja van, lehet kellemesebben érzi magát sérültebb gyerek társaságában, mert akkor nem csak ő lóg ki, sőt mellette erősebbnek érzi magát. Szerintem jó, hogy erről szóltak és én is tennék ellene. Na nem azt, hogy kerülje el, hanem hogy legyen más, egészséges barátai, mert akaratán kívül került ilyen szerepbe, talán nektek sem tűnt fel.. Nem oké, ha nála fiatalabb és sérültebbek társaságát keresi, azt ki kellene vizsgáltatni. Nem azért, amit az ofő mondott, hanem mert tényleg természetellenes dolog. És nem ettől érettebb a kissrác, egészséges gyerek néha segít, de alapvetően a saját igényeit helyezné előtérbe, amik ugye nem egyeznek egy tanakos gyerek igényeivel, pláne hogy fiatalabb is. A lányom 9 éves, ő kifejezetten nem bírja az ilyen gyerekeket, mert nem érnek fel a szintjéhez és folyton segíteni kell nekik, és csak "babás" dolgokat szeretnek játszani. Kedvel ő is elsősöket, de csak olyat, aki érettebb picit érdeklődésre.. Nem tudok elképzelni olyan egészséges helyzetet, amikor egy 9 éves inkább 6-7 éves értelmi sérülttel játszik, mint kortársaival. Pláne ha a kortársait ismeri és napi 5-6 órát össze van zárva velük, onnan kellene kikerülnie a barátainak. Bocs, de ez tényleg nem oké, és lehet, hogy erre van kondicionálva a gyerek az elmúlt évekből, de ne tegyétek már tönkre.. had legyen gyerek, és ne segítő, ő is számít, és nem baj, ha a közegtől eltérő igényei vannak, mint amibe rakjátok..
Nem kapcsolatmegszakítás kell, hanem más barátok IS és támogatás abban, hogy olyan is csináljanak, amit ő szeretne, és nem rossz ember attól, ha nem akar segíteni a másiknak folyton, mert ő is számít!
Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem a kérdésem okafogyottá vált. Tegnap este kaptunk egy e-mailt az igazgatótól, hogy a tanárnő elment az iskolából. Ma lesz 10-től egy sos szülői... Na majd meglátjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!