Mi a véleményetek erről?Pedagógus mondta 6.osztályos diákoknak
Fiatal pedagógus, most másodéves a főiskolán. Azt mondta a gyerekeknek, hogy ne menjenek főiskolára/egyetemre mivel semmit sem ér a diploma.
Tanuljanak inkább egy szakmát.
Informatikahoz sem kell mar egyetemi vegzettseg, eleg egy fel-1 eves gyorstalpalo, es lehet tanulni on-the-job.
7 eves a gyerekem, most eloszor eloallt egy konkret szakmaval, azt mondta, fogorvos akar lenni. Tamogatni fogom benne, es orulni fogok, ha lesz egyetemi vegzettsege. Arra biztosan nem biztatnam, amit en vegeztem el (szocialpolitika mesterszak), amennyit azzal kezdeni tud, arra egy okj is sok.
Nekem az szamit, hogy szeresse, amit csinal, es talalja meg annak a piackepes vonatkozasait, hogy ne haljon ehen, vagy csinalja hobbikent felolem, ha mar kitanult valamit, amiben nem ehberert kuzd.
A pedagogus palyarol sem feltetlenul beszelnem le, ha egy piackepes otlettel eloall (ami ugye nem az allami intezmenyben valo oktatas).
Ugyan így gondolom.
A jó szakmával többet tud keresni, mint egy mezei diplomával.
Nem kellene ilyen módon befolyásolni a diákokat.
Miért is tanuljon szakmát inkább?🤨 Hogy 50 évesen rokkant nyugdíjas legyen?
Ha nincs már motivációja befejezni a főiskolát, menjen csak szépen ő szakmát tanulni. Aztán majd megnézheti magát ha 30 évesen nem lesznek ujjai mert jól kereső asztalosként szépen levágja...
1. Az a véleményem, hogy ez egy provokatív kamukérdés.
Aki másodéves, az még nem pedagógus, csak annak tanul, és a legritkább esetben tanít iskolában, találkozik diákokkal (hivatalos gyakorlat csak az 5. évtől van, esetleg a tanárhiány miatt vehették fel valahová dolgozni, de nem valószínű, nem sok ilyen van, ott sem másod-, hanem ötöd- vagy hatodéveseket szoktak diploma előtt alkalmazni). Illetve ma már semelyik pedagógus nem főiskolán, hanem egyetemen tanul.
Szóval azt javaslom, hogy máskor jobban nézz utána a kamukérdésedhez kapcsolódó dolgoknak, mert ez így nem hiteles.
2. Tegyük fel, hogy tényleg mond ilyet egy tanár a diákoknak. Véleményem szerint ezt így önmagában kijelenteni, hogy semmit sem ér a diploma, baromság. Rengeteg nagyon értékes diploma van, illetve számos munkakörhöz szükséges is, nem lehet valaki orvos vagy ügyvéd diploma nélkül, ezzel az általánosító, demagóg kijelentéssel pedig ezektől a szakmáktól is elijesztheti az érdeklődő diákokat a pedagógus.
Amit érdemes elmondani a diákoknak, hogy egyrészt bármilyen végzettség akkor ér igazán valamit, ha jó vagy az adott területen, szakmában, másrészt pedig egy diploma nem feltétlenül garantál jó elhelyezkedési lehetőséget vagy bérezést. De önmagában azt kijelenteni, hogy nem ér semmit, baromság.
Utolsó válaszoló. Nem kamu.
Főiskolára jár, előtte pedagógiai asszisztens volt, és matematikát tanít 5 és 6. osztályosoknak. Most másodéves a főiskolán.
Pont az asztalossal nincs igazatok. A családban van több is, és vegetálnak.
Hozzák be külföldről a bútort fillérekért, a magyar asztalos az anyagot sem tudja annyiért megvenni, amibe kerül mondjuk egy cseh vagy szlovák szekrénysor. Ha elmegy alkalmazottnak, naki 12 órában minimálbér. Most próbál vállalkozni, de nagyon kevesen tudják, vagy hajlandóak megfizetni az egyedi bútorokat, amikor az elemes szekrénysor olyan olcsó.
Egyébként én pályaelhagyó tanár vagyok, és én is mondtam ilyet volt diákomnak, majdnem meg is lincselt érte. Hozzáteszem egy olyan diák volt, aki minden év végén bukott, és pótvizsgán úgy kellett átrugdosni, de ő diplomát akart. Nem követem mi lett vele, de valami fizetős egyetemre ment, szóval garantálom, hogy meg is lett neki.
Szóval nekem is az a véleményem, hogyha valakinek megvan az esze hozzá, akkor tanuljon mérnöknek, orvosnak, jogásznak. De ha az érettségi is gond, akkor tanuljon inkább szakmát.
Az a baj, hogy vannak ezek a semmitérő szakok, persze ez is üzlet, ezekbe kéne belenyúlni, nem kell annyi nemzetközi kommunikátor megy egyszak filozófus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!