Mennyi szabadsága, szabadideje van valójában egy tanárnak?
Olyanokról kérdezem, akik maguk is tanárok, vagy esetleg a közvetlen környezetükben van tanár:
Mennyi nap szabadságot jelentenek az évközi szünetek?
Délután mikor érnek haza általában?
A délutánból, hétvégéből mennyi időt töltenek órára készüléssel, dolgozatok javításával?
Engem tényleg érdekelne, hogy most hogy van.
Én csak nagypapámat láttam, de ugye ő nem mostanában volt tanár, szóval el bírom képzelni, hogy azóta megszaporodtak a pedagógusok terhei.
Ő vonattal járt dolgozni, és a 30 perces út bőven elég volt arra, hogy fel készüljön órára. Otthon iskolai dolgokkal foglalkozni nem nagyon láttam. Középiskolában tanított.
Az is lehet persze, hogy neki már a végén olyna rutinja volt, hogy ez is elég volt.
Dolgozatok az szünetben javított, kèt óra között.
#21: Tudom. Ez volt a következő mondat: "A maradékot osztottam le napi adagra, és ez alapján jutottam erre a következtetésre."
Azaz a maradék 20/14 órát osztottam le 5 napra, az minden egyes napra plusz 4/2,8 óra, és azt látom, hogy nem foglalkoznak ennyit pluszban a munkával (az alkalmi egész napos elfoglaltságokat beleszámolva sem).
De mint írtam ez egy (két) konkrét példa, nem vagyok pedagógus, hogy általános képem legyen róla.
A szabadság (ha nincs gyereke) 46 nap egy évre.
A munkaidő igazából ugyanúgy 40 óra hetente, csak annak kb a felét nem tanitassal kell eltolteni. Ezt a gyakorlatban annyira nem tudom, én nem iskolában, hanem szakszolgálatnál dolgozom, nálunk kicsit máshogy van. Anyám tanított, ő bement reggel fél 8-ra és kettőkor legkésőbb végzett, viszont otthon is dolgozott sokszor, javított dolgozatot vagy előkészült másnapra, később már, mielőtt tavaly nyugdíjba ment, már régóta otthon csinálta az adminisztrációt is, az nem kevés.
Oké de akkor mikor a fizetésért sztrájkolnak, sztrájkoljanak azért is hogy ne csak a fizetésük legyen átlagos hanem a szabadnapjaik száma is. tehát 46 helyett 24.
Érdekes módon azért még egyet se hallottam sírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!