Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Okos, érdeklődő, de rossz...

Okos, érdeklődő, de rossz tanuló gyerekkel mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Ötödikes a fiam. Nagyon érdeklődő gyerek, főleg a politika, a földrajz és a történelem iránt, tegnap az Osztrák-Magyar Monarchiáról beszélgettünk, előtte pár nappal Csecsenföldről, és ezeket ő hozza szóba, nem én. A választások is nagyon érdekelték, főleg a Gődény-párt. :)

Viszont nem jó tanuló. 3-mas, 4-es. Ötöse csak tornából van. Még angolból se, pedig eredeti nyelven néz filmeket (a nyelvtant viszont nem tanulja, és a helyesírása se jó). Ha együtt leülünk tanulni, az mindig szörnyű, flegmázik, öt perc alatt összeveszünk. Vagy ha nem, akkor is eredménytelen a dolog, múlt hétvégén is elvileg együtt megatanultunk egy verset, aztán hétfőn hármas alára felelt belőle.:( A húga pont az ellentéte, a barinőkön és a ruhákon kívül nem érdekli semmi, mégis kitűnő tanuló.

Volt másnak is ilyen gyereke? Mi lett vele? Milyen iskolában tudott továbbtanulni? Féltem őt, nem akarom, hogy elkallódjon.

Kérem, hogy aki csak annyit tud válaszolni, hogy "neveld meg" és "ha rossz jegyet hoz, vedd el a telefonját", az ne pazarolja rám az idejét. :) Az értékes tapasztalatokat viszont előre is köszönöm.

2022. ápr. 17. 09:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
87%

És ha egy magántanár foglalkozna vele? Ha belefér a büdzsébe, jó ötlet lehet valaki, mondjuk egy egyetemista, aki amolyan példakép lehetne.

A másik meg, hogy de, szankcionálni kellene, ha rossz jegyet hoz, mármint a saját képességeihez képest rossz jegyet. És jutalmazni, ha jót. Most hogy ez telefon-játékidő vagy zsebpénz vagy bármi más, azt neked kell eldönteni. Nem fogja ettől úgy érezni, hogy nem szereted vagy nem lesz kevésbé bizalmas a viszonyotok, hogy majd nem meri elmondani, ha egyes-kettes besikerül. De úgy sem lehet tenni, hogy "mindegy, fiam". Mindegy persze, nem harapod le a fejét, meg bízol benne, hogy majd kijavítja, de egy igazságos rendszert, amit ő is elismer, ki lehet ebben is alakítani.

A harmadik meg, ha tényleg megtanult egy verset tökéletesre, aztán meg hármas alára felel belőle másnap, akkor nem biztos, hogy annyira jó a memóriája, mint azt te gondolod. Lehet ettől még nagyon jó a logikája, beszélőkéje, lehet érdeklődő, de lehet, hogy ezért nem annyira jó tanuló, mert nem csak a szorgalom hiányzik, hanem szétszórt is? Ha viszont biztosan csak flegmaságból csinálja, akkor egyrészt ennek utána kell járni fogadóórán, így van-e, másrészt meg lehet a fentiek szerint korlátozásokkal rábírni, hogy leszokjon róla.

Egyébként én sem gondolom világvégének, ha valaki nem kitűnő, mindenkit önmagához képest kell nézni és simán lehet majd valamiből nagyon jó és elhivatott, de jó szokásokat kialakítani meg tényleg a szülő feladata.

2022. ápr. 17. 12:35
 12/18 anonim ***** válasza:
87%

Sajnos mi is így vagyunk, nem tanul, csak ha noszogatom. Így egyébként 4 tanuló, de én már lassan rámegyek idegileg. Ha abbahagynám 2-3 lenne. Pedig rá is azt mondják a tanárai, hogy okos. De egy okos gyerek sem tudja IQ-ból az évszámokat töriből, ha nem ül le megtanulni!

Vannak olyan szakmák, amelyekre kevesen akarnak jelentkezni, pl. villanyszerelő, burkoló. Most újítunk fel, 2 napos munkákért több százezreket kérnek! Szóval nem fog vele rosszul keresni, és oda biztos, hogy fel is veszik, nem is tudják feltölteni ezeket az osztályokat. Én is ezeket mondogatom a gyereknek, de egyelőre még persze a fizikai munka az nem annyira tetszik neki. De kénytelen lesz majd megbékélni vele, ha máshova nem veszik fel.

Egyébként az nem feltétlenül igaz, hogyha most 3-as, akkor középiskolában bukdácsolni fog. Ami neked könnyűnek tűnik, az egy ennyi idős gyereknek nem az. Folyamatosan érik az agyuk, nyilván egy 5. osztályos gyerek nehezebben tanulná meg a 10-es anyagot, és nem is véletlenül nem 5.-ben kérik.

Meg én még abban bízom, hogy megkomolyodik. A lányom 5.-ben 3,8 volt, 8.-ban 4,8. A fiamnál is abban bízom, hogy csak megjön az esze.

2022. ápr. 17. 18:37
 13/18 anonim ***** válasza:
92%

Nekem sok 2-3as tanuló osztálytársam végzett egyetemet. Simán megduplázták az érettségi pontokat, volt, aki szaksuliból ment így egyetemre, és el is végezte(vendéglátás).

Én meg jó tanulóként félbehagytam(bár rajtam kívül álló okból)

Az a gyerek akiről írsz, szerintem egyébként nem okos, ahogy a régi osztálytársaim sem voltak azok különösebben, csak átlagosak. De ez nem is feltétel a boldog, sikeres, jól kereső élethez. Ez csak egy túlbecsült tulajdonság, mert ritka.

Az én gyerekemnek átlagon felüli iqja van, de valami kegyetlen rossz a szómemóriája, így verset képről tanul, lerajzoljuk és vért izzadunk a jó jegyért. Szerencsére számokat könnyebben megjegyez, de pár sor vers már kihívás neki, így mindent úgy kell magyarázni, hogy megértse.

A gyerek, akiről írtál csak érdeklődő, szereti, ha mesélsz neki(legalábbis szerintem azért bírja a törit, mert te is), talán csak veled szeretne több időt tölteni és ezt találta, amire te is kapható vagy. Egy tudományos tárgy(fizika, kémia, matek, vallás) iránt sem írtad, hogy érdeklődne, gondolom az nem a te érdeklődési területeid.

Egyébként ez a verses dolog simán lehet szorongás, vagy figyelemzavar(ADD) is, én biztos sokkot kapnék, ha suli előtt elismételné, órán meg rosszra felelne belőle, ott valami gond van.

Szóval első körben vizsgáltasd ki a gyereket erre a két területre, második körben pedig engedd el ezt az "okos gyerek" dolgot, ennél kb minden fontosabb, pl a szorgalom. Nekünk megvan és nem jó semmire az ég világon, ahogy annakidején én sem vettem hasznát. Fontosabb a kiegyensúlyozottság, a támogatás, a szorgalom, a "tenni akarás", a szociális érzék. Ezek kellenek a boldog, sikeres élethez. Bár a támogatás azt mondják hozza magával a többit, egyszerűen bele kell állni a szülőnek, hogy a gyerek hátát tartsa, mikor az rászorul.

2022. ápr. 18. 07:20
 14/18 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem sem okos gyerek aki ötödikben hármas tanuló.

Én is lusta voltam, de aki okos, arra ráragad iskolában is, megérti hamarabb, megoldja kevesebb energiabefektetéssel, szóval ötödikben hármas szerintem az, aki átlagon aluli.

2022. ápr. 18. 14:49
 15/18 anonim ***** válasza:
76%
14-es, szerintem ez azért tanárfüggő is. Nálunk a töritanár a középiskolás tankönyvből tanít, és csak évszámokat, és fogalmakat kér vissza. A fél osztály bukásra áll.
2022. ápr. 20. 17:09
 16/18 anonim ***** válasza:
0%
A gyerek nem egy tárgyból hármas, hanem hármas tanuló. Gondolom (majdnem) mindenből.
2022. ápr. 20. 17:11
 17/18 Kistál_és_a_torz ***** válasza:

Jajmár..eez az

"okos-nemokos-okos-nemokos" szöveg, te jó ég..!

2023. jan. 11. 15:24
 18/18 Kistál_és_a_torz ***** válasza:

Szia Kérdező!

Érseklősöm, hogy aktuális-e még a téma..?

(Elég sok ilyet láttam a környezetemben.)

(Már nagyok a gyerekeink.)

2023. jan. 11. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!