Általános iskolás gyereket nevelő szülők, nektek mennyire van képben a gyereketek a közéleti témákkal?
Pl.
Gyermekvédelmi népszavazás
Orosz-ukrán háború
Pedagógussztrájk
A fiam ötödikes (12), a lányom negyedikes (10)
Gyermekvédelmi népszavazás: Erről nem beszélgetünk itthon, mert nem érdekel. Ők sem emlegetik.
Orosz-ukrán háború: Ez nagyon érdekli őket, főleg a fiamat. Állandóan ezzel kapcsolatos videókat néz, minden álhírt bevesz, van mit helyre rakni utána. A kislányt kevésbé izgatja, de mivel beszélgetünk róla, tudja.
Pedagógussztrájk: Ez nem igazán érdekli őket, az ő sulijuk nem sztájkol (erősen párthű az igazgatónő).
Bár nem kérdezted, de markáns véleményünk van a politikáról, amivel ők is tisztában vannak.
Én egészen ledöbbentem, hogy a 9 éves fiam úgy jött haza, hogy a "mocskos b*zik" gonoszok és ki kell irtani őket, erre van a népszavazás... Elvileg egy osztálytársa mondta neki, előtte mi sem beszélgettünk erről a témáról, de ez most sokkolt rendesen.
Most a háborús fake híreket is hozza haza rendesen az iskolából, minden harmadik kérdése az atomháborúval kapcsolatos...
A tanársztrájkot nálunk a gyermek elintézni annyival, hogy de jó, addig is nem kell tanulni.
Első vagyok. Most megkérdeztem a fiamat.:)
A gyermekvédelmi népszavazásról fogalma sincs.
A pedagógussztrájkról inkább idézem:
"Az, hogy a tanárok első két órában nem tanítanak."
"És azt tudod, miért?"
"Hogy arra az izére szavazzanak... A Márki-Zay Péterre."
Szóval nem mondhatnám, hogy különösebben képben lenne.
8.-os, 14 éves a fiam, ő eléggé képben van, reggelente úton az iskolába (vonattal jár, van rá 20 perce) mindig végigolvassa a híreket.
Vannak dolgok, amik már kimondottan érintik is, pl neki van Ukrajnában elő gamer barátja, miatta is követi az eseményeket, vagy pl a netes adatvedelemmel és informatikával kapcsolatos szabalyozasok változásait nálam sokkal jobban ismeri, EU-s, amerikai és egyéb szintereken is, sok forrásból tájékozódik.
Közéleti eseményekről amúgy is szoktunk itthon beszélgetni, ezekbe ő is be szokott kapcsolódni.
Ja, a tobbi:
Pedagógus sztrájk. Képben van vele nagyjából, de mivel az iskolájában elég pocsék tanárok vannak, mondta, hogy velük azért nem könnyű szolidárisnak lenni.
Népszavazás, LMBTQ törvény: ez nem foglalkoztatja annyira, nagyjából tudja, miről van szó, ő elintezi annyival, hogy ebbe az államnak nem kellene beleszólnia.
"mivel az iskolájában elég pocsék tanárok vannak, mondta, hogy velük azért nem könnyű szolidárisnak lenni"
Pont ezért kéne vonzóvá tenni a tanári pályát, hogy lehessen válogatni a tanárok között. Amíg egy mekis krumplisütögető jobban keres, addig a jobb képességű tanárok elhagyják a pályát, mert háromszor ennyi a kezdőfizetés egy multinál. Félek, hogy az én gyerekeimet (9 és 2 évesek) ki tanítja néhány év múlva, ha ez így folytatódik...
Még mindig 1. vagyok. Közben a lányomat is megkérdeztem:
Gyermekvédelmi népszavazás: ő sem hallott róla. Pedige gy időben nagyon érdekelte az LMBTQ-téma.
Orosz-ukrán háború: "Volt a Hősök terén valami gyűlés, és beszélt ott a Márki-Zay Péter" (Látom, sikerült a lényeget megragadni.)
Pedagógussztrájk: "Ez tudom, mi! Ági néni is sztrájkol! Szerintem nem fideszes."
Hmm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!