A sulitokban 2 évente cserélődik a tanító vagy végigviszi a 4 évet?
Amikor én kezdtem az iskolát, akkor 2 évente volt tanító csere. Délelőtt az osztályfőnök volt ő tanított minden tárgyat (kivéve az angolt), délután pedig a napközis tanár.
Mostanában viszont azt hallom hogy a tanító végigviszi a 4 évet, 2 tanító van akiknek megvan a tantárgybeosztás, de a tesit, angolt, infót stb. más tanár tanítja.
Nálatok ez hogy van?
Kisfelmenő vagy nagyfelmenő.
Amikor én voltam iskolás, a nagyfelmenő volt a gyakoribb, azaz az, amikor 4 évig ugyanaz a 2 tanár tanít és csak felsőben van váltás. Az egyik felelt a reál tárgyakért, a másik a humán.
Ma viszont ahogy látom (most lesz aktuális az iskolaválasztás, így feltérképeztem), a kisfelmenő a gyakoribb, azaz 2 évet visz csak egy páros.
Elvileg végigviszi. Most azt csinálják a legtöbb helyen, hogy van a magyaros meg a matekos tanító, és a többi tárgyat meg felosztják egymás közt. A napközit is. Így 8-tól 4-ig tart a munkaidőkeret, ami kicsit kellemetlenebb, mint az állandó délelőttös. Viszont ez szerintem jobb a gyerekeknek, és emiatt nem megy el annyi tanár. Nálunk emlékszem minden évben más volt a napközis tanár, mert nyilván egy diplomás tanár nem gyerekfelügyeletre vágyik, ha talált jobbat, odébb állt.
Néhol hallottam, hogy még él a hagyományos délelőttös tanítónő, és napközis tanító, de ez már egyre ritkább.
Amúgy semmi garancia arra, hogy végig is viszik a gyereket, sok tanító otthagyja, mert elege lesz a körülményekből, a fizetésből.
Na, meg 24 órája lehet egy tanárnak, ha többre jön ki, akkor lehet, hogy másik kolléga besegít. Pl. a lányoméknál a rajzot másik tanár tanította, mert neki nem voltak meg az órái. Meg az angolt, tesit néha más szokta tartani.
Már az én gyerekkoromban is több tanító volt. 1 osztályfőnök, 1 matektanár, 1, aki sakkot, egy másik, aki infót és egy másik, aki néptáncot ( ja, és egy nyelvtanár volt alsóban) tanított.. Osztályfőnök viszont 4 évig volt ugyanaz alsóban, majd felsőben is.
Lányom most megy negyedikbe. Nála van 2 osztályfőnök, ( egyik etikát, magyart valamint az infós tagozatnak infó tanít. Másik a matekot és néhány készségtárgyat,tesit, éneket tanít). Első 2 osztályban az éneket angolul tanulták , így ott külön tanár volt. Van egy angoltanár, egy, aki környezetet tanít angolul, 1 tesitanár elment első osztály után, plusz a lektor is elment 1. után. Másodikban jött egy új, majd harmadik elején vissza is ment Amerikába.
Szerencsém van, mivel a két osztályfőnök végigviszi őket negyedikig. ( Legalábbis remélem..) Napközis tanítókról nem tudok nyilatkozni, úgy tudom, ők vannak délután is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!