Egyetértesz azzal, hogy az óvoda-és iskolai pedagógusok fizetés nélküli szabadságot kapjanak arra az időszakra-visszamenőlegesen is- amikor nem fogadja az intézmény a gyerekeket?
Nem, az fizetett szabadság, ami más munkavállalónak is jár.
Persze a tanároknak több van, viszont csak kötött időben vehetik ki.
Legalább 50 éve így működik ez, semmi indokot nem látok, hogy ezen változtassunk.
Az óvodai ügyelet városonként 6-8 csoportot jelent, ami töredéke a rendes munkamenetben lévőknek, tehàt nagyon sok óvónő otthon van, immáron több mint egy hónapja.
Az iskolai tanévben van őszi, téli, tavaszi szünet, ott nem szabadságon vannak a pedagógusok? Ehhez jön a nyári, összességèben 2 hónap szabi. Nem sok ez egy kicsit?
kedves kérdező!
kisgyermeknevelő vagyok, bölcsiben dolgozom. igaz, nálunk nincs - nem lehet tavaszi és őszi szünet. 46 nap az alapszabadság. a nyári zárás általában 15 nap nálunk, a téli szünet 5-8 nap szabit igényel, attól függ, hogy jön ki. a szombati munkanapokra is szabadság kell, mivel ügyeletre 5 gyerekért nem nyitja ki az önkormányzat a bölcsit, csak egy csoportnyi gyerekért.
március közepe óta ügyelet van nálunk. váltva dolgozunk, mindig szabin vannak valakik... szóval nem, nem csak úgy otthon vagyunk hónapokra. ezen túl vannak mindig akik takarítanak, fertőtlenítenek, terepet rendeznek, udvart teszik rendbe. ezek azok a kollégák, akik nem szabin és nem is csoportban vannak. egy intézményben nem csak ott van munka, ahol gyerek van. lehet dekorációkat is csinálni, díszíteni, dokumentációt vezetni, pakolni, rendszerezni, fertőtleníteni.. amikre nincs idő, ha bent van az összes gyerek.
idén már kivettem 20 nap szabit... és nem jókedvemben, vagy mert nem akartam menni.. szerintem erről baromira nem tehetnek a dolgozók, és nem csak úgy a levegőben vannak... gondolkozz mielőtt b.romságot állítasz. ja és persze emiatt az ügyeletesdi miatt, nem biztos hogy el tudok menni ide-oda, pl. orvoshoz, hivatalos ügyeket intézni, mert nincs szabadságom.. csak ami a kötött időkre (zárás, téliszünet, szombati munkanap) kell.
A tanárok az iskolai szünetben is dolgoznak, az nem szabadság nekik. Annyi fizetett szabi jár nekik, mint bárki másnak, de csak nyáron vehetik ki egyben. A munkájuk nem annyiból áll, hogy bemegyek a terembe-pofázok-kijövök. Ott a rengeteg adminisztráció, tervezés, feladatlap kidolgozása és javítások, iskolán kívüli programok szervezése és még sorolhatnám. Augusztus második felében ők már nagyban dolgoznak, előkészítik a tanévet. Ahogy a ballagás után meg lezárják. Az se egy napos munka.
A pedagógus pedig nem gyerekcsősz, az iskola meg nem gyerekraktár, bár tudom sok hülye szülő ezt hiszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!