Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Ha szülőként nem értesz egyet...

Ha szülőként nem értesz egyet a tanító/tanár tanítási módszerével, azt megbeszéled a gyerekeddel?

Figyelt kérdés

Vagy inkább megtartod magadnak?

Vagy ha a tananyagban látsz olyat, ami szerinted nem célravezető? Akkor elmondod a gyereknek, hogy miért, de azért csinálja meg? Vagy inkább nem kritizálsz?

2021. márc. 14. 03:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Maximálisan egyetértek a 10. válaszolóval.
2021. márc. 15. 20:59
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok hasznos véleményt, választ.

A konkrét "bajom" az, hogy az idegen nyelven tartandó órákon magyar nyelven folyik az óra. Kétnyelvű iskola.

Ami a kérdést ihlette, hogy volt egy feladat, aminek az első részét órán együtt oldották meg, a többi házi volt. Ott láttam, hogy nem a feladat utasításnak megfelelően csinálták. Nem baj, azért megcsinálta úgy a gyerekem, csak azért szóltam neki, hogy itt azért nem pont ez volt a leírás. Később órán szólt erről a gyerek és azt a választ kapta, hogy igen igaza van, de a leírás/utasítás a hibás.

Ez egy apróság, sokkal jobban zavar az említett idegen nyelvi "megoldás".

2021. márc. 16. 07:19
 13/18 anonim ***** válasza:
87%

Hát kérdező, ez szőrszálhasogatás.

Külföldön élek, évek óta önkéntes segítő vagyok nyelvtanfolyamon. Kivétel nélkül minden résztvevőnek egy problémája van a tanfolyammal: nehezen értik meg a nyelvtani magyarázatot az idegennyelven.

Az is előfordul, hogy hibás egy feladat és az is, hogy a tanár más módszert lát jobbnak a megoldásra nem azt, amit a könyv leír. A könyv segédeszköz, nem a Biblia hogy szó szerint kelljen venni.

2021. márc. 16. 09:13
 14/18 anonim ***** válasza:
75%
Kedves kérdező, a tankönyves rész tényleg apróság, azon túllépnék. Viszont, ha egy óráról az van meghirdetve az iskola pedagógiai programjában, hogy idegen nyelven tartják, az igenis nagy probléma, ha az óra mégsem idegen nyelvű. Nem a gyerekemmel tárgyalnám ki, de erről mindenképpen beszélnék a tanárral és ha vele nem megy akár az igazgatóval is hármasban. Mert ha az az oka, hogy a gyerekek nincsenek megfelelő nyelvi szinten akkor ne hirdessék kétnyelvűnek a sulit.
2021. márc. 16. 10:41
 15/18 anonim ***** válasza:

Ah, rosszul értelmeztem. Azt hittem idegennyelvi óráról van szó. Így más. De a tankönyves rész továbbra is áll, az csak egy segédeszköz.

A tanárhoz fordulj személyesen, a gyerek nélkül, tőle kérdezd meg, miért nem idegen nyelven tartják az órát. Nem lehet hogy annyi az oka, hogy a gyerekek nem tartanak még ott nyelvileg?

2021. márc. 16. 10:45
 16/18 anonim ***** válasza:
Utolsó 14. vagyok, én is hasonlót írtam. Lehet, hogy a gyerekek nem értenék az órát mert nincs ott a nyelvtudásuk. Viszont a kéttannyelvű iskolákban vagy eleve olyan gyerekeket vesznek fel akik beszélik az adott nyelvet vagy szokott lenni egy év nyelvi előkészítő ahol megtanulják olyan szinten, hogy ne legyen utána gond ezen a nyelven tanulni a tantárgyakat. Az utóbbi a gyakoribb. Ha egy-egy gyereknek ez nem megy akkor nem kell kéttannyelvű suliba járni, át lehet menni normál osztályba. Ez ugyanis nem arról szól, hogy majd ahhoz alkalmazkodunk a nyelvvel aki nem boldogul. Ha viszont tömeges a jelenség és egy iskola nem képes arra, hogy egy év alatt ilyen szintre hozza a felvett gyerekek többségét, akkor annak nem az a megoldása, hogy magyarul tarjuk az órát, mert ez a szülők és a nyelvet valóban használni akaró gyerekek becsapása.Akkor a suli nem hirdesse magát kétnyelvűként, mert nem az. Elvileg volt rá terv, hogy ezt államilag szabályozzák, de nem tudom lett-e belőle valami. Pár éve volt róla szó, akartak íratni egy központi felmérést és ahol nem teljesítenek megfelelően a diákok, ott elvették volna a sulitól a kétnyelvű vagy nyelvi előkészítős osztály indításának jogát, pont az ilyen esetek miatt.
2021. márc. 16. 12:15
 17/18 anonim ***** válasza:

16!

Nem tudom hogy működik, itt nálunk nincs kéttannyelvű iskola és a kérdező azt sem írta, vagy nem láttam, hogy mekkora gyerekekről van szó.

2021. márc. 16. 12:19
 18/18 A kérdező kommentje:

Negyedikesekről van szó. Úgy gondolom ennyi idő alatt azért illene legalább az instrukciókat érteniük, mint pl. vedd elő a füzeted, rajzlapod, vagy csinálj 20 guggolást. Ezeket is mind magyarul mondják nekik. Még az a tanár is aki csak úgy-ahogy beszél magyarul.

A tankönyves példa csak elindította bennem ezt a gondolatfolyamatot, csak azért írtam. Mert tőlem kérdezte a fiam, hogy ez hogy van.

2021. márc. 16. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!