Másodikos gyermekemet elküldték nevelési tanácsadóban olvasási nehézsége miatt?
Mire számítsak? Van olyan, hogy megbélyegzés nélkül egy fejlesztési folyamaton megy keresztül?
Nem szeretném hogy ráhuzzak az sni vagy hasonló bélyeget, (ha nincs rá ok),viszon ha valóban fejleszteni kell akkor nyilván támogatom. Kicsit megijedtem, aki hasonló cipőben jár , tudna írni a tapasztalatáról?
Mi meg alig vártuk, hogy végre megkapja az SNI státuszt. Évekbe telt, mert nem volt egyértelmű a probléma.
Nem is értem, miért félnek tőle ilyen sokan. Ha gond van a gyerekkel, azt nem lehet otthon, szülőként megoldani. Akármilyen tanulási nehézségről van szó, egyszerűen szakember kell hozzá.
Az én fiamon sem látszik semmi, súlyos fokú figyelemzavara van. A matek dolgozatokat sorra üresen hagyta.
Ahogy megkapta az SNI-t, VÉGRE használhat bármilyen segédeszközt, és a tanító is úgy figyel rá, ahogy a gyerek azt igényli, vagy kevesebb feladat, vagy többletidő.
Persze eleve olyan sulit kell választani, ahol ilyen pedagógusok vannak. Heti 2-szer kap egyéni fejlesztést a suliban.
Sőt, amikor megadja az SNI-kódot a megyei szakszolgálat, ki is jelöli a megfelelő iskolát. Nálunk ez integrált, tehát kislétszámú, normál gyerekek közé jár.
Mellesleg az állam anyagilag is támogatja az SNI-s gyermekeket.
De a lényeg, ha gond van, azt nem szabad a szőnyeg alá söpörni, az olvasási nehézség akár diszgráfia is lehet, ha nem tudja teljesíteni a követelményt, akkor mit fogsz tenni kód nélkül?
12-es, hát ez sajnos csak mese. Kijelöli a megfelelő iskolát? Amennyiben súlyosan fogyatékos egy gyermek, akkor igen. Ellenkező esetben csak a körzeti iskolát tudja kijelölni. Ha pedig másikat szeretnél, neked kell az iskolának könyörögni, hogy adjanak befogadó nyilatkozatot. Ismétlem egy sni-kóddal ez szinte kizárt, hogy bevesznek nem körzetes gyereket.
Lehet persze tanárt választani, és szerinted a jelenlegi helyzetben mi a garancia arra, hogy végig ő marad a gyerekkel? A lányomnak a 7. matektanára van 5.-ben. Le van írva neki, hogy több időt kapjon meg használjon segédeszközt matekdogáknál. Szerinted eddig az 5 matektanárból hány adta meg neki ezt a lehetőséget? 0. Már az igazgatónál is jártam, utána meg felhívott a tanár, és órákig ordibált velem a telefonban, hogy hogy képzelem, hogy a háta mögött bemószerolom a főnökénél, amikor milyen lusta, semmirekellő a gyerekem, és semmi baja, csak én képzelem azt. Most erre mit mondjak?! Több pszichiáter is látta, le van írva. De a tanár jobban tudja, hogy a gyerek lusta. A fejlesztések meg. Hagyjuk.
12es. Te álomvilágban élsz.
Ha gond van valóban szakember kell, de lehetőleg magánúton.
Fiamra auti diagnozist akartak adni, mondták, hogy plussz penzt is kapunk. Mondtam kössz nem. Nem teszem tönkre a gyerek életét par ezer forintért.
Hát pedig integrált iskolába jár a gyerekem, úgy, hogy nem fogyatékos. Ha az lenne, másik intézménybe járhatna. Nem minden zökkenőmentes, ez tény. Vagyonokat költöttünk fejlesztésekre eddig is. Küzdelem volt, mire megkapta azt a rohadt kódot. De azóta legalább van némi sikerélménye a suliban.
Ja, és ez nem Budapest, keleti megyeszékhely.
Emelt családi, félárú étkezés, utazási kedvezmény (helyi járat ingyen, minden egyébre 10%-át kell a jegynek fizetni a kísérőnek is)
Lehet, hogy túl pozitívnak tűnt a kommentem, de amin a 7 év alatt keresztülmentünk, minden apró plusznak nagyon tudok örülni. Iszonyú nehéz felismerni, diagnosztizálni ezeket a neurológiai eltéréseket.
Ez a gyakori egyre gázabb. Miért állítanék valótlant? Egy névtelen oldalon? De csak hogy válaszoljak, bár úgyis kötekedni fogsz továbbra, de azokra már nem reagálnék, mert semmi értelme.
Pszichiáter által megállapított a figyelemzavar, ezáltal tartós betegnek nyilvánította a doki a gyereket.
Az SNI-nek mindig van valamilyen, BNO kóddal leírható oka....
Az sni-vel nem lesz tartós beteg a gyerek, azért valótlant ne állíts már! És én is benne vagyok, mindkét gyerekem sni-s, és az 50 %-os étkezési támogatás jár a suliban, semmi más. Meg heti 30 percben egy nyugdíjból visszarángatott gyógypedagógus, amikor heti 4 óra van neki kiírva. Nyugodtan bélyegezzétek meg a gyerekeiteket, megéri. A rendszernek csak annyi a célja, hogy a tanárok lássák előre, hogy vigyázz, ezzel a gyerekkel baj van! Nem a gyerek érdeke a cél egyáltalán.
És ti most tényleg azt hiszitek, hogy úgy működik a dolog, hogy bementek a Szakértőibe, kijön, hogy mondjuk diszlexiás a gyerek, és erre elétek tesznek egy listát az iskolákból, ahonnan majd te kiválasztod, hogy neked melyik a szimpatikus, és azt kiírják?! Ne nevettessétek ki magatokat. A városok közretekre vannak osztva, mindenki oda jár, ahova körzetileg tartozik, az sni-t meg az Önkormányzat minden iskola alapító okiratába felvetette, tehát a gyerek mehet a körzetisbe. És sehova máshova! Mert kóddal ugyan fel nem veszik. A Szakértőinek nincs joga iskolát kijelölni! Csak a körzetist jelölheti ki, hívjátok fel őket, és kérdezzétek meg, ha nem hiszitek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!